Ακολουθεί η τηλεδιάσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας :
"Αντί για ψεύτικες καμπάνιες και «περίεργες» λίστες, να δοθούν χρήματα στην Αυτοδιοίκηση για καμπάνια πόρτα - πόρτα.
Πραγματοποίησα σήμερα διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών μου με φορείς για τα απαιτούμενα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Από την αρχή είχα την εκτίμηση ότι είναι σφάλμα που η κυβέρνηση δεν θέλησε να αξιοποιήσει και να συμπορευτεί -ιδίως στην προσπάθεια της καμπάνιας του εμβολιασμού και της προσπάθειας πειθούς των πολιτών- με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.
Εάν δίνονταν κονδύλια, όχι σε ψεύτικες καμπάνιες και λίστες «περίεργες», αλλά στην αυτοδιοίκηση για να μπορέσουμε να πάμε να συγκροτήσουμε κλιμάκια, να πάμε πόρτα - πόρτα, εκεί όπου μόνο οι δήμαρχοι μπορεί να γνωρίζουν σε ποιες περιοχές είναι χαμηλά τα ποσοστά, σε ποιες γειτονιές, σε ποια σπίτια πρέπει να μπούμε για να πείσουμε τους πολίτες, για να γίνει μια πολύ ουσιαστική καμπάνια ενημέρωσης μαζί με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μαζί με γιατρούς, με εθελοντές από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Νομίζω θα είχαμε πετύχει πολλά περισσότερα και ποτέ δεν είναι αργά.
Η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση της προσπάθειας να πείσουμε τους συμπολίτες μας να προχωρήσουν μαζικά στην εμβολιαστική διαδικασία, ιδίως για την πρώτη και δεύτερη δόση αλλά και για την τρίτη δόση.
Γνωρίζω ότι η ΤΑ είχε προβλήματα και πριν την πανδημία, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι τα προβλήματα αυτά θα έχουν ενταθεί. Βιώνετε και εσείς τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία αλλά βεβαίως βιώνετε και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που με πρωτοφανή τρόπο βιώνει η ελληνική οικονομία, με τρομακτικές ανατιμήσεις, ιδιαίτερα στην ενέργεια.
Γνωρίζω ότι το έλλειμμα των Δήμων αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και άρα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζω ότι συνεχίζεται η ελλιπής χρηματοδότηση μέσω ΚΑΠ και στον προϋπολογισμό του 2022.
Γνωρίζω επίσης ότι από αυτή την εκρηκτική αύξηση στην ενέργεια αναμένεται οι Δήμοι να επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,5 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα. Το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απορροφηθεί και άρα θα πρέπει να δούμε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας πολλών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σχεδιάζεται όσον αφορά τα έργα τοπικής εμβέλειας χωρίς οι δήμοι να γνωρίζουν τίποτα. Το ΕΣΠΑ σχεδιάζεται και υλοποιείται χωρίς τη συμμετοχή των δήμων και στον σχεδιασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης και στην απορρόφηση των πόρων, εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, κάτι το οποίο θεωρώ εξαιρετικά ανησυχητικό.
Στην προσπάθεια για την ενίσχυση των προγραμμάτων στήριξης της Πρωτοβάθμιας Υγείας, εξίσου κρίσιμο ρόλο με τους Δήμους έχουν και οι Περιφέρειες, οι οποίες έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Μέσα από αυτές ξεκίνησαν -από ευρωπαϊκά προγράμματα- οι προκαταβολές ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μετά ακολούθησε η κυβέρνηση.
Θεωρώ πολύ μεγάλο πρόβλημα, για την ελληνική οικονομία συνολικά, το γεγονός ότι εδώ και τρεις μήνες ουσιαστικά υπάρχει στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.
Όπως, είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα για την επομένη μέρα στον τόπο, το γεγονός ότι στο ίδιο το κείμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση απουσιάζει η περιφερειακή κατανομή. Δεν γνωρίζουμε καν πως θα κατανεμηθούν αυτά τα 18 δισ. ευρώ σε επίπεδο Περιφερειών. Δεν πρόκειται για μια παράλειψη, αλλά για μια δομική αστοχία.
Παρακολουθώντας και τα ήδη κατατεθειμένα σχέδια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θεωρώ ότι υπολειπόμαστε παρασάγγας από μια στρατηγική άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων."