Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη κατά τη συζήτηση στη Βουλή, για τον Προϋπολογισμό του 2022 :
"Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στη συζήτηση του προϋπολογισμού και, στην πραγματικότητα, μην έχοντας να πει η Αξιωματική Αντιπολίτευση τίποτα αναφορικώς με τον Προϋπολογισμό, που είναι ένας Προϋπολογισμός ανάπτυξης για το 2022, έχει αναλώσει όλη την κουβέντα στο κομμάτι της Έκθεσης, η οποία αναφέρθηκε, καθώς επίσης και στο θέμα των ΜΕΘ και των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Οπότε θα ξεκινήσω από αυτό για να μπούμε σε μία συζήτηση και να δούμε τι γίνεται. Για να δούμε και τις παθογένειες του συστήματος, να δούμε τι συνέβαινε.
Θέλω να πάρω μία ενδεικτική ημερομηνία. Ακούω εσάς συνολικά να λέτε ότι για κάθε άνθρωπο, ο οποίος δεν βρίσκεται σε κλίνη ΜΕΘ, είναι υπεύθυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έχω ακούσει τον εκπρόσωπο τύπου σας να το λέει συνέχεια. Επειδή πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα αναφέρομαι: Στις 16 Ιανουαρίου: 78 ασθενείς εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι και περιμένουν.
Θεωρείτε ότι έχει ευθύνη η Κυβέρνηση για αυτό το πράγμα; Πείτε μου. Θεωρείτε ότι έχει ευθύνη;
Π. ΠΟΛΑΚΗΣ: Πάντα έχει ευθύνη αυτός που κυβερνάει..…
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Σωστά. Έτσι ακριβώς είναι κύριε Πολάκη. Γιατί αυτό είναι στις 16 Ιανουαρίου του 2017, οπότε εσείς ήσασταν υπεύθυνος που ήταν 78 άτομα εκτός ΜΕΘ. Το καταθέτω στα πρακτικά.
Είδατε; Είπατε πάντα αυτός που κυβερνά είναι υπεύθυνος. 78 άτομα εκτός ΜΕΘ στις 16 Ιανουαρίου του 2017. Τι άλλο γίνεται, κύριε Πολάκη, εδώ πέρα; Σας διαβάζω «25/7/2017. 150 κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες δεν λειτουργούν. 5.000 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους ετησίως από τη μη λειτουργία των κλινών ΜΕΘ. 90 ασθενείς ο χρόνος αναμονής». Χωρίς πανδημία. 25/7/20217.
Και μελέτες, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν. Και επειδή ανακαλύψατε τώρα τη μελέτη του κυρίου Τσιόδρα και του κυρίου Λύτρα, ας δούμε και τις άλλες μελέτες του κυρίου Λύτρα και του κυρίου Τσιόδρα.
2016, 27 Οκτωβρίου. Η1Ν1. Ξέρετε τι ποσοστό περιστατικών που νοσηλεύονταν οδηγήθηκαν σε θάνατο; Έγινε έλεγχος στα 434 κρούσματα, 196 θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς που περίμεναν κλίνη ΜΕΘ είχαν σημαντικότερα λιγότερα αποτελέσματα, 16,9 περισσότερες πιθανότητες. Μελέτη του κυρίου Τσιόδρα και του κυρίου Λύτρα για το 2015-2016.
Για το 2016-2017. Ίδια μελέτη. Πανδημία δεν υπάρχει. Γρίπη υπάρχει. Με τον κύριο Ξανθό και τον κύριο Πολάκη Υπουργούς. Τι γίνεται; Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με σοβαρή γρίπη εν αναμονή της τοποθέτησης σε κλίνη ΜΕΘ είχαν σημαντικότερα φτωχότερα αποτελέσματα.
Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάσταση που υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς πανδημία, χωρίς καμία πανδημία. Και για αυτόν τον λόγο, επειδή εσείς έχετε επιλέξει να κάνουμε μία πολιτική αντιπαράθεση σε αυτά, όλα θα ξεκινήσουν να δούμε από τι παρέλαβε το 2019 η Κυβέρνηση και το τι έχει κάνει. Διότι ξαφνικά οι πρώην Υπουργοί Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν ότι οι αναμονές σε κλίνες ΜΕΘ έγιναν στην περίοδο Covid.
Και αν στην περίοδο πανδημίας υπάρχουν αναμονές και υπάρχει ευθύνη της Κυβέρνησης, τι ευθύνη υπάρχει προσωπικά στον Πρωθυπουργό της περιόδου 2015-2019 και στους Υπουργούς Υγείας, που χωρίς πανδημία υπήρχαν αυτές οι αναμονές στις 550 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων λειτουργούσαν οι 438 για μεγάλο διάστημα γιατί καθυστερήσατε να τις στελεχώσετε.
Εδώ λοιπόν, εγώ σήμερα αυτό που κρατάω και είναι το ωραίο, ότι όταν είπα έχει ευθύνη η Κυβέρνηση είπε ο κύριος Πολάκης «έχει, πάντα έχει». Και ήταν αυτός Υπουργός. Αυτό είναι το καλύτερο.
Πάμε λοιπόν τώρα. Θα τα ακούσετε όλα. Βλέπετε λοιπόν ότι αυτή είναι η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μήπως επί Covid προέκυψαν οι διαφορές στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων και στα περιφερειακά νοσοκομεία; Δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν τώρα; Μήπως το ότι έχουμε διπλάσιες νοσοκομειακές λοιμώξεις από ό,τι έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση προέκυψε στην περίοδο της πανδημίας;
Αυτές λοιπόν είναι οι παθογένειες του συστήματος. Και αυτές τις παθογένειες του συστήματος, για να φύγουμε από τη μικροκομματική αντιπαράθεση, αν δεν τις παραδεχθούμε δεν θα τις αντιμετωπίσουμε ποτέ.
Και εδώ, με συγχωρείτε, βάζω και το προσωπικό μου παράδειγμα γιατί και εγώ ήμουν θύμα νοσοκομειακής λοίμωξης σε αθηναϊκό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που πάλι όμως, δυστυχώς, έχει διπλάσιο μέσο όρο νοσοκομειακών λοιμώξεων από ότι έχει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτά λοιπόν να μην τα δούμε; Να μην τα αντιμετωπίσουμε; Ή να τα κρύβουμε και να λέμε ότι δεν υπάρχουν και ότι ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι είναι διαφορετικό το ποσοστό γενικώς της θνητότητας σε περιφερειακά νοσοκομεία;
Και αυτό, με συγχωρείτε, είναι και το πρόβλημα που λέμε. Γιατί τι άκουσα προηγουμένως εδώ πέρα; Αν τυχόν πρέπει να ενωθούν ή να μην ενωθούν νοσοκομεία.
Τα νοσοκομεία πρέπει να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Και, πιστέψτε με, πολλές φορές όταν υπάρχουν δίπλα δυο και τρία νοσοκομεία δεν σημαίνει ότι είναι στελεχωμένα για να παρέχουν αυτή την υπηρεσία.
Τι κάναμε, όμως, εμείς σε αυτό το οποίο βρήκαμε; Για αυτό το οποίο βρήκαμε, κύριοι συνάδελφοι, κάναμε τα εξής: Είναι 2019, έχουμε παραλάβει το καλοκαίρι την εξουσία και το 2020 έχουμε τον κορονοϊό. Και οι 550 κλίνες ΜΕΘ γίνονται 1300 κλίνες ΜΕΘ. Και πώς στελεχώνονται αυτές οι κλίνες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Με 12.000 επικουρικούς, 2.000 επικουρικούς ιατρούς και 2.100 μόνιμες προσλήψεις.
Με προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών για 2.898 θέσεις σε δυο χρόνια, όταν εσείς σε 4,5 χρόνια καλύψατε 2.754 θέσεις. Και αυτός όλος ο κόσμος μπήκε στο σύστημα. Και, προφανώς, έγινε ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και μπήκαν στο σύστημα του ΕΚΑΒ και οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που γίνεται η διαχείριση.
Και έπρεπε αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας να διαχειρίζεται συγχρόνως δυο λίστες ΜΕΘ. Μια λίστα για τα περιστατικά Covid και μια λίστα για τα περιστατικά non Covid, που δεν μπορούν να συνυπάρξουν μεταξύ τους, και ανά πάσα στιγμή έπρεπε στη μία φορά να αυξάνεις κλίνες ΜΕΘ στον έναν τομέα και αναλόγως της πίεσης, να μειώνεις στον άλλον.
Από αυτό, λοιπόν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας που πήραμε, που σας έδειξα πως ήταν, που τα είχε όλα αυτά τα προβλήματα, κάναμε τα απαιτούμενα θέματα που υπάρχουν και ξαφνικά εσείς που είχατε αυτές τις αναμονές, που ήσασταν στα Υπουργεία και βλέπατε κάθε βράδυ αυτές τις αναμονές, ανακαλύψατε ότι ξαφνικά οι αναμονές ξεκίνησαν στην εποχή Covid.
Δεν ξεκίνησαν στην εποχή Covid. Υπήρχαν. Αντιθέτως, με την προσθήκη κλινών ΜΕΘ που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα, όταν θα περάσει η πανδημία θα μπορούμε να πούμε ότι ναι, ότι στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας έχουμε τις κλίνες, τις οποίες χρειαζόμαστε για να μην ξανασυναντήσουμε τέτοιες αναμονές.
Και τι έκανε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Έκανε τον Οργανισμό για να ελέγξει την ποιότητα των νοσοκομείων και έχει πει σε σειρά συνεντεύξεών του τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τον καταψηφίσατε τον συγκεκριμένο Οργανισμό, τον ΟΔΙΠΥ και ξέρετε γιατί τον καταψηφίσατε; Δεν θέλατε να ελεγχθεί η ποιότητα στα δημόσια νοσοκομεία γιατί λέγατε ότι είναι το όχημα για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Γιατί θέλατε να έχετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και ο ΟΔΙΠΥ άρχισε να κάνει έρευνες στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Και όταν είχα την τιμή να προτείνω τον κύριο Ζαούτη, λοιμωξιολόγο και ειδικό στις νοσοκομειακές λοιμώξεις και πήγαμε στον Πρωθυπουργό, η εντολή που πήρε ήταν να ελεγχθεί η διαδικασία των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Και κύριοι συνάδελφοι, ναι, ως Υπουργός Υγείας έχω ζητήσει από τον ΕΟΔΥ και γίνεται αυτή η εργασία, να δούμε συνολικά τους θανάτους, όχι μόνο στα Covid, αλλά και στα non Covid περιστατικά.
Και ξέρετε τι πρέπει να δούμε σε αυτούς τους θανάτους; Αν υπάρχει δευτερογενής αιτία. Η πρωτογενής αιτία μπορεί να είναι το εγκεφαλικό, μπορεί να είναι το έμφραγμα.
Να δούμε και τις δευτερογενείς αιτίες, που μπορεί να είναι λοιμώξεις και να δούμε πραγματικά αυτή τη στιγμή συνολικά που υπάρχει πρόβλημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και που πρέπει, κοιτώντας το κατάματα το πρόβλημα, να πάμε να το αντιμετωπίσουμε.
Ο κορονοϊός απλώς αυτά τα έφερε πιο γρήγορα, αλλά αυτές είναι παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ποσοστά χειρότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κανονική εποχή, προ πανδημίας, και στην πανδημία έγινε ένας τεράστιος αγώνας σε όλη αυτήν την κατεύθυνση.
Και πολλές φορές με την κριτική που κάνετε και υιοθετείτε αυτούς που προσβάλετε είναι οι γιατροί που βρίσκονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υιοθετώντας ψευδέστατες καταγγελίες, ότι υπάρχουν κλίνες που είναι κλειστές και τις κρατάνε για επωνύμους.
Όταν το σύστημα το ηλεκτρονικό που έγινε μάλιστα και αναβαθμίστηκε επί Υπουργίας του κυρίου Ξανθού και το ξέρει, είναι ένας σύστημα, στο οποίο οι μόνοι που παρεμβαίνουν είναι ο γιατρός που ανεβάζει την υποβολή στο ΕΚΑΒ και ο γιατρός ο οποίος αποδέχεται την υποβολή. Γιατροί είναι μόνο και οι γιατροί, οι ήρωες που λέμε, που βρίσκονται μέσα στις ΜΕΘ.
Αυτοί χειρίζονται όλο το σύστημα. Και υιοθετώντας εσείς κατηγορίες ότι σε αυτό το σύστημα κρατούνται κλειστές κενές κλίνες, ουσιαστικά λέτε για αυτούς τους γιατρούς που είναι στην πρώτη γραμμή και δίνουν τον αγώνα.
Και επειδή αναφερόμαστε στην περίφημη μελέτη, τι άλλο μας δείχνει αυτή η μελέτη; Η μελέτη μας δείχνει κάτι αυτονόητο, ότι προφανώς όταν πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, είναι πολύ πιο δύσκολη η διαχείριση. Αυτό το λέει, και φυσικά έτσι είναι.
Αλλά σας δείχνω στοιχεία όταν δεν υπήρχαν πάνω από 400 διασωληνωμένοι και δεν μπορούσατε να τα χειριστείτε. Με 500, 600 και 700 φυσικά είναι πιο δύσκολη η διαχείριση. Πανδημία είναι. Και εκεί γίνεται η μάχη.
Και ποια είναι ουσιαστικά η ψυχή αυτής της μελέτης; Ότι δεν πρέπει να φτάσει ο ασθενής σε αυτή την κατάσταση. Και για να μην φτάσει, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί.
Και τι κάνατε, λοιπόν, εσείς για τους εμβολιασμούς; Θέλετε να σας πω τι κάνατε; Δεν μπαίνω τώρα σε αυτά τα γνωστά, το αν είναι τα εμβόλια, τα άλλα που είχε ξεκινήσει ο κύριος Πολάκης.
Πάμε τώρα στα τελευταία. 580.000 συμπολίτες μας άνω των 60 δεν είχαν πάει να εμβολιαστούν. Βάλαμε την υποχρεωτικότητα με το διοικητικό πρόστιμο. Το καταψηφίσατε και μιλήσατε για αποτυχημένο μέτρο.
Σας λέω, κύριοι συνάδελφοι, τα σημερινά στοιχεία. 119.000 έχουνε κλείσει ραντεβού και άλλοι 20.000 έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον από αυτούς τους 580.000. Πετυχαίνει ή δεν πετυχαίνει το μέτρο; 140.000 πάνε να εμβολιαστούν στους 580.000 που ήταν ανεμβολίαστοι.
Οι εμβολιασμοί έχουν ανέβει πάνω από 10 μονάδες. Έχουμε ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τώρα μόλις ολοκληρωθεί και η δεύτερη δόση. Και στις ηλικίες άνω των 60 από το 81%, έχουμε πάει στο 87%.
Γιατί αν είναι εμβολισμένος ο κόσμος, δεν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Διότι το 90% των διασωληνωμένων σε διαχρονική βάση είναι από συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι και κατά βάση άνω των 60. Και αυτή τη στιγμή, με 80% εμβολιασμένο το γενικό πληθυσμό, πάλι το 81-82% είναι ανεμβολίαστοι μέσα στις ΜΕΘ.
Και αντί να δοθεί εκεί αγώνας, εσείς καταψηφίσατε αυτό το μέτρο. Καταψηφίσατε ακόμα και τις κυρώσεις για τους γονείς, οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. Καταψηφίσατε και την υποχρεωτικότητα στο υγειονομικό προσωπικό.
Όλη, λοιπόν, την προσπάθεια την καταψηφίσατε. Και ερχόσασταν εδώ να κάνετε κριτική, έχοντας όμως πια κυβερνήσει πέντε χρόνια και έχοντας αυτά τα στοιχεία μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Και έρχεστε εδώ και λέτε και ψέματα. Λέτε ότι μειώνουμε τον προϋπολογισμό για την υγεία συγκρίνοντας τις δαπάνες τις οποίες έγιναν συν τις έκτακτες Covid. Ο προϋπολογισμός συγκρίνεται, προϋπολογισμός ’21 προϋπολογισμός ’22.
Ποια είναι λοιπόν τα στοιχεία του προϋπολογισμού ’21 και προϋπολογισμού ’22; 4.270.000.000 τακτικός προϋπολογισμός το 2021, 4.520.000.000 τακτικός προϋπολογισμός του 2022. 250.000.000 παραπάνω.
Και παίρνετε το νούμερο, τα 5,1 δις που είναι οι δαπάνες που έχουν γίνει, που έχει μέσα και τις έκτακτες δαπάνες που έγιναν, που προφανώς το 2022 έχει γίνει μια πρόβλεψη συγκεκριμένη για τις έκτακτες δαπάνες και αναλόγως της πορείας της πανδημίας αυτή η πρόβλεψη θα αλλάξει.
Αλλά στα τακτικά κονδύλια είναι 250.000.000 ο κρατικός προϋπολογισμός περισσότερα χρήματα. Και αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός από αυτό εδώ το βήμα, το οποίο το έχετε κάνει σημαία και προσπαθείτε να το στρεβλώσετε, είναι αυτό που είναι και η πραγματικότητα.
Ποια είναι η πραγματικότητα; Ότι έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος αγώνας αυτή τη στιγμή, γνωρίζοντας την πίεση που υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ναι, σε αυτή την πίεση έχουμε διαμορφώσει κλίνες και εκτός ΜΕΘ. Δεν είναι κλίνες απλές όπως λέτε. Τα χειρουργικά κρεβάτια είναι κλίνες ΜΕΘ. Ουσιαστικά είναι χειρουργικά κρεβάτια.
Οι ΜΑΦ οι κλίνες είναι κλίνες ΜΑΦ. Άλλες κλίνες που μπαίνουν μόνιτορ και αναπνευστήρες προσπαθούμε εκτός ΜΕΘ να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή υποστήριξη σε αυτούς όλους τους συμπολίτες μας.
Και επειδή υπάρχει και επίκαιρη ερώτηση και ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα στοιχεία που θα τα δείτε και αυτά τα στοιχεία, θα καταλάβετε ότι είναι τελείως διαφορετικά από αυτά όλα τα οποία λέτε.
Και σε όλους τους Έλληνες πολίτες, εν μέσω πανδημίας, δόθηκε η ίδια δυνατότητα πρόσβασης. Με δυσκολίες, με μεγάλο αγώνα του προσωπικού. Και εσείς έρχεστε εδώ, που είστε υπεύθυνοι για τις αναμονές χωρίς πανδημία, έρχεστε εδώ πέρα και προσπαθείτε να οδηγήσετε την αντιπολίτευση αποκλειστικά σε ένα μόνο πράγμα που δεν συζητείται πουθενά.
Ήμασταν στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας και με άνεση λένε χώρες με μεγάλα, με πανίσχυρα εθνικά συστήματα υγείας ότι είχαμε πρόβλημα και στείλαμε σε γειτονικές χώρες κόσμο. Και δεν γίνεται καμιά κριτική πουθενά γιατί είναι σε συνθήκες πανδημίας.
Και εσείς έρχεστε εδώ πέρα και κάθε μέρα βγάζετε ανακοινώσεις, βάζοντας ουσιαστικά αυτό που ειπώθηκε εχθές, το χυδαίο, από τον κύριο Κουρουμπλή, συγκεκαλυμμένα αυτό το πράγμα λέτε.
Λέτε ότι αυτή εδώ η παράταξη είναι υπεύθυνη. Όταν λέει δηλαδή ο εκπρόσωπος τύπου ότι για κάθε έναν που δεν βρίσκει κρεβάτι ΜΕΘ είναι υπεύθυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι διαφορετικό λέει από αυτό που ακούστηκε;
Απλώς αυτό ακούστηκε με έναν τόσο χυδαίο τρόπο που και εσείς υποχρεωθήκατε να τον διαγράψετε. Βέβαια δεν θα διαγραφεί ποτέ αυτός ο οποίος έχει πει τα ίδια πράγματα και συνεχίζει να τα λέει.
Σε αυτό, λοιπόν, όλο το πλαίσιο πάτε να κάνετε μία πολιτική αντιπαράθεση στο συγκεκριμένο, προσπαθώντας να δείξετε ουσιαστικά ότι όλα σε αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν καλώς καμωμένα και βρέθηκε ένας Covid και εξαιτίας του Covid έχουμε αυτά που παρουσιάζονται σήμερα.
Αυτά, λοιπόν, εμείς, σε αντίθεση με εσάς, τα βάζουμε πρώτη προτεραιότητα. Και τα έχουμε βάλει και μέσω πανδημίας και θα είναι και το 2022. Και αυτό είναι το νέο ΕΣΥ το οποίο λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο οποίο νέο ΕΣΥ τα νοσοκομεία θα είναι για να υπηρετούν τους ασθενείς.
Και για να υπηρετούν τους ασθενείς τα νοσοκομεία, σημαίνει ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα τα ενισχύσουμε με υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό και κτηριακές υποδομές τις οποίες έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε σε τεράστια ποσά που θα πέσουν όλα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Εκεί όμως χρειαζόμαστε να είναι ισχυρά τα νοσοκομεία που θα δέχονται όλο τον κόσμο που έχει πρόβλημα. Θα στηριχτεί η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με χρήματα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Και την επόμενη ημέρα θα θέλουμε να έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις, ώστε πραγματικά η κουβέντα να ξεκινάει στην πραγματική της ουσία, που είναι ότι εμείς βλέπουμε κατάματα τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Εν μέσω πανδημίας το ισχυροποιούμε όσο μπορούμε και προστατεύουμε τους πολίτες και κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την πανδημία έτσι ώστε να παραδώσουμε στους Έλληνες πολίτες ένα νέο ΕΣΥ που θα υπηρετεί το δημόσιο αγαθό της Υγείας κατά τρόπο όχι δογματικό που πιστεύετε.
Σε αυτό το νέο ΕΣΥ προφανώς θα είναι οι δημόσιες δομές, προφανώς θα είναι οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, προφανώς θα είναι οι σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί το δημόσιο αγαθό της Υγείας είναι ο στόχος αυτής της Κυβέρνησης και το δημόσιο αγαθό της Υγείας μπορούν να το παράξουν όλες οι υπηρεσίες που υπάρχουν σε αυτόν εδώ τον τόπο.
Με περηφάνια, λοιπόν, ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2022 ο οποίος είναι ένας προϋπολογισμός που θέλει και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να δώσει την πνοή για τα επόμενα χρόνια για να έχουν οι Έλληνες πολίτες την Υγεία που δικαιούνται."