Ως αστεία χαρακτήρισε η Πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα, Άννα Μόσκβα, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ειδικότερα, η κ. Μόσκβα ανέφερε πως: "Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο. Παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή και αποκλίνει απ' αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως και το πλαφόν δεν είναι αποδεκτό, καθώς είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την πρόταση. Δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν την αρχή για μια συζήτηση".
Αντίστοιχα, η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας, Τίνε φαν ντερ Στρέτεν, από την πλευρά της, δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως: "Η πρόταση της Κομισιόν δεν είναι ικανοποιητική. Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό. Δε λέει ξεκάθαρα αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές"
Από τη δική του πλευρά, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε πως: "Το να μπει μία οροφή ένα πλαφόν στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή. Ένα πλαφόν μεταξύ 150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή. Η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο.
Ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο. Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο. Ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό".
Τέλος, η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι: "Η πρόταση δίνει μία σταθερή βάση για τη σημερινή συζήτηση των υπουργών. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να διευκολύνει τη συμφωνία, αλλά και να βοηθήσει την Τσεχική προεδρία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες. Πολλά κράτη-μέλη έχουν ανησυχίες και γι' αυτό συναντιόμαστε. Όλες οι διαφορετικές θέσεις μας επέτρεψαν στο τέλος να φτάσουμε σε συμφωνία σε προηγούμενες προτάσεις και έχω ελπίδα ότι αυτή τη φορά δε θα είναι διαφορετικά.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες, ότι πρέπει να προσέξουμε πιθανούς κινδύνους και το κάναμε. Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει, εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα όμως, δε θα ενεργοποιήσουμε την παρέμβαση στην αγορά, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να διαβεβαιώσουμε την ασφάλεια των προμηθειών και να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας. Ελπίζω ότι τα κράτη-μέλη θα φτάσουν σε πολιτική συμφωνία σε ζητήματα, όπως η κοινή αγορά φυσικού αερίου και η ισχυρότερη αλληλεγγύη. Οι συζητήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη σε αυτά τα μέτρα και η πολιτική συμφωνία θα στείλει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτή την κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή , δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για χάσιμο".