Σύμφωνα με τον επικεφαλή τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη, οι ανεμβολίαστοι θα εξακολουθούν να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους επιστήμονες, ενώ προειδοποίησε πως θα υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι και ανέφερε πως η Ευρώπη, μαζί και η Ελλάδα, έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία, καθώς θα υπάρχει για πάντα.
Επίσης, ο κ. Παυλάκης δήλωσε πως: "Όπως είχε πάει πολύ καλά το πρώτο διάστημα της επιδημίας, τώρα πρέπει να πούμε ότι τα πάει πολύ άσχημα. Και αυτό αντανακλάται και στα κρούσματα και στους θανάτους.
Χάθηκε η ευκαιρία πριν από τις γιορτές να περιοριστεί το τσουνάμι. Έπρεπε να εκμεταλλευτούμε την πείρα των προηγούμενων χρόνων και να αποφύγουμε τα 20.000 και 50.000 κρούσματα κάθε μέρα. Τα κρούσματα δεν θα περιοριστούν εύκολα. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες τις περασμένες εβδομάδες. Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να περιορίσει το τσουνάμι πριν από τις γιορτές, όπως τις ημέρες της κακοκαιρίας για να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα.
Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που ζει στον Μεσαίωνα και έχει αφεθεί χωρίς επιμόρφωση για τα εμβόλια. Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να μολύνονται και να πηγαίνουν στην εντατική και χειρότερα. Υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού που κάνει ότι του πούμε, έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολιασμού, θα κάνει και τέταρτη αν χρειαστεί. Υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν κάνει τίποτα από αυτά για διάφορους λόγους. Αν δεν αλλάξουν αυτά τα μυαλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μεγάλα προβλήματα.
Χρωστάμε στον Χάρο. Οι άνθρωποι που νόσησαν πριν από ένα και δύο χρόνια είναι ακόμα ευάλωτοι. Τα εμβόλια δεν πιάνουν το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, όπως συμβαίνει με τα παιδιά, τα οποία προστατεύονται πολύ καλά.
Σχετικά με την Omicron 2 ο κ. Παυλάκης δήλωσε: "Θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις. Θα έρθουν πολύ περισσότερα γιατί έχουμε αφήσει τον ιό να αλωνίζει παγκόσμια με τρισεκατομμύρια ιούς που πολλαπλασιάζονται. Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι γίνεται με τους ιούς, ας δούμε τι γίνεται με την γρίπη κάθε χρόνο."
Τέλος, αναφέρθηκε στους διασωληνωμένους: "Δυστυχώς όταν υπάρχει τέτοια κατάσταση ανάγκης και οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 500, το σύστημα υγείας δεν αποδίδει το ίδιο. Το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο παντού. Αρχίζει να κουράζεται και δεν αποδίδει το ίδιο. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία, πολλά κρούσματα δεν πάνε γρήγορα στον γιατρό. Όλοι αυτοί οι λόγοι συντείνουν στο να υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα. Κάθε μέρα που περνάει με τσουνάμι, είναι μία μέρα χαμένη"