Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων, λέγοντας ότι: "Τιμούμε τη μνήμη του ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων που εκτοπίστηκαν σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών". Ειδικότερα, το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τα λόγια του Αμερικανού προέδρου:
"Δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν είναι έγκυρες. Αυτό περιλαμβάνει τη σημερινή) ατυχή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021. Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Οι μονόπλευρες και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες. Μια ανθρωπιστική και ευσυνείδητη στάση απαιτεί να θυμόμαστε όλα τα δεινά που βιώθηκαν εκείνη την εποχή, ανεξάρτητα από εθνοτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.
Η Τουρκία τιμά με σεβασμό τα δεινά όλου του οθωμανικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων. Απορρίπτουμε τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πόνος ως πολιτικό υλικό. Η Τουρκία είναι της γνώμης ότι αμφιλεγόμενες περίοδοι της ιστορίας, όπως τα γεγονότα του 1915, πρέπει να διερευνηθούν χωρίς προκαταλήψεις, εντός του πλαισίου των επιστημονικών και νομικών αρχών, και να επιτευχθεί μια δίκαιη μνήμη. Με αυτή την αντίληψη, η Τουρκία πρότεινε τη σύσταση Μικτής Ιστορικής Επιτροπής και άνοιξε τα αρχεία της. Η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επικρατήσουν στην περιοχή της και στον κόσμο και το πνεύμα συνεργασίας έρχεται στο προσκήνιο. Η πρωτοβουλία εξομάλυνσης που ξεκίνησε με την Αρμενία είναι μια άλλη εκδήλωση αυτής της κατανόησης".