Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Οικονόμου απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση του Ε.Σ.Υ. , το ζήτημα της τρίτης δόσης, τα σχολεία μέσα στην πανδημία, τη διεθνή θέση της χώρας, τις απειλές του Ερντογάν, για το θέμα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, για το μεταναστευτικό και για την ανάπτυξη της κοινωνίας.
Για την κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.
Δίνουμε μεγάλη μάχη με την πανδημία και εφαρμόζουμε μια εξισορροπητική στρατηγική. Να μείνει η κοινωνία, η αγορά και η εκπαίδευση ανοιχτή. Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο, που για την αγορά, τους καταστηματάρχες στην εστίαση, τους εμπόρους, για όλους τους επιχειρηματίες είναι σχεδόν η μισή τους χρονιά και οφείλουμε να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας. Έχουμε ένα πλαίσιο υγειονομικών μέτρων που υποστηρίζει τη στρατηγική και την προοπτική αυτή. Καταβάλλουμε προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, που πηγαίνει καλά το τελευταίο διάστημα. Και βεβαίως, το πιο σημαντικό απ’ όλα, τη μάχη που γίνεται κάθε μέρα στο Ε.Σ.Υ. με τους υγειονομικούς μας στην πρώτη γραμμή και με την Κυβέρνηση να αξιοποιεί κάθε εργαλείο, κάθε μέσο, κάθε θεσμική παρέμβαση, να συνεχίζουμε να ενισχύουμε το Ε.Σ.Υ. για να αντέξει στην πολύ μεγάλη πίεση που δέχεται. Να περιορίσουμε, όσο γίνεται, την απώλεια συνανθρώπων μας.
Στο Ε.Σ.Υ. δίνεται η μεγάλη μάχη τώρα. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους, να πείσουμε ιδιώτες γιατρούς, να αξιοποιήσουν τα κίνητρα που δίνονται να βοηθήσουν το Ε.Σ.Υ.. Εάν δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν, αρχές της εβδομάδας, από Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για το Ε.Σ.Υ. κατ΄αρχήν στη Βόρειο Ελλάδα – εκεί είναι που δεχόμαστε τη μεγαλύτερη πίεση τώρα – και ανάλογα όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες. Να προσθέσω εδώ, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε προσθέσει κλίνες από ιδιωτικές κλινικές. Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 300-310 κλίνες για Covid και 150 με 170 για άλλες νοσηλείες. Το ίδιο και στη Θεσσαλία. Στην Αθήνα υπάρχει, ήδη, συνεννόηση από τη στιγμή που θα παραστεί ανάγκη, να προστεθούν κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.
Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, με ιδιώτες γιατρούς στο Σύστημα Υγείας, με κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, για να αντέξει και σε αυτό το κύμα της πίεσης, να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μπορούμε.
Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια. Ξεκινήσαμε από τις 577 περίπου κλίνες ΜΕΘ, έχουμε φτάσει τις 1.277. Έχουν προστεθεί χιλιάδες άνθρωποι στον υγειονομικό τομέα. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουμε προμηθευτεί φάρμακα μονοκλωνικά, τώρα που εγκρίθηκαν. Χθες, έγινε η ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας και θα αρχίσει – ανάλογα με τις απόψεις των γιατρών στα περιστατικά – η χορήγησή τους. Όμως, επαναλαμβάνω, το κρίσιμο, το βασικό, το ουσιαστικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος. Να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη.
Συνεχίζουμε με την ίδια στρατηγική. Έχουμε μια στρατηγική, δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή. Η αγορά θα μείνει όρθια, η κοινωνία θα μείνει όρθια, τα παιδιά στα σχολεία, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια. Κανείς, νομίζω, δεν θέλει να γυρίσει πίσω σε ένα καθεστώς που στέλναμε sms, για να βγούμε δύο ώρες έξω. Κανείς δεν θέλει, αντί για το μάθημα στην τάξη, να ξαναγυρίσει πίσω από ένα κομπιούτερ στο σπίτι.
Θα μείνουμε ανοιχτοί με αυτή τη φιλοσοφία των μέτρων, που απευθύνεται κυρίως στους ανεμβολίαστους. Δηλαδή, έχουν την υποχρέωση να κάνουν τα τεστ για να πηγαίνουν στις δουλειές τους ή σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, εφόσον επιμένουν να μην εμβολιαστούν.
Η γενική κατεύθυνση είναι ότι δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτή τη στιγμή, εστιάζουμε στην εφαρμογή των μέτρων. Η φιλοσοφία δεν θα αλλάξει. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσει αυτό που έχουμε θεσπίσει ως υποχρέωση για τους ανεμβολίαστους, πρώτα απ’ όλα για δική τους προστασία και μετά της κοινωνίας.
Η απόφαση και η βούληση αυτή την ώρα είναι τοπικά μέτρα με την έννοια του lockdown ή των περιορισμών που θα αφορούν οριζόντια και εμβολιασμένους συμπολίτες μας, να μην υπάρξουν. Γι’ αυτό τα υγειονομικά μέτρα που έχουμε αποφασίσει, κοιτάζουμε να εφαρμόζονται.
Για την τρίτη δόση
Να ξεκαθαρίσουμε ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη. Όσο απαραίτητη ήταν η εμβολιαστική κάλυψη με τις δύο δόσεις, ή με τη μία δόση για το εμβόλιο της Johnson, τόσο απαραίτητη είναι και η τρίτη δόση, ώστε να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στον κορονοϊό όσο το δυνατόν καλύτερα. Το θέμα του πιστοποιητικού έχει να κάνει με μια κεντρική ευρωπαϊκή απόφαση. Όπως ξέρετε, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι μια απόφαση που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ισχύει σε όλα τα κράτη. Αναγνωρίζεται με τον ίδιο τρόπο από όλα τα κράτη-μέλη. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα, να πούμε ότι το αλλάζουμε. Είναι μια συζήτηση, όμως, η οποία είναι υπαρκτή. Ασχέτως αυτού, πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον κόσμο ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη. Πρέπει να σπεύσουμε να την κάνουμε, με τον ίδιο εύκολο τρόπο που κλείναμε τα ραντεβού για τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου. Το ίδιο ισχύει και για την τρίτη δόση.
Για τα σχολεία
Παρέκκλιση από τη λογική του να μείνει ανοιχτή η οικονομία και η κοινωνία, δεν υπάρχει στο μυαλό μας. Και για να το πετύχουμε αυτό, θα εφαρμόσουμε σωστά τα μέτρα. Αν χρειαστούν σημειακές βελτιώσεις προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή, ότι το να πεις «από τα δύο τεστ να πας στα τρία», δεν ανατρέπει τη γενικότερη φιλοσοφία. Αυτή την ώρα, κρίνεται ότι με αυτό τον τρόπο είμαστε εξασφαλισμένοι.
Ο σχεδιασμός που είχε γίνει από την αρχή, από το Υπουργείο Παιδείας, από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, μέχρι στιγμής έχει αποδώσει. Έχουμε 80.000 σχολικά τμήματα που λειτουργούν. Από αυτά, με βάση τα πρωτόκολλα, έχει χρειαστεί να κλείσουν κατά καιρούς, και μετά άνοιξαν, λιγότερα από 20. Αυτό σημαίνει ότι ο πολύ συχνός έλεγχος testing, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τις αίθουσες οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά, έχει αποδώσει.
Εάν το Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν τα σχολεία, λέγαμε ότι θα φτάναμε σήμερα να έχουμε αυτό τον βαθμό λειτουργίας, αυτά τα ποσοστά λειτουργίας, θα μας έλεγε κάποιος ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας. Με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών –και θέλω να το αναδείξω- έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής -και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας- να συνεχίσει η εκπαίδευση να είναι ανοιχτή, να είναι δια ζώσης.
Για τη διεθνή θέση της χώρας
Η χώρα έχει αλλάξει εντελώς εικόνα σε ό,τι αφορά την ισχύ της, σε ό,τι αφορά την επιρροή της, σε ό,τι αφορά το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Μέσα σε δύο χρόνια έγιναν, όσα δεν έχουν γίνει δεκαετίες πριν. Επέκταση της Συμφωνίας με τις Η.Π.Α.. Συμφωνία με τη Γαλλία, με τα Εμιράτα. Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωταγωνιστεί σε όλα τα διεθνή fora, πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Μην ξεχνάτε ότι το υγειονομικό πιστοποιητικό ήταν ιδέα και πρότασή του. Πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει άποψη και λόγο σε όλα τα fora που αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις.
Για τις απειλές Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) ότι θα στείλει χιλιάδες μετανάστες
Υπάρχει από την πλευρά μας αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, σχεδιασμός και ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για αντίδραση, είτε σε διπλωματικό επίπεδο, είτε αν -ο μη γένοιτο- χρειαστεί στο πεδίο, στην αποτροπή, όπως κάναμε και όταν προκληθήκαμε στον Έβρο. Ο Πρωθυπουργός δίνει έμφαση στις δυνατότητες που έχουμε, για να υπάρξει αποτέλεσμα. Γνωρίζει ότι ένα δράμι πράξης, ένα δράμι αποτελέσματος, αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας. Σημασία έχει η πολιτική σου να παράγει αποτελέσματα. Συνεχώς τα αντανακλαστικά μας είναι ενεργοποιημένα. Συνεχώς είμαστε, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση που θα δεχτούμε.
Φυλάμε τα σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, με αποτελεσματικότητα. Μπορούμε να διαχειριζόμαστε οποιεσδήποτε συνθήκες, είτε αυτές αφορούν τις προκλήσεις της Τουρκίας, είτε αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι οποτεδήποτε προκληθήκαμε, απαντήσαμε με την αποφασιστικότητα, την ψυχραιμία και την αποτελεσματικότητα που χρειάστηκε.
Δεν έχουμε λόγο κάποιας ιδιαίτερης ανησυχίας, γιατί η στρατηγική και η φιλοσοφία της εξωτερικής μας πολιτικής, η κουλτούρα του Πρωθυπουργού, είναι η χώρα να μην εγκλωβίζεται αιφνιδιαζόμενη σε επώδυνα διλήμματα. Είμαστε προετοιμασμένοι πάντα, με το Διεθνές Δίκαιο στο πλευρό μας και με την πολύτιμη εμπειρία που έχουμε συσσωρεύσει από το παρελθόν, για να ξέρουμε, ανά πάσα στιγμή, τι πρέπει να γίνει και πώς.
Δεν έχουμε κάποιον ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούμε παραπάνω σήμερα, από ό,τι ανησυχούσαμε χθες ή προχθές. Δεν έχουμε χαλαρώσει καθόλου την επιτήρηση των συνόρων μας. Ίσα-ίσα, έχουμε πολύ περισσότερα εργαλεία σήμερα από ό,τι είχαμε στο παρελθόν.
Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:
Ήταν μια πολύ σημαντική παρέμβαση του Πρωθυπουργού αυτή, χθες, στην UNESCO. Αντανακλά όχι απλώς αυτό που θέλουν όλοι οι Έλληνες διαχρονικά, αλλά και αυτό που αντιλαμβάνεται και ο υπόλοιπος κόσμος. Ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αυτά που λείπουν, πρέπει να επιστρέψουν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από το ιστορικό μνημείο του Παρθενώνα. Η χώρα σήμερα έχοντας αυξημένο κύρος, είναι η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσουμε και αυτή την πολύ σπουδαία εξέλιξη. Και να είστε σίγουρος ότι δεν σταματά εδώ η δράση αυτή. Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στο Λονδίνο.
Για το μεταναστευτικό
Δεν υπάρχει περίπτωση Έλληνας Πρωθυπουργός και πάντως αυτός ο Πρωθυπουργός να ανεχθεί μια προσβολή, απέναντι στη χώρα, απέναντι στους Έλληνες και στον ανθρωπισμό τους, που τον έχει αναγνωρίσει η Διεθνές Κοινότητα, απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, απέναντι στους άνδρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος. Εν πάση περιπτώσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτεί αυτή την προσβολή και να μην απαντήσει με βάση τα πραγματικά στοιχεία, αυτά που καταλαβαίνει και αναγνωρίζει όλος ο κόσμος και η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες και αυτά που βλέπει ο καθένας σε ό,τι αφορά την κατάσταση για το προσφυγικό στον τόπο μας.
Η χώρα μας ακολουθεί μια μεταναστευτική πολιτική, η οποία είναι αυστηρή, αλλά δίκαιη και πάνω απ΄ όλα, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια, κυρίως εκείνων των ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη μοίρα. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το ζήτημα αυτό, δεν βρίσκει μόνο απέναντί του τη χώρα μας, βρίσκει απέναντί του ολόκληρη την Ευρώπη.
Μέρισμα της ανάπτυξης στην κοινωνία
Η ανάπτυξη και η μεγέθυνση της οικονομίας δεν είναι αυτοσκοπός. Βασική αρχή είναι, να πηγαίνει μέρισμα για όλους μέσα στην κοινωνία. Να στηρίζει τους ανθρώπους να βελτιώνουν τη ζωή τους, να ευημερούν, να προκόβουν, να ζουν καλύτερα από ό,τι ζούσαν. Αυτός είναι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής και της αναπτυξιακής στρατηγικής. Έχουμε πετύχει και έχουμε 170.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο, διαθέτουμε 620.000.000 ευρώ για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να έχει μικρότερο αποτύπωμα η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, για να στηρίξουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Στις 15 Δεκεμβρίου θα πάρουν διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όσοι το δικαιούνται. Ό,τι πετυχαίνουμε, θα αξιοποιηθεί για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας με έναν τρόπο, όμως, ο οποίος δεν θα ακυρώνει τη συνολικότερη κατεύθυνση της οικονομίας και τις επιτυχίες που έχουμε καταφέρει.
Ο αγρότης στα χωριά της Φθιώτιδας, που είναι σε συνεταιρισμούς, ή ο νέος αγρότης ξέρει ότι για το 2022, θα πάρει πίσω το φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, είναι σημαντική υπόθεση γι’ αυτόν. Ο κτηνοτρόφος απολαμβάνει τις καλύτερες τιμές στα προϊόντα που απολάμβανε τα τελευταία χρόνια. Οι ζωοτροφές πηγαίνουν στον κατώτερο Φ.Π.Α., στο 6%, σε μια περίοδο που υπάρχει ράλι ζωοτροφών.