Χανιά | Επτά συλλήψεις για τους θανάτους σε γηροκομείο

Χανιά | Επτά συλλήψεις για τους θανάτους σε γηροκομείο
Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη επτά ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, ενώ η δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνει 36 συνολικά άτομα. Σύμφωνα με το cretapost.gr, πρόκειται για τους δύο ιδιοκτήτες του γηροκομείου, μια 69χρονη και τη 43χρονη κόρη της, δύο ιατρούς και τρία ακόμα άτομα που εργαζόντουσαν στο χώρο, ενώ από τα σπίτια τους κατασχέθηκαν πάνω από 100.000 ευρώ και κοσμήματα που προέρχονται από την παράνομη τους δραστηριότητα. 
 
Συγκεκριμένα, στους επτά συλληφθέντες έχει σχηματιστεί βαρύ κατηγορητήριο, με τον εισαγγελέα να τους ασκεί ποινικές διώξεις για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, απάτη, πλαστογραφία και χορηγήσεις ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών. Η απολογία των συλληφθέντων θα πάρει μέρος την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου και το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου. Επίσης στη δικογραφία των 36 ατόμων, στους οποίους ανήκουν και οι 7, περιλαμβάνονται 30 περιπτώσεις θανάτων, 8 απόπειρες και παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.  
 
Να σημειωθεί πως μπορεί η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ να εστιάζει στις 30 περιπτώσεις θανάτων και τις 8 απόπειρες, όμως η Ασφάλεια Χανιών εκτιμάει πως από το 2015 έως το 2021, 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων στη δομή, σχετίζονται με τη φιλοξενία που τους παρείχαν. 
 
Τέλος, σύμφωνα με τις αρχές, αποδίδεται στους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους πώς ήταν θύματα:
 
  • Υποσιτισμού, καθώς η καθημερινή ποσότητα φαγητού που δινόταν ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, με κατηγορίες πως τους χορηγούσαν από αποφάγια προηγούμενων γευμάτων έως και επικίνδυνα εντόσθια ζώων. 
  • Ανύπαρκτης υγιεινής, καθώς τους έπλεναν και τους καθάριζαν με χρησιμοποιημένες πετσέτες, σαπούνια και ξυραφάκια, ενώ τα ρούχα τους καθαριζόντουσαν σπάνια και επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας.
  • 24ωρης ακινητοποίησης, καθώς οι κατηγορούμενοι έδεναν τους φιλοξενούμενους με ιμάντα περίδεσης σε χέρια και αστραγάλους και τους τοποθετούσαν είτε στις κλίνες τους, είτε σε αναπηρικά αμαξίδια.
  • Χορήγησης ισχυρών κατασταλτικών ψυχιατρικών φαρμάκων με σκοπό την πλήρη αδρανοποίηση τους, όπου είχε ως αποτέλεσμα να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, να είναι μόνιμα ληθαργικοί και να τους προκαλείται ευμεγέθης έλκη στο σώμα τους από τις κατακλίσεις αλλά και να υποβάλλονται σε σηπτικές καταστάσεις.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.