Ακολουθεί η ομιλία του γενικού Εισηγητή και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2022 :
Οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα κινούνται, εντάσσονται και αλληλοεπιδρούν μέσα στο ευρύτερο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο όπως αυτό διαμορφώνεται στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε.
Με την αναπάντεχη εξέλιξη μιας πανδημίας που δεν λέει να κοπάσει εδώ και δυο χρόνια και την κλιματική κρίση να εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο ζούμε κυριολεκτικά σε μια εποχή αποκάλυψης και αβεβαιότητας…
Απέναντι σε αυτές τις αντιφατικές συνθήκες η ελληνική κοινωνία στέκεται δύσπιστη και ανασφαλής. Η αγορά είναι διαρκώς ανήσυχη και προβληματική. Τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, τα νοικοκυριά, τα χαμηλά εισοδήματα, οι άνεργοι, οι δυνάμεις του κοινωνικού περιθωρίου αλλά και η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών οδηγούνται σε κατάσταση συνεχώς υποβάθμισης, ανέχειας και ένδειας. Διαμορφώνεται έτσι μια νέα κοινωνική πλειοψηφία «μη προνομιούχων».
Η Κυβέρνηση ακολουθεί αυτή τη δραματική εξέλιξη με χρονική υστέρηση. Προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος με πολιτική πρόσκαιρων παροχών. Προσεύχεται να τελειώσει κάποτε η κρίση και να μην ανακυκλώνεται προβλέποντας χρονικά το τέλος της και κάθε φορά διαψεύδεται…
Το χειρότερο, όμως, έλλειμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι ότι η «ολική επαναφορά» δεν αφορά όλους τους Έλληνες, ούτε καν την πλειοψηφία τους. Στο ταξίδι της επιστροφής κάποιοι δεν ανεβαίνουν καν στο πλοίο. Ενώ οι περισσότεροι στοιβάζονται στα ύφαλα του και οι λίγοι οι έχοντες και κατέχοντες ταξιδεύουν σε λουξ καμπίνες έχοντας πρόσβαση στα προνόμια που τους προσφέρονται…
Σε αντιπαράθεση με τους Κυβερνητικούς υπολογισμούς θα έπρεπε να γίνει κατανοητό ότι το εισόδημα είναι επιστημονικά ορθό και κοινωνικά δίκαιο να αποτιμάται με όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.
O Έλληνας καταναλωτής πληρώνει σε φόρους κατανάλωσης 2,2δις ευρώ και ο φόρος εισοδήματος φθάνει μόλις το 1,3δις ευρώ. Κατά συνέπεια, ακόμη και αν ισχύει το νούμερο που επικαλείται η Κυβέρνηση ομοιόμορφα, δεν είχαμε κάνει κανένα τεράστιο άλμα. Παραμένουμε ουραγοί .
Τώρα και με την έξαρση της ακρίβειας η αλήθεια είναι ότι οι έλληνες καταντούν να πληρώνονται ως Βαλκάνιοι και να πληρώνουν ως Ευρωπαίοι.
Το ερώτημα είναι: Αν υπάρξει τέλος της δημοσιονομικής χαλάρωσης και υποχρεωθούμε από το 2023 να πάμε σε υψηλά πλεονάσματα με δεδομένο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πολύ μικρότεροι και το χρέος θα παραμένει σε τεράστιο ποσοστό του ΑΕΠ μήπως θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μνημόνια;
Πολύ φοβόμαστε ότι η Κυβέρνηση με τον νου της προσηλωμένο στον εκλογικό κύκλο και με στρατηγικό ορίζοντα ιδιαίτερα στενό, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να διευκολύνει αυτή την αρνητική εξέλιξη. Είναι υποχρεωμένη από τώρα όχι μόνο να ενημερώσει για το που βρίσκεται σήμερα η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τι διεκδικούμε, αλλά και να εμφανίσει σχεδιασμούς και εναλλακτικά σενάρια.
Αλλιώς θα βρεθεί υπόλογη απέναντι στην ιστορία.
Ο Κρατικός Προϋπολογισμός παρά τις παροχές της Κυβέρνησης είναι για μια ακόμη φορά άδικος, αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός και προπαντός με δυσοίωνες προοπτικές υλοποίησης.