Την Κυριακή 8 Μαΐου, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε στον ΣΚΑΙ για το πρόγραμμα επιδότησης που αφορά την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών. Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως:
"Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση. Στο εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης αναμένεται να ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά και αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα.
Οι παλαιές ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου. Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους."
Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην επιδότηση των λογαριασμών:
"Δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μην εφαρμογής. Θα εφαρμοστεί. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί, οι λογαριασμοί στους καταναλωτές θα έρθουν χαμηλότεροι και αυτό έχει σημασία. Τελικά να έρθει ένας λογαριασμός που να έχει μια τιμή μια αξία που να είναι προσιτή», τόνισε ο υπουργός.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμηδενίσει ένα πρόβλημα από μόνη της αλλά απορροφά ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Απορροφά το 85% της αύξησης για τις κατοικίες κύριες και μην κύριες και το 82% για 1.250.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και το 90-95% των αγροτών.
Από τη 1η Ιουλίου προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή. Βάζουμε επί της ουσίας ένα πλαφόν στη χονδρική και επιπλέον από αυτό ερχόμαστε και βάζουμε με επιπλέον επιδοτήσεις και ένα πλαφόν και στη λιανική. Και για όσο διάστημα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής".