Ν. Αναστασιάδης | "Οι ΕΕ, ΗΠΑ και ΟΗΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο θέμα του Κυπριακού"

Ν. Αναστασιάδης | "Οι ΕΕ, ΗΠΑ και ΟΗΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο θέμα του Κυπριακού"

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι επιθυμεί να υπάρξει μια καινούργια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ στο θέμα του Κυπριακού. Ειδικότερα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως:

"Έχω την εντύπωση ότι η Ουκρανική κρίση προσφέρεται ως μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν συνθήκες, ώστε εκκρεμούντα προβλήματα που έχουν σχέση με τις αιτίες του ουκρανικού πολέμου να επιλυθούν. Είναι καλά γνωστό ότι η ΕΕ ζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αυτές οι πηγές ενέργειας προσφέρονται στη λεκάνη της Λεβαντίνης, στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε από τα Ισραηλιτικά, τα Αιγυπτιακά είτε και τα κυπριακά κοιτάσματα και όχι μόνο. Διότι μπορεί οι αγωγοί να βοηθήσουν ώστε να έχουμε και από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Συνεπώς, είναι η ευκαιρία, εάν ο κ. Ερντογάν εννοεί αυτά που είπε χθες για λόγους εντυπώσεων, και μακάρι να διαψευστώ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Και ήταν η πρόθεση μου, πέραν των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να εισηγηθώ την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας και από πλευράς ΕΕ προ του πολέμου. Τώρα καθίσταται ακόμη επιτακτικότερο να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από πλευράς ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ΗΠΑ, οι οποίες διεμήνυσαν ότι θα ήθελαν να δουν την Τουρκία να εμπλέκεται στη Μεσόγειο. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε πρώτον, να οριοθετηθεί η ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας.

Δεύτερο, τα τετελεσμένα, να αρθούν οι παράνομες και έκνομες ενέργειες που αποτελούν πρόκληση και τρίτο, υπάρχουν οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών που δίδουν τη συνταγή λύσης, όχι αυτή που προβάλλει η Τουρκία, δηλαδή των δύο ξεχωριστών κρατών, αλλά αυτής της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, αρκεί οι όροι να είναι τέτοιοι που να επιτρέπουν τη λειτουργικότητα του κράτους, την ανεξαρτησία του κράτους ή την απεξάρτηση από εγγυήσεις και, συνεπώς, την εξάρτηση από επιρροές τρίτων χωρών. Δε θέλουμε, να βιώσουμε συνθήκες Βοσνίας Ερζεγοβίνης ή Λιβάνου, όπου ανάλογες ρυθμίσεις με τις επιδιωκόμενες έχουν αποδώσει δύο μη λειτουργικά και εν την ουσία νεκρά κράτη.

Είναι προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας η λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της ΕΕ. Αν το συνειδητοποιήσει αυτό η Τουρκία, αίρονται πολλά των προβλημάτων που σήμερα υπάρχουν είτε στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, εκσυγχρονισμός Τελωνειακής Ένωσης, θεώρηση διαβατηρίων, πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πρόοδος στα θέματα ενέργειας, πρόοδος στα θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.