Πιερρακάκης | "Το 2022 θα προσεγγίσουμε τις 1 δισεκ. ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο"

Πιερρακάκης | "Το 2022 θα προσεγγίσουμε τις 1 δισεκ. ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο"

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εκτίμησε ότι το 2022 θα πραγματοποιηθούν περίπου ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο. Ειδικότερα, μιλώντας στο 3ο Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας, ο κ. Πιερρακάκης περιέγραψε το πώς η κυβέρνηση υλοποίησε το έργο της στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας: "Ξεκινήσαμε από 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2018, για να προχωρήσουμε στα 34 εκατομμύρια το 2019, στα 94 εκατομμύρια το 2020, στα 567 εκατομμύρια το 2021 και φέτος εκτιμούμε ότι θα προσεγγίσουμε το 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο.

Το gov.gr ξεκίνησε σαν ένα σημείο επαφής με τον πολίτη, με 501 υπηρεσίες τον Μάρτιο του 2020, που ήταν υπηρεσίες οι οποίες είχανε συγκεντρωθεί σωρευτικά μέχρι εκείνη την περίοδο και σήμερα προσεγγίζουμε περίπου τις 1.500 υπηρεσίες, ωστόσο, όμως, οι συναλλαγές πολλαπλασιάστηκαν, διότι στοχεύσαμε σε εκείνες τις οποίες είχε περισσότερο ανάγκη ο Έλληνας πολίτης. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί τον βασικό μηχανισμό υλοποίησης των ψηφιακών έργων, τον οποίο αποκαλούμε "Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού" και εντάξαμε πάνω από 440 έργα, που έχουμε συμφωνήσει με κάθε υπουργείο και με κάθε ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Μέσα από αυτές τις ενέργειες καθώς και από τις επενδύσεις που υλοποιούνται από μεγάλες εταιρίες στον τομέα του "cloud", δημιουργήσαμε τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή της οικονομίας. Για να επιτύχουμε τους στόχους μας η συνεργασία μας με χώρες όπως η Γερμανία, με εταιρείες οι οποίες εκκινούν από τη Γερμανία όπως και με εταιρείες Ελλήνων που βρίσκονται εκεί, κρίνονται πολύ σημαντικές"

Επιπλέον, στο Φόρουμ μίλησε και η επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Δρ. Κίρστεν Σολ, λέγοντας ότι: "Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να αντιδρούν ευέλικτα στις αλλαγές και να είναι προνοητικές, ώστε να επιτύχουν στη διαδικασία του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το κλειδί για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα βρίσκεται στις αμοιβαίες ιδιωτικές επενδύσεις, στις κοινές καινοτομίες και στην ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών πέρα από τα στενά πλαίσια της κάθε επιχείρησης. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι σημαντικός διαμεσολαβητής και συμβάλλει σημαντικά στην παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις μας"

Αντίστοιχα, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ. Ερνστ Ράϊχελ, ο οποίος συμμετείχε στο Φόρουμ, τόνισε ότι: "Οι Ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις χαίρουν ολοένα μεγαλύτερης εκτίμησης και στις Γερμανικές επιχειρήσεις, π.χ. του κλάδου της πληροφορικής. Ένας λόγος είναι το πολύ καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και η θέση της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου. Το Φόρουμ Καινοτομίας της Γερμανικής Πρεσβείας και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου είναι επί της ουσίας μια έκθεση βέλτιστων πρακτικών, οι οποίες επωφελούνται από τις πολυάριθμες ευκαιρίες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και την ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά. Οι επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις συνδυάζουν αποτελεσματικά την έρευνα και την ανάπτυξη με την προοπτική εμπορεύσιμων προϊόντων και ελκυστικών θέσεων εργασίας, ειδικά για νέους ανθρώπους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διαρκής, βιώσιμη ανάπτυξη, αυτή δηλαδή που έχει σαν κινητήρια δύναμη την καινοτομία. Αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Γερμανία".

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειος Γούναρης, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι: "Το Επιμελητήριο στηρίζει τη σύναψη νέων διμερών Ελληνογερμανικών συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα των νεοσύστατων καινοτόμων τεχνολογικών εταιρειών. Παράλληλα, διαμεσολαβεί για την έλευση νέων Γερμανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια γενικότερης τόνωσης του επενδυτικού ρεύματος προς τη χώρα, γνωρίζοντας τη δυναμική της Γερμανίας ως οικονομία, αλλά και ως παρόχου τεχνολογικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου"

Να σημειωθεί ότι το 3ο Φόρουμ Καινοτομίας το συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στην Αθήνα.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.