Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, παρενέβει στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου και την ΕΥΠ, λέγοντας ότι:
"Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αποδέχομαι την επερχόμενη ευθύνη που θα επωμιστώ θεωρητικά ή πρακτικά, σας ζητώ να μου την αναθέσετε και είμαι βέβαιος ότι θα την ασκήσω, αν χρειαστεί, με τρόπο που να δικαιώνει τις προσδοκίες σας. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. υποβάλλει στον Πρόεδρο της Βουλής αίτημα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας που αφορά πολιτικά πρόσωπα, μαζί με τα συνοδεύοντα αυτό στοιχεία, προκειμένου ο Πρόεδρος να χορηγήσει σχετική άδεια εντός προθεσμίας είκοσι τεσσάρων ωρών.
Η απόφαση αυτή είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό πολιτειακό φίλτρο, το οποίο θα λάβει υπόψιν περισσότερες παραμέτρους από ότι ένας υπηρεσιακός παράγων θα ήταν σε θέση να αντιληφθεί, όταν θα ενέκρινε μια τέτοια πρωτοβουλία τόσο σοβαρή εφόσον αφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της ορθότητας αυτής της πρωτοβουλίας, παρά το βάρος της ευθύνης, είναι η βάσιμη αίσθηση που έχω ότι εάν αυτό υπήρχε πριν δύο χρόνια πολλά πράγματα θα είχαν αποτραπεί, προερχόμενα από το απαράδεκτο συμβάν της παρακολουθήσεως του κ. Ανδρουλάκη.
Είναι μία σωστή πρωτοβουλία την οποία αξίζει να αναλάβουμε, καθώς αναθέτει μια ευθύνη η οποία έχει να κάνει με την προστασία της χώρας, με την προστασία της τιμής του πολιτικού κόσμου, αλλά και με την προστασία της εθνικής ασφαλείας. Η ύπαρξη της Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εθνική ασφάλεια, καθώς επιτελεί εθνικό έργο και μέσω της περαιτέρω θεσμικής θωράκισης της λειτουργίας της, το οποίο φιλοδοξούμε να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση θεμάτων εθνικής ασφαλείας, στους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, την ενεργειακής ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας"