Ακολουθεί το άρθρο του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην «Άποψη» σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη μέσα στο 2021:
Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, αφήνει πίσω της μια πολυκύμαντη χρονιά, η οποία επεφύλασσε αλλεπάλληλες κρίσεις – υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή – και γεωπολιτικές εντάσεις, με αποτέλεσμα να σημαδευτεί από έντονη αβεβαιότητα.
Ωστόσο, το 2021 ήταν, παράλληλα, για την πατρίδα μας μια χρονιά ανάδειξης της ανθεκτικότητας και των δυνατοτήτων της κοινωνίας και της οικονομίας, χρονιά περαιτέρω ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας και τους διεθνούς κύρους της χώρας και χρονιά ισχυρής ανάκαμψης.
Ανάκαμψη, η οποία ξεπερνά κατά πολύ όλες τις, μέχρι πρότινος, εκτιμήσεις, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που προκάλεσε η πανδημία στο ΑΕΠ και κληροδοτώντας, έτσι, στο 2022 μια σημαντική δυναμική. Δυναμική που αποτυπώνεται:
- Στο άλμα των επενδύσεων και των εξαγωγών, το οποίο καθιστά την οικονομική μεγέθυνση διατηρήσιμη.
- Την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.
- Την ανοδική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής.
- Την ενίσχυση της μεταποίησης.
- Την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
- Την έναρξη οικονομικής δραστηριότητας από σημαντικό αριθμό νέων επιχειρήσεων.
- Την επιστροφή του οικονομικού κλίματος στα προ-πανδημίας επίπεδα.
- Την αύξηση των καταθέσεων.
- Την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
- Τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Το – σταθερά – αρνητικό κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος.
- Το χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου.
- Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
- Την αναβάθμιση της χώρας από τρεις οίκους αξιολόγησης.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν απότοκο – και ταυτοχρόνως επιστέγασμα – ενός συνεκτικού, δυναμικού και συνεπούς στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά της Κυβέρνησης. Σχεδιασμός που εδράζεται:
- Στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με επίκεντρο τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
- Στην κατάρτιση και υλοποίηση μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
- Στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, ακόμα και μέσα στη δίνη της πανδημίας.
- Στη διαμόρφωσης και εφαρμογή ενός ευρύτατου και αναγνωρισμένης – εντός και εκτός συνόρων – αποδοτικότητας πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 43 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία έναντι των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.
- Στην περαιτέρω αναβάθμιση της αξιοπιστίας και του διεθνούς κύρους της χώρας, όπως αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, σε σειρά εγκωμιαστικών δηλώσεων ξένων αξιωματούχων για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ως Υπουργείο Οικονομικών, θέτουμε 8 κομβικές προτεραιότητες για το 2022:
1ον. Τη στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Γι’ αυτό και υπάρχουν, ήδη στο Προϋπολογισμό, μέτρα στήριξης και το 2022, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, και, πριν από λίγες ημέρες, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή, ανακοινώσαμε πρόσθετες παρεμβάσεις.
2ον. Τη στοχευμένη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Υλοποιούμε: (α) μέτρα μόνιμης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, προκειμένου να στηρίξουμε την αγοραστική τους δύναμη, (β) μέτρα μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και παρεμβάσεις διαδοχικών αυξήσεων του κατώτατου μισθού, (γ) βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, που, ήδη, ξεπερνούν τα 1,35 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
3ον. Τη συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ενίσχυσης των μέτρων άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Αξιοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από τις καλές επιδόσεις της οικονομίας και την αύξηση του εθνικού πλούτου, κατανέμοντάς τον δίκαια στην κοινωνία.
4ον. Τη συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, ώστε να είμαστε ασφαλείς στις όποιες εξωτερικές αναταράξεις και μεταβολές.
5ον. Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με πολιτικές, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που δυνητικά μπορούν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα, και η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
6ον. Την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
7ον. Την ταχεία και βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών εργαλείων και πόρων, όπως αυτοί του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ έως το 2027.
8ον. Την ενεργό συμμετοχή της χώρας στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής, όπως συστηματικά γίνεται από τον Ιούλιο του 2019, που οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν στη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση του τόπου.
Ως Κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων που μας παραδίδει το 2021. Παρόλα αυτά, είμαστε αισιόδοξοι ότι, εφαρμόζοντας την παραπάνω στρατηγική και δουλεύοντας σκληρά όλοι μαζί – πολιτεία και πολίτες –, με ενότητα, υπευθυνότητα, όραμα και αποφασιστικότητα, θα γράψουμε από το 2022 σελίδες προόδου, ευημερίας και υψηλής, διατηρήσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.