Το Σάββατο 9 Απριλίου, οι Ουκρανοί εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ περιέγραψαν στο BBC τις δραματικές στιγμές που έζησαν κατά τη διάρκεια της Ρωσικής κατάληψης του χώρου. Ειδικότερα, ο ειδικός για την επίβλεψη της ασφάλειας του σταθμού, Ολεξάντρ Λομπάντα, ανέφερε ότι: "Ήθελαν να γνωρίζουν πως λειτουργούν και διοικούνται οι εγκαταστάσεις. Αναζητούσαν λεπτομέρειες για όλες τις διαδικασίες, ζητώντας έγγραφα και επιχειρησιακά σχέδια. Φοβόμουν γιατί οι ερωτήσεις τους ήταν επίμονες και σε κάποιες περιπτώσεις βίαιες. Στον τελευταίο όροφο του κεντρικού κτιρίου υπάρχουν τα δωμάτια από όπου ελέγχεται το σύνολο των εγκαταστάσεων. Οι Ρώσοι δε βρήκαν τα κλειδιά για αυτά και έσπασαν τις πόρτες."
Έπειτα, ένας μηχανικός, ο Βαλέρι Σεμόνοφ δήλωσε ότι: "Έπρεπε συνεχώς να διαπραγματευόμαστε μαζί τους και να προσπαθούμε να μην τους προσβάλλουμε, ώστε να μας αφήσουν να διατηρήσουμε τον έλεγχο. Το ρεύμα κόπηκε για τρεις ημέρες. Προσπαθούσαμε να βρούμε πετρέλαιο για να κρατήσουμε τη γεννήτρια σε λειτουργία. Το κλέβαμε από τους Ρώσους.", ενώ ο κ. Λομπάντα συμπλήρωσε ότι: "Αν η λειτουργία σταματούσε εντελώς, θα επρόκειτο για καταστροφή. Ραδιενεργό υλικό θα διέρρεε. Φαντάζεστε τις συνέπειες. Δε φοβόμουν για τη ζωή μου, αλλά για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν ήμουν εκεί, να ελέγχω την κατάσταση. Φοβόμουν για μια νέα τραγωδία για ολόκληρη την ανθρωπότητα."
Τέλος, ο κ. Σεμόνοφ είπε ότι: "Καταφέραμε να κρατήσουμε ασφαλείς τις εγκαταστάσεις. Ωστόσο, ήμασταν στενοχωρημένοι και εκνευρισμένοι που πήραν μαζί τους 169 μέλη του στρατού μας", αναφερόμενος στα μέλη της Ουκρανικής εθνοφρουράς που φύλαγαν τον σταθμό.