Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα μεταξύ των ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία. Αν και ο πρόεδρος Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με σχετικά μικρή διαφορά έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (περίπου 52% έναντι 48%), ο αυταρχικός επικεφαλής της κυβέρνησης κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των δύο τρίτων των εκλογέων στη Γερμανία, παρόμοια με όσα συνέβησαν κατά τις εκλογές του 2018. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς οι ψηφοφόροι του στη Γερμανία απολαμβάνουν μια ελευθερία που στην Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί απρόσιτη.
Η διαφορά στην εκλογική συμπεριφορά μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι πρώτοι Τούρκοι μετανάστες που έφθασαν στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1960 και μετά, προέρχονταν κυρίως από την αγροτική και συντηρητική Ανατολία. Ο Γιουνούς Ουλουσόι, από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν, ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην DW ότι οι συντηρητικές θρησκευτικές αξίες αυτής της κοινότητας "έχουν εξακολουθήσει να έχουν αντίκτυπο, ιδίως στη διασπορά". Η Γερμανία επίσης φέρει μέρος της ευθύνης, καθώς μετά από 60 χρόνια δυσκολεύεται να αναγνωρίσει σαφώς αυτήν την κοινότητα. Παράλληλα, ο Ερντογάν έχει επίσης υποστηρίξει αυτήν την ομάδα. Ωστόσο, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική για τους Αμερικανούς που ζουν στη Γερμανία.
Στις προεδρικές εκλογές του 2016 και του 2020, το αγγλόφωνο περιοδικό "Exberliner" αντιμετώπισε δυσκολίες στο να βρει υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των Αμερικανών που ζουν στη Γερμανία. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με την εκλογική τους συμπεριφορά, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών ομογενών ψήφισε υπέρ των Δημοκρατικών.