Ακολουθούν σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 «Πρωϊνοί Τύποι» :
"Πολύ ικανοποιητική η πορεία των εμβολιασμών
Οι εμβολιασμοί προχωρούν πάρα πολύ καλά. Μετά από τη χθεσινή απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την αναμνηστική δόση στους 3 μήνες, υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία. Ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Θεμιστοκλέους με έχει ενημερώσει ότι η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη. Έχουν ανοίξει περίπου 2 εκατομμύρια ΑΜΚΑ και συνεχίζει να υπάρχει έντονη προσέλευση και για την πρώτη δόση, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Είχε ανοίξει στη συζήτηση στην Επιτροπή για το χρόνο χορήγησης της τρίτης δόσης- Αναμένονται ανακοινώσεις για το Πιστοποιητικό Νόσησης.
Εδώ και τουλάχιστον 15 μέρες γίνεται μία συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, γιατί πλέον υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα κυρίως από το Ισραήλ που βρίσκεται περίπου 2 – 3 μήνες πιο μπροστά από εμάς συνολικά και στην ταχύτητα του εμβολιασμού.
Η κουβέντα είχε ανοίξει. Υπήρχε λοιπόν μία συζήτηση μέσα στην Επιτροπή και με τα δεδομένα που προσκόμισε ο ΕΟΔΥ, τα οποία είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και ο κύριος Ζαούτης, έκρινε ότι επιστημονικά ορθό είναι να ανοίξει στους 3 μήνες.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, διότι αντιστοίχως πήρε την απόφαση και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί και το πιστοποιητικό νόσησης στο χρόνο που είναι ο εμβολιασμός.
Τώρα το πιστοποιητικό νόσησης είναι στο εξάμηνο και εμείς ως Κυβέρνηση, από τη στιγμή που έχουμε εισήγηση και από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή και του πιστοποιητικού νόσησης. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις γιατί, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν και αρκετά τεχνικά θέματα. Διότι αν πούμε ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα πάει στο τρίμηνο, αυτομάτως θα πρέπει να δοθεί και ένας συγκεκριμένος χρόνος στους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στους 4 – 5 μήνες για να εμβολιαστούν. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, αλλά τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις.
Η κατεύθυνση θα είναι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, τόσο στο σκέλος του εμβολιασμού που άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση, όσο και στο σκέλος του πιστοποιητικού νόσησης.
Δύο νέα ύποπτα περιστατικά «Όμικρον»- Είμαστε σε αναμονή για τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τη νέα παραλλαγή
Μας έχουν πει ότι πρέπει να περιμένουμε περίπου 10 ημέρες για να έχουμε μια εικόνα για την παραλλαγή «Όμικρον». Συνεχώς παίρνουμε ενημέρωση. Βλέπετε ότι βγαίνουν και ανακοινώσεις.
Οφείλω να σας πω ότι εκτός από το κρούσμα που έχουμε στην Κρήτη, εξετάζουμε και άλλα ύποπτα κρούσματα που υπάρχουν. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο ύποπτα κρούσματα, άσχετα με τις επαφές της Κρήτης, τα οποία αφορούν πάλι συμπολίτες μας που έχουν έρθει από τις συγκεκριμένες χώρες και αυτή τη στιγμή έχουν νοσήσει. Παρακολουθούμε αν η νόσησή τους οφείλεται σε «Όμικρον» ή είναι «Δέλτα».
Αυτό το λέω για να δώσουμε ένα μήνυμα, ότι πλέον η «Όμικρον» βρίσκεται στη χώρα μας. Είναι στην Αθήνα και αυτοί οι συμπολίτες μας ήρθαν από αυτές τις χώρες λίγες μέρες πριν την εφαρμογή των μέτρων. Η νόσησή τους, βέβαια, μπορεί να είναι και με κανονικά δεδομένα «Δέλτα», δηλαδή μπορεί να έχουν νοσήσει στην Ελλάδα, αλλά θέλω να σας πω ότι υπάρχει μία εγρήγορση σε όλη τη μηχανή του ΕΟΔΥ για τους συμπολίτες μας που έχουν έρθει πριν την εφαρμογή των μέτρων. Μετά την εφαρμογή των μέτρων, μπαίνουν σε καραντίνα. Όταν νοσούν, τους παρακολουθούμε και υπάρχουν δύο ύποπτα ακόμα, γιατί δίνουν τα χαρακτηριστικά από το PCR ότι έχουν μία επιπλέον πιθανότητα να είναι «Όμικρον». Λέω με απόλυτη ασφάλεια, ότι γίνεται όλη η ιχνηλάτηση που πρέπει. Η Όμικρον είναι εδώ και τα όπλα που έχουμε πάλι είναι το εμβόλιο και η τήρηση των μέτρων.
Τα δεδομένα της Αφρικής, μας έχουν δώσει κάποια σημαντικά στοιχεία, αλλά οι ίδιοι οι επιστήμονες λένε ότι είναι τελείως διαφορετικά τα χαρακτηριστικά, διότι για πρώτη φορά έρχεται αυτή η μετάλλαξη σε περιοχές που έχει επικρατήσει κυριαρχικά η «Δέλτα».
Οπότε θα δούμε. Το σημαντικό είναι οι έρευνες που θα γίνουν, στις οποίες φαίνεται σε μια πρώτη φάση ότι υπάρχει κάλυψη από τα εμβόλια.
Είναι κάτι σημαντικό αυτό, αλλά περιμένουμε τα ακριβή στοιχεία. Τώρα υπάρχει ένας παραπάνω λόγος να κινητοποιηθούμε και να εμβολιαστούμε, προκειμένου να είμαστε οχυρωμένοι.
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. θα μας απασχολήσει η τρίτη δόση
Την ερχόμενες ημέρες- Δευτέρα και Τρίτη- στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μας απασχολήσει το θέμα της τρίτης δόσης, αν θα πρέπει να έχει κάνει ο πολίτης και τις τρεις δόσεις για να έχει τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμένου.
Δηλαδή, αν κάποια στιγμή θα πρέπει να πούμε ότι ο πλήρως εμβολιασμένος είναι αυτός που έχει κάνει και την ενισχυτική δόση.
Αυτή την εβδομάδα, όλοι κάνουμε δωρεάν self-test
Από την ερχόμενη Δευτέρα και για όλη την άλλη εβδομάδα, όλοι οι συμπολίτες μας, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, δικαιούνται να πάρουν ένα δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία. Τους καλούμε, θέλω να πω τους παρακαλούμε να το κάνουν.
Γιατί ο στόχος μας ποιος είναι; Μέσα σε αυτή την εβδομάδα να μπορέσουμε αντί για τις 600 – 700 χιλιάδες να φτάσουμε στα 2, 3, 4, 5 εκατομμύρια τεστ, έτσι ώστε να έχουμε μία πολύ κοντά στην πραγματικότητα επιδημιολογική εικόνα.
Διότι αν αυτός ο πληθυσμός που θα βγει θετικός μπει σε καραντίνα, και Χριστούγεννα θα κάνει, γιατί μέχρι τότε θα έχει ξεπεράσει τη νόσο, αλλά και δεν θα μεταδώσει. Επομένως θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή επιδημιολογική εικόνα όλου του πληθυσμού και παράλληλα να είμαστε προστατευμένοι στις γιορτές.
Άρα, αυτή την εβδομάδα, όλοι κάνουμε δωρεάν self-test και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι.
Και αυτό, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, θα το επαναλάβουμε την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, για να δούμε και πάλι μετά τις γιορτές ποια είναι η πραγματική επιδημιολογική εικόνα.
Ο κ. Πολάκης έχει κάνει στην πραγματικότητα καμπάνια κατά των εμβολίων
Ο κύριος Πολάκης εμβολιάστηκε μόλις μπήκε η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς για να μπορεί να εργάζεται. Άρα από εκεί και πέρα ο κύριος Πολάκης σίγουρα δεν πιστεύει στα εμβόλια. Το έχει ξεκαθαρίσει, το έχει πει. Έχει κάνει στην πραγματικότητα καμπάνια κατά των εμβολίων και το έχει κάνει και στην πρώτη φάση και τώρα. Και κατά την άποψή μου θα έπρεπε να υπήρχε μία πιο ξεκάθαρη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και το πρόβλημα δεν είναι ο κύριος Πολάκης, το λέω ευθέως, είναι ότι είναι ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, άρα εκ των πραγμάτων η παρέμβασή του σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό σε έναν κόσμο που δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Σε αυτό το σκέλος θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να ήτανε 100% και ξεκάθαρα με τον κύριο Ξανθό και όχι να «κλείνει» το μάτι στον κύριο Πολάκη.
Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά φροντίζουμε οι ασθενείς που είναι σε αναμονή για κλίνη ΜΕΘ να έχουν- στο μέτρο του εφικτού- τη δέουσα φροντίδα
Προφανώς τα νοσοκομεία της χώρας πιέζονται. Δυστυχώς, και με τις 557 κλίνες που υπήρχαν πριν το 2019, πάλι υπήρχαν αναμονές για ΜΕΘ, χωρίς να έχουμε πανδημία. Προφανώς στην πανδημία και όταν οι ΜΕΘ έχουνε χωριστεί στα δύο, σε non-Covid και σε Covid, θα υπάρχουν αναμονές.
Τι λέμε εμείς; Ότι και για αυτές τις αναμονές φροντίζουμε στο μέτρο του εφικτού, οι συμπολίτες μας που θα βρεθούν εκτός ΜΕΘ να έχουν και την δέουσα- προφανώς εκτός ΜΕΘ θα είναι- αλλά να έχουν δέουσα φροντίδα που μπορεί να υπάρξει και να γίνουν οι διακομιδές άμεσα όταν βρεθεί κλίνη ΜΕΘ.
Πιεζόμαστε. Και για αυτό το λόγο όλες οι ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν, έχουν ενταχθεί στο ΕΚΑΒ. Ό,τι κλίνη ΜΕΘ υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχει ενταχθεί. Και αυτό το οποίο λέμε- και το λέμε με ειλικρίνεια- είναι ότι οι άνθρωποι που είναι εκτός ΜΕΘ προσπαθούμε να βρίσκονται σε χειρουργικά κρεβάτια και σε κλίνες ΜΑΦ ή σε απλές κλίνες αναβαθμισμένες έτσι ώστε να έχουν την πιο κοντινή θεραπεία που μπορεί να γίνει σε κλίνη ΜΕΘ.
Υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα, όμως, ποιο είναι; Ότι στις ειδικότητες τις οποίες θέλουμε δεν υπάρχουν γιατροί. Αναισθησιολόγοι, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν κάπου που δεν έχουμε αναζητήσει. Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες.
Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν τα παιδιά
Να σας πω ότι προσωπικά είμαι ικανοποιημένος γιατί την Κυριακή η κόρη μου έκλεισε τα 12 και θα εμβολιαστεί σήμερα. Θα πάμε να εμβολιαστούμε. Είμαστε ικανοποιημένοι.
Στις ηλικίες 15-17 φτάνουμε κοντά το 50%. Πρόκειται για ανηλίκους, επομένως είναι σημαντικό το ποσοστό.
Σίγουρα χρειάζεται να γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να πειστούν, ειδικά οι γονείς που έχουν εμβολιαστεί, ότι και για το παιδί τους το ασφαλές είναι να εμβολιαστεί.
Εάν πιάσουμε και σε αυτές τις ηλικίες το ποσοστό το οποίο έχουμε στον γενικό πληθυσμό σίγουρα θα είναι μία πολύ καλύτερη κάλυψη για όλη την κοινωνία, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά. Γιατί και τα παιδιά νοσούν και κινδυνεύουν έστω και λιγότερο.
Θα ανοίξει η συζήτηση των ΒΑΕ, αλλά αυτό θα γίνει συνολικά.
Δώσαμε το επίδομα επικινδυνότητας για άλλους τέσσερις μήνες με την τροπολογία που περάσαμε και έχουμε δεσμευτεί ότι αυτό το τετράμηνο θα εξεταστεί το πόρισμα της Επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Οπωσδήποτε είναι μία κουβέντα που θα ανοίξει, αλλά θα ανοίξει συνολικά."