Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πραγματοποιεί από την Δευτέρα 29 Μαρτίου επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των Προέδρων, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε τα εξής:
"Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και φίλο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα για την πρόσκλησή του, καθώς και τη φιλοξενία που επεφύλαξε σε μένα και την Ελληνική αντιπροσωπεία. Σ΄ αυτές τις δύσκολες ώρες για την Ευρώπη, η συνάντησή μας εδώ, στη Λισαβόνα, μας έδωσε την ευκαιρία να καταδικάσουμε την απρόκλητη Ρωσική εισβολή και να εκφράσουμε την πλήρη στήριξή μας στην Ουκρανία και τον Ουκρανικό λαό, που βιώνει καταστάσεις που θεωρούσαμε ότι δεν θα ξαναδούμε στην Ευρώπη.
Δυστυχώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Μια αδικαιολόγητη επίθεση σε βάρος ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, που θέτει στο στόχαστρο όχι μόνο στρατιωτικές μονάδες, αλλά ακόμη και τον άμαχο πληθυσμό και τις αστικές υποδομές της χώρας. Η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα, με την οποία ο ουκρανικός λαός, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ζελένσκι υπερασπίζονται την πατρίδα τους, μας έχουν όλους συγκινήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη προσφέρουμε από την πρώτη στιγμή κάθε δυνατή βοήθεια στον αγώνα τους. Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η προστασία και η κάλυψη των επειγουσών αναγκών των αθώων πολιτών αποτελούν ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας. Μεταξύ τους βρίσκεται και μια Ελληνική κοινότητα 100.000 ατόμων περίπου, επί αιώνες εγκατεστημένη στην Ουκρανία, ιδίως γύρω από την περιοχή της Μαριούπολης, η οποία έχει ήδη θρηνήσει θύματα.
Η ενωμένη και χωρίς προηγούμενο ομόψυχη Ευρωπαϊκή αντίδραση έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα προς τη ρωσική ηγεσία. Ότι ο αναθεωρητισμός και οι προσπάθειες αμφισβήτησης συνόρων και διεθνών συνθηκών δεν γίνονται αποδεκτές. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας μια χώρας, καθώς και η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, αποτελούν για την Ελλάδα αδιαπραγμάτευτες αρχές. Με τον Πρόεδρο είχαμε επίσης την ευκαιρία να προβούμε σε μια ουσιαστική επισκόπηση του άριστου επιπέδου των διμερών μας σχέσεων, που διαρκώς βεβαίως αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς της κοινής μας δραστηριοποίησης και σε όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μετά και από τις πολύ γόνιμες επισκέψεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών την προηγούμενη χρονιά στη Λισαβόνα. Στο πλαίσιο αυτό, τονίσαμε, και οι δύο πλευρές, τη σημασία επέκτασης της συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ εξετάζουμε τη δυνατότητα μιας βαθύτερης μεταξύ μας συνεργασίας, στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και των ανανεώσιμων πηγών.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη και ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης, όλα τώρα θα τα ξαναδούμε, εφόσον το συντομότερο τελειώσει αυτός ο τραγικός πόλεμος. Θα πρέπει να δούμε πολύ γρήγορα πώς θα βοηθήσουμε την ανάκαμψη της Ουκρανίας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει και οι δύο χώρες να στηρίζουμε τους πρόσφυγες, ένας λαός ξαφνικά στην άκρη της Ευρώπης μετατράπηκε σε πρόσφυγα. Και θα πρέπει αμέσως μετά να δούμε πώς μπορεί να συνεχίσει η Ευρώπη την πορεία της, όσα ήδη είχαν προαποφασισθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ταυτόχρονα να στηρίξει και τη χώρα που αυτή τη στιγμή πλήττεται τόσο πολύ. Και βέβαια, προκειμένου μια χώρα να γίνει δεκτή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απολύτως αναγκαίο να τηρούνται οι συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται. Υπάρχουν χώρες που είναι ήδη υποψήφιες, να θυμίσουμε ότι στα δυτικά Βαλκάνια η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, δεν τους έχει ξεχάσει η Ευρώπη. Εφόσον, επαναλαμβάνω, και αυτό περιλαμβάνει και τη γειτονική μας Τουρκία, αποδέχονται τις αρχές της Ευρώπης και τα κριτήρια αιρεσιμότητας".