Αναταραχές έρχονται στην πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, καθώς η υπουργός Εξωτερικών των Προσωρινών Θεσμών της Πρίστινα, Ντόνικα Γκερβάλα Σβάρτζ, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτημα για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόκειται για μια είδηση που έχει ταράξει μέχρι στιγμής τη Σερβία, με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να προγραμματίζει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας μέσα στις επόμενες 36 ώρες και να δηλώνει ότι:
"Για εμάς, η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη και αύριο θα είναι ακόμα πιο δύσκολη γιατί η Γκερβάλα επιβεβαίωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα υποβάλει αίτημα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό μας προκαλεί επιπλέον αναταράξεις γιατί πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία εναντίον της Σερβίας και θέλουν να πάρουν πολύ περισσότερα από όσα ζητούσαν πριν, λέγοντας ότι είμαστε στο πλευρό της Ρωσίας ενώ αυτοί μάχονται κατά του Ρωσικού φασισμού. Θα προγραμματίσουμε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τις επόμενες 36 ώρες και θα αρχίσουμε να αντιδρούμε πολιτικά. Δε θα είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζονταν.
Κανείς δε θα μπορέσει να εξαναγκάσει τη Σερβία μέσω εκβιασμών και πιέσεων. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ερωτήματα, καθώς και ότι αναμένεται μεγάλη σύνοδος κορυφής που θα διοργανώσουν οι Γάλλοι στις 23 Ιουνίου. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Σε ότι μας αφορά, η κατάσταση δεν είναι απλή, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη φύση μας. Πρέπει να πάρουμε λογικές αποφάσεις. Όλα στον κόσμο έχουν γίνει απόλυτη υστερία και δεν είναι καλό να ξεχωρίζεις. Η χώρα μας δεν είναι μεγάλη, αλλά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε το πλοίο μας σε ήρεμα νερά. Θα αγωνιστούμε στη διεθνή σκηνή για περαιτέρω απόσυρση της αναγνώρισης (του Κοσσυφοπεδίου) και για την τήρηση σοβαρής και υπεύθυνης στάσης από τη Σερβία".
Παράλληλα, τα Σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι από εδώ και στο εξής μόνο όσα κράτη από τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούν να συμμετέχουν σε συναντήσεις για την Ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι την Τετάρτη 9 Μαΐου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε άτυπο δείπνο στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, όπου ανέφερε πως:
'Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η πιο σημαντική εξωτερική μας πολιτική. Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μέρος της γεωγραφίας μας και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή μέσω παραπληροφόρησης και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια συμμορφώνονται πλήρως με την απάντηση της ΕΕ στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα, και προτρέπω και άλλους να κάνουν το ίδιο. Οι περισσότεροι το έχουν κάνει και καλώ και τους άλλους να το κάνουν. Μεταξύ άλλων, δεν υπάρχουν περιθώρια παραβίασης της κυριαρχίας, αλλά και της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Τον Σεπτέμβριο κανείς δεν περίμενε ότι θα βρισκόμασταν με έναν επιτιθέμενο και θα βλέπαμε αυτόν τον καταστροφικό αντίκτυπο της παράλογης αιματοχυσίας. Οι Ευρωπαίοι δε θυμόντουσαν τον πόλεμο και τώρα βλέπουμε τον πόλεμο στα σύνορά μας. Ο τελευταίος πόλεμος στην Ευρώπη ήταν στα Βαλκάνια, τώρα είναι στην Ουκρανία και σήμερα θα είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε τον παγκόσμιο και περιφερειακό αντίκτυπο αυτού του πολέμου του Πούτιν, ενός παράνομου πολέμου εναντίον του ουκρανικού λαού και κατά της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες
Θα συζητήσω με τους στενότερους εταίρους μας, τους έξι ηγέτες των Βαλκανίων, πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Όπως πάντα ανυπομονώ να ακούσω για τις ανησυχίες αυτών των ηγετών, δεδομένης αυτής της κατάστασης και πώς να αντιμετωπίσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο στον αγώνα κατά του Πούτιν για τρόφιμα, ενέργεια και σταθερότητα στην κοινή μας ήπειρο."