Οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο της χαλυβουργίας στη Γερμανία αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες. Η IG Metall, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την καθιέρωση εβδομαδιαίας εργασίας τεσσάρων ημερών με τις ισχύουσες αποδοχές.
Η μείωση των ωρών εργασίας θα ισοδυναμούσε με μείωση του χρόνου εργασίας κατά 20%, αλλά οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με τον ίδιο μισθό. Το συνδικάτο επικαλείται περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους για το αίτημά του.
Από τη μία πλευρά, υποστηρίζει ότι η μείωση των ωρών εργασίας θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών ρύπων, καθώς οι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα ταξίδι λιγότερο την εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η μείωση των ωρών εργασίας θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του κλάδου, καθώς θα μειώσει το κόστος εργασίας και θα προσελκύσει νέους εργαζόμενους.
Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, έχουν εκφράσει αρνητική στάση στο αίτημα του συνδικάτου. Ο Ολιβερ Τσίψε, διευθύνων σύμβουλος της BMW, δήλωσε ότι το αίτημα για τετραήμερη εργασία είναι κακό σημάδι και ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν ελκυστικά κίνητρα για υπερωρίες. Ο Στέφεν Κάμπετερ, γενικός διευθυντής της συνομοσπονδίας των εργοδοτικών οργανώσεων, δήλωσε ότι οι εργοδότες είναι υπέρ του να καταστεί πιο ευέλικτος ο νόμος για τον χρόνο εργασίας, αλλά ότι η μείωση των ωρών εργασίας δεν είναι εφικτή.
Το προτεινόμενο μοντέλο εργασίας τεσσάρων ημερών θα δοκιμαστεί πειραματικά από το Πανεπιστήμιο Μίνστερ και την οργάνωση 4 Day Week Global. Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί σε 60 εταιρείες, στις οποίες οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με τον ίδιο μισθό, αλλά θα εργάζονται μόνο το 80% του χρόνου εργασίας. Το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί εάν η μείωση των ωρών εργασίας θα έχει αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα.
Το αίτημα του συνδικάτου για τετραήμερη εργασία αποτελεί μια τολμηρή πρόταση που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον εργασιακό κόσμο. Ωστόσο, η θετική έκβαση του αιτήματος φαίνεται απίθανη, καθώς οι εργοδότες έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους.