Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, κατά στη διάρκεια της ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού, η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε πως σε περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί το σύνδρομο MIS-C.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η πολυσυστηματική και φλεγμονώδης νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά και εφήβους από δύο έως και έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση, ενώ εξήγησε πως 50 παιδιά έχουν εμφανίσει MIS-C και αρκετά έχουν δείξει συμπτώματα που θα μπορούσαν να αποδοθούν στη νόσο. Έπειτα η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε πως η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται αν τα παιδιά που έχουν νοσήσει, διαγνωστούν έγκαιρα και πάρουν τη σωστή θεραπεία.
Τέλος, σύμφωνα με το CDC, το MIS-C είναι μια νόσος που προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων και μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που είχαν μολυνθεί με κορονοϊό ή είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που ήταν θετικά σε κορονοϊό.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της κ. Θεοδωρίδου στην ερώτηση της δημοσιογράφου για την MIS-C:
Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Καλησπέρα σας. Σήμερα έγινε γνωστή μία περίπτωση ενός 11χρονου ο οποίος μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης στο Παίδων και από ό,τι καταλαβαίνω οι γιατροί προσανατολίζονται στο ότι το παιδί το πιο πιθανό είναι ότι έχει το σύνδρομο MIS-C, το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζεται κάποιες ημέρες, δύο εβδομάδες, τρεις μετά τη νόσηση. Να μας πείτε λίγο για την πορεία της υγείας του παιδιού αυτού, εφόσον γνωρίζετε. Και θα ήθελα να ξέρω πόσα είναι τα παιδιά στη χώρα μας που έχει συμβεί αυτό το σύνδρομο; Και ποια είναι η έκβαση και η πορεία της υγείας τους τελικά; Γιατί έχουμε ακούσει κάποια σποραδικά περιστατικά και τα έχουμε αναδείξει και στα ρεπορτάζ μας.
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Βλεπάκη. Την είδηση και εγώ σήμερα την πληροφορήθηκα. Επομένως δεν ξέρω για την πορεία. Αλλά μπορώ να σας πω ότι το σύνδρομο MIS-C έχει καταγραφεί και στη χώρα μας με μία συνεργασία πολλών παιδιατρικών κέντρων και υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα δημοσιευτούν κιόλας.
Πάντως, ο αριθμός των παιδιών με MIS-C και άλλων που μοιάζουν με MIS-C υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα. Είναι 50 παιδιά τα οποία έχουν παρουσιάσει MIS-C και άλλα τα οποία έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C .
Πάντως, η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση πλέον της θεραπευτικής αντιμετώπισης, δεδομένου ότι αυτά τα παιδιά και διαγνώστηκαν σωστά και πήραν τη θεραπεία τη σωστή και έτσι δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση από όσο ξέρω. Δεν θυμάμαι αν ήταν ένα παιδί στην αρχή.
Επομένως, να θυμίσουμε ότι ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό.