Το Κρεμλίνο, με αιχμή του δόρατος τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ, έθεσε ευθέως το ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ιαπωνία ως τροχοπέδη στην επίτευξη ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας.
Εν όψει της επικείμενης συνάντησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Πεσκόφ τόνισε ότι η de facto αμυντική συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, σε συνδυασμό με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, αποτελεί εμπόδιο στην επίλυση του "βασικού προβλήματος", ήτοι της υπογραφής ειρηνευτικής συνθήκης.
Η εδαφική διαμάχη για τα νησιά Κουρίλες (Βόρεια Εδάφη για την Ιαπωνία) αποτελεί καίριο ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έθεσε τον Ιανουάριο προαπαιτούμενο για την ειρηνευτική συνθήκη: η Ιαπωνία να αποκηρύξει τις εδαφικές της διεκδικήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποχώρησε από τις συνομιλίες για ειρηνευτική συνθήκη και πάγωσε τα κοινά οικονομικά σχέδια με την Ιαπωνία το 2022, ως αντίποινα για τις ιαπωνικές κυρώσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.