Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό TRT:
"Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, συνεχίζει να καλύπτει την αισχροκέρδεια στην ενέργεια. Αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά, στο τελευταίο οκτάμηνο, η αύξηση της τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή στην ΕΕ είναι στο 20% με 30%, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 80%. Η Ελλάδα είναι η χώρα που το 99% των αυξήσεων στη χονδρική περνά στον καταναλωτή, ενώ η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με μόλις 46%. Είναι εμφανές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με πλιάτσικο, μια λεηλασία σε βάρος των πολιτών και αυτή τη λεηλασία τη συντονίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πρώτον με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς δόθηκε ένα κρίσιμο δημόσιο εργαλείο που, ενώ θα έπρεπε να ασκεί ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, ενδιαφέρεται πλέον μόνο για την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, αφήνοντας ακάλυπτους τους καταναλωτές αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεύτερον, με τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, που βάθυνε την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο μάλιστα είναι ορυκτό καύσιμο. Τρίτον, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Ο κ. Χατζηδάκης, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ότι δεν φοβάται τις αντιδράσεις και ότι οι καταναλωτές δεν θα δουν αυξήσεις. Αυτή η δήλωση Χατζηδάκη, στην πραγματικότητα είναι ομολογία ενοχής.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν μέτρα στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή η εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική ή στη λιανική τιμή του ρεύματος, κάτι που έχει εφαρμόσει, για παράδειγμα, η Γαλλία. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να εφαρμόσει, γιατί στην πραγματικότητα καλύπτει την αισχροκέρδεια. Ζητάμε κατ’ αρχάς να δούμε το πόρισμα της ΡΑΕ, η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε τη μεθοδολογία που της υπέδειξε το Υπουργείο Ενέργειας, γνωρίζοντας ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη. Το πόρισμα κάνει λόγο για κέρδη εξαμήνου της τάξης των 900 εκ. ευρώ, από το οποίο όμως εξαιρούνται τα κέρδη από το φυσικό αέριο. Άρα νομίζω ότι επί της αρχής έχουμε δικαιωθεί όταν μιλούσαμε για κέρδη που προσεγγίζουν το 1,5 δισ. στο οκτάμηνο, προσμετρώντας και τα κέρδη από το φυσικό αέριο.
Προφανώς και πρέπει να φορολογηθούν αυτά τα υπερκέρδη. Κάτι που έχουν κάνει ήδη μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία». «Πρέπει όμως να ακυρώσουμε αυτόν τον μηχανισμό παραγωγής υπερκερδών και ο τρόπος για να ακυρωθεί αυτός ο μηχανισμός είναι η εισαγωγή πλαφόν.
Επιλέξαμε να ανοίξουμε την εσωκομματική μας διαδικασία στην κοινωνία. Και αυτό ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε. Το γεγονός ότι καταφέραμε ένα κόμμα που το 2015 είχε 30.000 μέλη να έχει σήμερα 172.000 μέλη και την Κυριακή μόνο, να εγγράφονται 110.000 νέα μέλη που συμμετείχαν στις εκλογές, μας κάνει πολύ αισιόδοξους. Από εδώ και πέρα είναι στο χέρι μας, με συγκεκριμένο, προγραμματικό λόγο, να δείξουμε ότι τα πράγματα στη χώρα μπορούν να πάνε αλλιώς: με την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας, με τη ρύθμιση του πανδημικού χρέους με γενναίο κούρεμα ενός μέρους του, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων.
Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη έχουμε μια εξωτερική πολιτική που δεν αντιμετωπίζει μια Τουρκία, η οποία συνεχώς κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε τις κυρώσεις έχει καταφέρει να προχωρήσει, αλλά ούτε με την στάση του προβλέψιμου συμμάχου στις ΗΠΑ έχει καταφέρει να δοθεί ένα σήμα περιορισμού της τουρκικής επιθετικότητας. Μιλάμε για μια επίσκεψη στην οποία πουθενά δεν αναφέρθηκε από τις ΗΠΑ η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και της αναθεωρητικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο"