Καλημέρα σας.
Καταρχάς υπάρχει δικαιολογημένη κόπωση στην κοινωνία, μια κόπωση που επιτείνεται, καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» δημιουργεί νέα δεδομένα. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το να συνεχίσουμε μέχρι να εξουδετερώσουμε πλήρως τον ιό και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό σημαίνει να μη σταματάμε ποτέ την προσπάθεια. Η παραλλαγή «Όμικρον» θα εξαπλωθεί και στη χώρα μας. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι τι κάνεις, πως αντιδράς απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορείς να αποφύγεις.
Η δική μας αντίδραση χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία. Χαρακτηρίζεται από την αξιοποίηση της γνώσης που μας προσφέρουν οι ειδικοί και φυσικά από την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που αποφασίζουμε με συνέπεια και με αξιοπιστία που βασίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών, με τους οποίους συμπορευτήκαμε από την αρχή της πανδημίας. Έτσι θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα.
Θα κάνουμε και για την μετάλλαξη «Όμικρον» ό,τι απαιτείται, προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς πανικό, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ακούγοντας τις εισηγήσεις, αλλά και χωρίς εφησυχασμούς.
Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική για λόγους θρησκευτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς. Προφανώς και ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος, που τηρεί τα μέτρα, θα μπορέσει να επισκεφτεί τους δικούς του, θα μπορέσει να βγει στην αγορά, θα μπορέσει να διασκεδάσει, αξιοποιώντας πάντοτε το πλαίσιο μέτρων που έχουμε -τα μέτρα που θα κουβεντιάσουμε και σήμερα- βασιζόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για τα τεστ και τον έλεγχο, τον οποίον συστήνουμε πριν να επισκεφτεί και κάνει δραστηριότητες σε χώρους συνωστισμού και αμέσως μετά. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στην κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται. Με τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας και με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα.
Στο σημείο αυτό θέλω να δώσω το λόγο στον Υπουργό Υγείας, τον κ. Πλεύρη, ο οποίος θα σας παρουσιάσει αναλυτικά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής για το πως θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Εισηγήσεις και μέτρα που δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown -πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό- αλλά αναγκαία προσαρμογή της στρατηγικής μας στις απαιτήσεις, έτσι όπως διαμορφώνονται.
Καλημέρα και από μένα.
Αγαπητοί μου συμπολίτες, η χώρα μας βίωσε την ένταση του τέταρτου κύματος της «Δέλτα» και τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόμασταν σε μία ύφεση, αλλά παράλληλα υπήρχε και η εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον», κυρίως σε άλλες χώρες. Όμως, η «Όμικρον» βρίσκεται και στη χώρα μας και συνεχώς παρακολουθούμε τα κρούσματα.
Μάλιστα, τις τελευταίες δύο μέρες, παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων, την οποία προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε αν σχετίζεται με τον συγχρωτισμό, τον οποίο υπάρχει, ή αν παράλληλα πίσω από τη «Δέλτα» υποκρύπτεται και η «Όμικρον» και άρα ενδεχομένως να έχουμε μια αύξηση αυτών των κρουσμάτων.
Τα στοιχεία, τα οποία έχουμε για την «Όμικρον», αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή. Στο σκέλος της νοσηρότητας, κατ’ αρχήν υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα, αλλά τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα για να ξέρουμε ακριβώς την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει.
Ως εκ τούτου, έχει κριθεί επιτακτικό να ληφθούν μέτρα. Η χώρα μας έλαβε από την πρώτη στιγμή μέτρα- και πριν την έλευση της «Όμικρον»- και ήμασταν μάλιστα η χώρα που ανοίξαμε τον εμβολιασμό στους 3 μήνες, πάρα πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει αυξηθεί, και λόγω της υποχρεωτικότητας, συνολικά η εμβολιαστική κάλυψη, φθάνοντας- με τον πληθυσμό, ο οποίος θα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του- στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και στο 70% στον γενικό πληθυσμό.
Παράλληλα, στην τρίτη δόση, ήδη άνω του 72% των ατόμων, που δικαιούνται να κάνουν την αναμνηστική δόση, έχουν κλείσει ραντεβού. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι πλέον θωρακιζόμαστε εμβολιαστικά, καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση λειτουργεί πολύ αποτρεπτικά για τη μετάλλαξη «Όμικρον».
Εχθές συνήλθε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να μας εισηγηθεί μέτρα τα οποία αφορούν δύο στάδια. Το ένα στάδιο είναι από αύριο έως και τις 2 Ιανουαρίου και το επόμενο στάδιο αφορά από τις 3 Ιανουαρίου και μετά.
Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, καθώς θα παρακολουθούμε καθημερινά τα κρούσματα για να μπορούμε να εκτιμούμε την εξάπλωση που μπορεί να έχει η «Όμικρον». Επομένως στις 27/12 θα υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και μετά και εάν και εφόσον χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου.
Από αύριο, 6:00 η ώρα το πρωί, ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:
Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πλέον, επειδή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις εορτές και ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και στους εξωτερικούς χώρους, δικαιολογείται απολύτως η υποχρεωτική χρήση της. Και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση ή τα γυμναστήρια.
Πάντοτε, βέβαια, στο βαθμό που δεν είναι απαραίτητη η απουσία της μάσκας, όπως συμβαίνει στην εστίαση. Ακόμα, όμως, και για να εισέλθεις στον χώρο, να πας στο τραπέζι σου και γενικότερα στο βαθμό που δεν πιέζεσαι, υπάρχει ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται η μάσκα.
Άρα υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.
Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν να γίνουν από τους δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν.
Οι επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτικότητα που έχουνε για το PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, επειδή έχουμε δείγματα ότι σε πολλούς εμφανίζεται η νόσος μετά από το συγκεκριμένο PCR ή το rapid, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε αν έχουν νοσήσει.
Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές τις μέρες θα βγούμε. Τα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων τις δυο τελευταίες μέρες, αφορούν κυρίως μικρότερες ηλικίες, πράγμα που μας κάνει με βεβαιότητα να θεωρήσουμε ότι αυτό συνδυάζεται με την διασκέδαση.
Άρα, θα πρέπει να γίνεται τεστ ως σύσταση, όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάποια κοινωνική εκδήλωση. Και αυτό που θέλουμε να πούμε στα νεότερα παιδιά τα οποία θα βγουν, να βγουν να διασκεδάσουν, τηρώντας τα μέτρα, αλλά μετά να προσέξουν τις επαφές με τους γονείς τους ή παππούδες τους.
Εάν τα παιδιά μου ήταν σε ηλικία να βγουν τώρα, θα ήθελα να βγούνε να διασκεδάσουν, την επόμενη, όμως, μέρα θα ήθελα να κάνουν τεστ και να μην έρθουμε σε μια τέτοια επαφή.
Άρα, παραμένουν οι κανόνες των ισχυρών συστάσεων για τεστ, προκειμένου να μπορέσουμε να προστατευθούμε.
Αυτά, λοιπόν, είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν από αύριο 6:00 η ώρα το πρωί έως τις το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.
Για το δεκαπενθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά, η Επιτροπή μας έχει εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα και θα υπάρξουν μέτρα. Θα είναι μέτρα περιοριστικά τα οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε σε γενικά lockdown και σε κατηγοριοποίηση θα αφορούν την διασκέδαση, όπου εκεί θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το ωράριο. Θα αφορούν τις εκδηλώσεις και κυρίως τις αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες θα υπάρχουν, θα αφορούν το σκέλος της τηλεργασίας, καθώς επίσης και θα αφορούν γενικότερα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.
Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου που θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή, ήθελα όμως να δώσουμε τις κατηγορίες οι οποίες θα υπάρξουν.
Θεωρούμε ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και ανακοινώθηκαν, από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου, είναι επαρκή και για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και να μην υπάρχει κίνδυνος στη Δημόσια Υγεία. Ωστόσο, η Επιτροπή στις 27 Δεκεμβρίου θα μας εισηγηθεί και με τα νέα δεδομένα αν χρειαστεί κάτι άλλο να προστεθεί.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλά Χριστούγεννα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ. Αν έχετε ερωτήσεις, είτε σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον κύριο Υπουργό, είτε σε ό,τι αφορά ευρύτερα για το briefing, παρακαλώ.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Καλησπέρα κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω εάν, για το σκέλος της 3ης Ιανουαρίου και εντεύθεν, η Κυβέρνηση εξετάζει να επαναφέρει το SMS σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα των πολιτών και αν εξετάζετε πλέον των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που αναφέρατε, να κάνετε παρεμβάσεις και σε ό,τι αφορά την ομαδική άθληση στα γυμναστήρια και τα λοιπά. Ευχαριστώ.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Δεν υπάρχει συζήτηση, ούτε εισήγηση που να σχετίζεται με SMS. Τα όποια μέτρα παρθούν, που θα είναι περιοριστικά, δεν θα παραπέμπουν, ούτε σε ειδικό, ούτε σε γενικό lockdown. Όπως είπα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση. Αυτό είναι το κομμάτι και κυρίως στους χώρους συνάθροισης της ψυχαγωγίας. Δεν θα αφορούν, τουλάχιστον αυτή είναι η επιθυμία της Κυβέρνησης, σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά. Από εκεί και πέρα αν χρειαστεί, μπορεί να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο, βάσει των οποίων λειτουργούν. Άρα, τα μέτρα τα οποία εξετάζονται αυτή τη στιγμή αφορούν στο σκέλος ψυχαγωγίας, διασκέδασης ,τηλεργασίας. Από εκεί και πέρα, όμως, επειδή είναι μία δυναμική κατάσταση και στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής, που κυμαίνονται σε αυτήν την κατεύθυνση που σας λέω τώρα, από τη χθεσινή του συνεδρίαση και θα επικαιροποιήσουμε και τα δεδομένα, τα οποία θα έχουμε με την εξάπλωση της μετάλλαξης στη χώρα μας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Υπουργέ, τα μέτρα που ανακοινώσατε για τους κλειστούς χώρους, η μάσκα για παράδειγμα, αφορούν και την εκκλησία και θα γίνονται έλεγχοι επιτέλους από την Πολιτεία για την τήρηση των μέτρων στους ναούς;
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Τα μέτρα ισχύουν. Η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην Εκκλησία, καθώς επίσης και το rapid το οποίο υπάρχει. Όπως και στα θέατρα, στα σινεμά, στους χώρους ψυχαγωγίας, παραμένει η μάσκα. Εκεί η σύσταση από την Επιτροπή ήταν να παραμείνει ως έχει. Δηλαδή είναι η μία μάσκα που ισχύει. Άρα, παραμένουν τα μέτρα, γίνονται έλεγχοι και οφείλω να σας ενημερώσω ότι οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο δεκαήμερο συνολικά, ουσιαστικά θα παραπέμπουν σε όσους ελέγχους έχουν γίνει όλο το έτος. Έχουμε μεγάλη πίστη αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Τα Χριστούγεννα το πώς θα γιορταστούν θα είναι σίγουρα κριτήριο και στις εισηγήσεις των ειδικών στις 27 του μηνός και στις δικές μας αποφάσεις. Πιστεύουμε πάρα πολύ ότι ο κόσμος ο οποίος είναι εμβολιασμένος εάν τηρεί μέτρα, δεν κινδυνεύει. Και για αυτό το λόγο βλέπετε ότι όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε αφορούν ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις θα μπορούν να συμμετέχουν κατά βάση μόνο εμβολιασμένοι και αντίστοιχα, εάν τηρούν τα μέτρα, θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων ή αντιστοίχως υπάρχουν άλλα δεδομένα, προφανέστατα η εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα θα συμπεριλάβει και όλα αυτά.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 κατά πρώτον; Και τι θα κάνετε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γιατί, για παράδειγμα, σήμερα εγώ την ώρα που μιλάμε έχω κάποιες φωτογραφίες εδώ από το Μετρό από το Σύνταγμα και από την Ομόνοια, όπου ο συνωστισμός είναι άνευ προηγουμένου. Δηλαδή δεν έχει και νόημα η χρήση διπλής μάσκας από τη στιγμή που είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Ευχαριστώ πολύ.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Η χρήση της μάσκας έχει πάντοτε σημασία και ειδικά της διπλής μάσκας, ακριβώς όπου μπορεί να υπάρχει παραπάνω συνωστισμός. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών έχει κάνει αύξηση και των δρομολογίων και των ΜΜΜ τα οποία υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.Σε αυτό το οποίο αναφέρετε με την υποχρεωτικότητα, έχουμε να πούμε το εξής: φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι η επιλογή της Κυβέρνησης για υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 τόσο με την έμμεση υποχρεωτικότητα ότι στο επτάμηνο δεν θα θεωρούνται εμβολιασμένοι, όσο και με την υποχρεωτικότητα για την πρώτη και δεύτερη δόση, έχει αποδώσει. Ο κ. Θεμιστοκλέους θα σας αναλύσει τα δεδομένα το απόγευμα χαρακτηριστικά. Επιγραμματικά εγώ αναφέρομαι ότι αυτή τη στιγμή, το 90% άνω των 60 έχουν κλείσει ή έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Και αντιστοίχως με τα προχθεσινά στοιχεία, τα οποία υπήρχαν στους άνω των 60 για την πρώτη δόση όπου ήταν 580.000 συμπολίτες μας ανεμβολίαστοι, μόλις μπήκε η υποχρεωτικότητα ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού, έχει γίνει η πρώτη δόση σε 120.000 κόσμο και έχουμε αιτήματα γύρω στις 20.000 για κατ’ οίκον. Άρα 140.000 από τους 580.000, ήδη, έχουν ανταποκριθεί. Από εκεί και πέρα, αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εάν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους όλοι όσοι έκαναν την πρώτη δόση, θα ξεπεράσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ στην αναμνηστική δόση είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη. Το παρακολουθούμε αυτό. Αλλά, όσο ο εμβολιασμός κινείται σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Αλλά, πάντοτε παρακολουθούμε γιατί έχουμε δει ότι τα μέτρα υποχρεωτικότητας λειτούργησαν πολύ ευεργετικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, που είναι και η θωράκιση μας απέναντι σε όλες τις μορφές και τις μεταλλάξεις της Covid-19.
ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν σχεδιασμοί για το πώς θα γίνουν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, παραδείγματος χάριν, ή οι αθλητικοί αγώνες γενικότερα; Αν θα υπάρχουν θεατές. Και επίσης αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Ευχαριστώ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπε προηγουμένως και ο κύριος Υπουργός, υπάρχουν στις εισηγήσεις της Επιτροπής μέτρα που, ανάμεσα στα άλλα, αφορούν και τις δραστηριότητες τις αθλητικές και αυτά στα οποία αναφέρεστε. Όταν ανακοινώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας πιο προσδιορισμένο που θα διέπει τις εκδηλώσεις αυτές από τις 3 Ιανουαρίου και για 15 μέρες θα αναφερθούμε πολύ συγκεκριμένα στα μέτρα, που θα προφανώς θα έχουν αλλαγές από τον τρόπο που ισχύουν σήμερα.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ανακοινώσατε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Εστιάζω στους εξωτερικούς χώρους και θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα επανέλθει και το πρόστιμο που ίσχυε όσον αφορά στην μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Είναι, δεν άλλαξε ποτέ. Τα διοικητικά πρόστιμα υπήρχαν. Αυτό το οποίο ουσιαστικά έχει αλλάξει είναι ότι η μάσκα ήταν υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς ήταν, όπου υπήρχε συγχρωτισμός.
Και λόγω της εισήγησης της Επιτροπής, αλλά και επειδή όλοι το ζούμε στην καθημερινότητα μας, τις μέρες των εορτών, προφανώς, ο συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει παντού, για αυτό επελέγη αυτό να γίνει υποχρεωτικό πάλι συνολικά. Για να μην υπάρχουν αντιφατικά μηνύματα στους ανθρώπους, να μην γνωρίζουν πότε πρέπει να την βάλουν ή όχι. Άρα ισχύει κανονικά και υπάρχει και το διοικητικό πρόστιμο που δεν άλλαξε.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, από ό,τι καταλαβαίνω, η Κυβέρνηση επιμένει, ποντάρει -θα λέγαμε- στους εμβολιασμούς και στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Ωστόσο τα στοιχεία και από την Ελλάδα και από την Ευρώπη, όπου είναι υψηλότερη και παίρνουν άλλα προληπτικά μέτρα ή και σε lockdown πηγαίνουν, δείχνουν ότι είναι μεν αναγκαία συνθήκη ο εμβολιασμός -δεν το συζητάμε αυτό, είναι δεδομένο, από κει ξεκινάμε- αλλά όχι και ικανή για να αντιμετωπίσει την πανδημία και την εξέλιξη της. Σκέφτεται η Κυβέρνηση να ενισχύσει τις υποδομές, όπως για παράδειγμα την δημόσια υγεία, όπως συνιστούσε και ο καθηγητής, ο κύριος Τσιόδρας, τώρα που παραλάβατε και την έκθεση του; Ευχαριστώ.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Η Δημόσια Υγεία από το 2019 μέχρι σήμερα που μιλάμε έχει ενισχυθεί με 12.000 επικουρικό προσωπικό, 2.000 επικουρικούς γιατρούς, 2.100 μόνιμες προσλήψεις ιατρών. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 457, που παρέλαβε η Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, έχουν γίνει 1.300 κλίνες Μ.Ε.Θ. και συνεχώς προσπαθούμε να αναπτύσσουμε. Εχθές στη Βουλή είπα ανά ΥΠΕ ποια είναι η αύξηση των Μ.Ε.Θ. που υπάρχουν. Προφανώς στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και παράλληλα σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβετε ότι, ήδη, με τις κινήσεις της Κυβέρνησης, πέρα από τις επιτάξεις υπηρεσιών, έχουν ενταχθεί 700 κλίνες του ιδιωτικού τομέα, απλές κλίνες στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη και το απόγευμα έχουμε σύσκεψη, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι και για τις ιδιωτικές δομές που υπάρχουν στην Αθήνα που δεν έχει πιεστεί ακόμα από την Covid, όπως έχουν πιεστεί άλλες περιοχές, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι όλο τον Ιανουάριο.
Άρα, όλα τα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουν παρθεί και συνεχώς λαμβάνονται και προφανώς η αφετηρία ξεκινάει από το τι Εθνικό Σύστημα Υγείας είχαμε τον Ιούλιο του 2019 και όλες οι προσθήκες, που έπρεπε να γίνουν, γίνονται και συνεχώς συνεχίζουν να γίνονται. Και γιατροί μπαίνουν στο σύστημα και όσες ειδικότητες υπάρχουν να επιτάσσουμε τις υπηρεσίες. Άρα, να ξέρουν όλοι οι συμπολίτες μας ότι αν βρεθούν στην ανάγκη να νοσηλευτούν, η Πολιτεία έχει φροντίσει να έχουν την καλύτερη δυνατή νοσηλεία.
Α. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αν κατάλαβα καλά, έχουμε μία δέσμη μέτρων για τώρα και μπορεί να έχουμε και άλλα μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου. Από τι θα εξαρτηθεί μία νέα δέσμη μέτρων; Και θα ήθελα και μία απάντηση, -τώρα απευθύνομαι στον κύριο Οικονόμου, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο- γιατί πριν από λίγο ο κύριος Τσίπρας έκανε μία περιοδεία στο Περιστέρι και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει γρήγορα μέτρα και ότι λειτουργεί με επικοινωνιακό τρόπο ακόμα και στη διαχείριση της πανδημίας και για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ευχαριστώ.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Για το σκέλος που αφορά την ερώτηση σε εμένα. Αυτή τη στιγμή η εισήγηση της Επιτροπής είναι σε αυτά τα δύο στάδια. Αλλά έχουμε ζητήσει την επικαιροποίηση στις 27 Δεκεμβρίου που αφορά κυρίως την αποκωδικοποίηση των μέτρων από 3 Ιανουαρίου και μετά, αλλά προφανέστατα στις 27 Δεκεμβρίου θα έχουν περάσει 4 επιπλέον ημέρες. Οπότε θα πρέπει να εκτιμηθούν και τα στοιχεία που συνδέονται με την πανδημία, αλλά και ο τρόπος που θα έχουμε λειτουργήσει ως κοινωνία αυτές τις 4 ημέρες ως προς την τήρηση των μέτρων. Άρα το αρχικό σχέδιο και πλάνο είναι ότι τα όποια μέτρα είναι από τις 3 Ιανουαρίου. Θεωρούμε ότι θα μείνουμε σε αυτό και θα αρκούν τα μέτρα που ανακοινώσαμε. Αλλά από εκεί και πέρα σε μία δυναμική διαδικασία θα ακούσουμε την εισήγηση των Ειδικών με αυτά τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί, να επικαιροποιήσουμε τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή σε ό,τι αφορά την πανδημία, λειτουργεί με όρους ευθύνης. Ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και όχι με όρους επικοινωνιακούς ή με όρους μικροπολιτικής. Είμαστε από τις χώρες που πήραμε πολύ έγκαιρα, πολύ νωρίτερα από άλλα κράτη της Ευρώπης, μέτρα που μας έχουν επιτρέψει να φτάσουμε μέχρι εδώ. Μας έχουν επιτρέψει να μπορούμε -εξαιτίας του μοντέλου που ακολουθήσαμε- να λειτουργούμε με την κοινωνία, την εκπαίδευση και την οικονομία ανοιχτή. Με τους ανθρώπους να μην είναι περίκλειστοι. Με την προσπάθεια για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πήραμε γρήγορα και έγκαιρα μέτρα και σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και σε ό,τι αφορά την έναρξη της τρίτης δόσης που έχουν καθυστερήσει τη διασπορά της «Όμικρον» στη χώρα και μας επιτρέπει σε αυτή τη φάση να λειτουργήσουμε με το πλαίσιο που αναφέρθηκε προηγουμένως. Σταθμίζουμε πάντοτε τις εισηγήσεις της Επιτροπής με συνέπεια. Και προχωρούμε με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, με τους οποίους έχουμε συμπορευτεί από την αρχή της πανδημίας. Χωρίς να τους υπονομεύουμε και χωρίς να κλείνουμε το μάτι σε απόψεις, σε γνώμες, σε τάσεις που δεν βοήθησαν στην εθνική προσπάθεια τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και όχι μόνο. Αντιμετωπίζουμε την πανδημία με προσπάθεια συνεχώς, προσαρμόζοντας στη στρατηγική μας τις καινούργιες απαιτήσεις και στα καινούργια δεδομένα που κάθε φορά αυτή η δυναμική κατάσταση διαμορφώνει.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω γιατί αναφερθήκατε σε αλλαγή του πρωτοκόλλου για τα σχολεία, για το πώς θα κλείνουν. Αν μπορείτε λίγο να μας εξηγήσετε σε ποια κατεύθυνση θα αλλάξει και πότε θα το ξέρουμε αυτό. Υποθέτω στις 27 Δεκεμβρίου θα μας δώσετε μία εικόνα ώστε να προετοιμαστούν και τα σχολεία. Ήθελα να σας ρωτήσω για το ωράριο στο οποίο αναφερθήκατε για εστίαση και διασκέδαση. Αυτό δεν είναι ένα μέτρο το οποίο θα αφορά και τους εμβολιασμένους πολίτες; Δηλαδή δεν έρχεται και αντίθετα στη λογική της Κυβέρνησης ότι δεν θα πρέπει να αφορούν αυτά τα μέτρα και τους εμβολιασμένους; Και αν σκέφτεστε και κάποιο κλείσιμο κάποιων νυχτερινών κέντρων διασκέδασης για κάποιο χρόνο ως μεγαλύτερες εστίες διασποράς.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Λοιπόν, πρώτον, τα οποιαδήποτε μέτρα θα αποκωδικοποιηθούν επακριβώς. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Αυτή είναι η βούληση της Κυβέρνησης και αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αν χρειάζεται και εξεταστεί, θα υπάρξει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Αλλά, αν χρειάζεται. Θα το αποφασίσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και θα μας το εισηγηθεί. Τα σχολεία, όμως, παραμένουν ανοιχτά. Όλα τα μηνύματα τα οποία έχουμε από τη λειτουργία των σχολείων είναι ότι δεν έχουν συμβάλει ιδιαίτερα στη διασπορά της Covid και άρα είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά. Προφανέστατα, όμως, θα περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής.
Αυτό το οποίο λέτε είναι ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, επειδή ακριβώς θα περιμένουμε τα ακριβή στοιχεία της «Όμικρον», οι περιορισμοί στην ψυχαγωγία, στη διασκέδαση προφανώς θα αφορούν εμβολιασμένους, αλλά αυτοί θα έχουν μόνο πρόσβαση εκεί. Άρα είναι διακριτό το πώς αντιμετωπίζεται ο εμβολιασμένος από τον ανεμβολίαστο. Όλοι οι χώροι, οι οποίοι λέμε, είναι χώροι στους οποίους δεν μπορούν να πάνε ανεμβολίαστοι εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ήμασταν από τις χώρες οι οποίες λειτουργήσαμε σε περιορισμό πρόσβασης σε χώρους στους ανεμβολίαστους από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης. Άρα προφανέστατα τα μέτρα θα μπορεί να συνίστανται σε έναν περιορισμό της κανονικότητας των εμβολιασμένων, αλλά οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν καθόλου πρόσβαση. Και με έναν ξεκάθαρο τρόπο σας το λέμε από τώρα, θα περιμένουμε και τις εισηγήσεις, ότι και οι εισηγήσεις που έχουν γίνει αλλά και η βούληση της Κυβέρνησης είναι οι περιορισμοί αυτοί να είναι στο απολύτως απαραίτητο, χωρίς να υπάρχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραπομπή σε μοντέλα ειδικά και γενικών lockdown.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Μια ερώτηση, απευθύνεται στον κ. Πλεύρη. Θα ήθελα να ρωτήσω, Υπουργέ, είπατε ότι απαγορεύονται πλέον οι εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους. Μιλήσατε για ακύρωση εκδηλώσεων στους Δήμους. Σε τι άλλο αναφέρεστε, αν μπορείτε να μας το εξειδικεύσετε λίγο. Επίσης, δεν κατάλαβα, για όσους εισέρχονται στην χώρα μας, τους ταξιδιώτες, αν είναι υποχρεωτικά τα έξτρα τεστ ή αν είναι ισχυρή σύσταση. Και αν μπορείτε να μας πείτε τώρα, την στιγμή που μιλάμε, πόσα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον». Ευχαριστώ.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Ναι, πρώτα από όλα για τους χώρους: Ουσιαστικά είναι οι δημόσιες -θα αποτυπωθούν ακριβώς- ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις, αυτές που γίνονται, σε δήμους ή και ιδιωτικά, που μπορεί να γίνονται δημόσιες συναθροίσεις. Δεν αφορούν τα θεματικά πάρκα. Στα θεματικά πάρκα θα υπάρχουν οι κανόνες οι οποίοι αναφέρονται και το πρωτόκολλο που λειτουργούν. Αλλά δεν θα μπορούν να γίνονται οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις. Αναφορικώς τώρα με τους ταξιδιώτες, είναι ισχυρή σύσταση, δεδομένου ότι ελεγκτικά είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον να αποτυπωθεί διαφορετικά. Στηριζόμαστε και σε αυτό. Ότι είναι ισχυρή σύσταση και για τους ίδιους και για τους οικείους τους και για την κοινωνία να κάνουν την δεύτερη και την τέταρτη μέρα, διότι αν νοσήσουν και νοσήσουν από «Όμικρον», δεν θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την διασπορά. Τώρα, για τα κρούσματα θα υπάρξει ενημέρωση το απόγευμα ακριβώς για την «Όμικρον» και για τα δεδομένα. Στην απογευματινή ενημέρωση θα έχετε όλα τα στοιχεία.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Μια τελευταία ερώτηση. Κύριε Υπουργέ, θα εξετάσετε από το Γενάρη και κάποια μέτρα σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, πέραν των πιθανών περιορισμών στην εστίαση;
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Τη Δευτέρα, όπως σας είπα, θα συνεδριάσει πάλι η Επιτροπή. Δεν υπάρχει εισήγηση σε καμία άλλη κατεύθυνση πέρα από αυτούς που σας ανέφερα ως τομείς. Μας έχουν γίνει και επί μέρους εισηγήσεις σε αυτούς τους τομείς. Αλλά, προφανέστατα οι ανακοινώσεις θα γίνουν, όταν υπάρξουν αποφάσεις. Ήθελα, όμως, να αναφερθώ στους τομείς γιατί τα όποια μέτρα, θα αφορούν τους συγκεκριμένους πυλώνες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστούμε.