Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Θα έχουμε την ευκαιρία, σήμερα, να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την Eυρωπαϊκή επικαιρότητα, ξεκινώντας από το θέμα της πανδημίας. Προφανώς υπάρχει μία έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και είναι απολύτως επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, καθώς οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν ότι σε αυτή τη φάση είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τα θέματα τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μία έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι κάτι το οποίο είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ζητήσουμε και πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις επιλογές έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν, ενδεχομένως, παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση -όπως το έχει ήδη κάνει- θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει, στο μέτρο του εφικτού, τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου.
Θα λάβει, επίσης, ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας και περισσότερες ανακοινώσεις θα έχω την ευκαιρία να κάνω στη συζήτηση του Προϋπολογισμού το Σάββατο το οποίο μας έρχεται.
Θα συζητήσουμε, επίσης, ζητήματα τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης, όπου η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μία οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού. Εξάλλου η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης το Μάρτιο του 2020. Γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις Βαλτικές χώρες αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο.
Θα συζητήσουμε, τέλος, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική μας πυξίδα, τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ευρωπαϊκή αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη, μόνη της, να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες."