Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε ηλικία 80 ετών, έφυγε από τη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί σε ακραίο βαθμό, με την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, την πατρίδα της μητέρας της, Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική της Αρκαδίας. Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό επιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).
Ήταν ιδρύτρια και πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», καθώς και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».
Από το 1999, υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.
Επιπλέον, συμμετείχε ως μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, και ήταν ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, καθώς και μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», μεταξύ άλλων.
Επίσης, ήταν συγγραφέας των βιβλίων «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη, και «Από μητέρα σε μητέρα» (1998).
Η μακροχρόνια δράση της επικεντρώθηκε σε ένα ευρύ ανθρωπιστικό έργο, με έμφαση στη μητρότητα και την προστασία των παιδιών, καλύπτοντας τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, η υγεία, η παιδεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η προσφορά της αναγνωρίζεται διεθνώς, και το 2020 τιμήθηκε με το Βραβείο «Nelson Rolihlahla Mandela» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τη σημαντική ανθρωπιστική της δράση και προσφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υγεία, την παιδεία και την ευημερία των παιδιών. Επίσης, της απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ήταν μέλος συμβουλίων πολλών σημαντικών διεθνών φορέων, όπως του Nizami Ganjavi International Center, The Hellenic Initiative, Concordia, Αshinaga και άλλων.
Επιπλέον, υπήρξε Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.
Για περισσότερο από 30 χρόνια, αγωνίστηκε ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, προωθώντας ταυτόχρονα την αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Μέσω του έργου της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», δημιούργησε πολλά εκπαιδευτικά και ιατρικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοποριακής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, που σώζει χιλιάδες παιδιά. Επίσης, υποστήριξε παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πρόσφυγες και σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα και περιοχές που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Μέσω του Ίδρυμάτος της, υποστήριξε εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμμετείχε σε διεθνή προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση, την πολιτιστική κληρονομιά και τη στήριξη των προσφύγων, καθώς και υποστήριξε τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ήταν επίσης υπέρμαχος της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και υποστήριξε την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Το έργο και η προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη θα μείνουν αξέχαστα, καθώς συνέβαλε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές, αγωνιζόμενη για τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών και προωθώντας τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.