Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως το νομοσχέδιο υπηρετεί τις δύο πιο κομβικές στοχεύσεις της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, με αυτές να είναι η ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου και η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη. Έπειτα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τα προγράμματα αγοράς οπλικών συστημάτων δεν επιβάλλονται μόνο λόγω των προκλήσεων της περιοχής και της ανάγκης για ισχυρές συμμαχίες, αλλά και επειδή πρέπει να προωθηθεί η ευρύτερη έννοια της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως το κύριο μέρος των συμβάσεων είναι οι φρεγάτες Belharra, όπου τις χαρακτήρισε ως ανανέωση της ραχοκοκαλιάς του ελληνικού στόλου, καθώς ο προηγούμενος τύπος φρεγατών έχει κλείσει σχεδόν 40 χρόνια ευδόκιμης και επίπονης υπηρεσίας, ενώ τόνισε πως με αυτό τον τρόπο η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών της Ελλάδας θωρακίζονται απόλυτα. Μετά ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως οι νέες φρεγάτες θα συνεργάζονται ιδανικά με τα μαχητικά Rafale και θα μπορούν να συντονίζουν τις ενέργειές τους με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, όπου θα μπορούν να ενταχθούν σύντομα τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως μαζί με τις νέες τορπίλες και τα μικρότερα πλοία επιφάνειας που θα συνοδεύουν τις φραγές, δημιουργείται ένα καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Τέλος, σχετικά με τις φρεγάτες, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως λόγω των μεγάλων προσπαθειών της Αθήνας αλλά και της κατανόησης της Γαλλίας, η αγορά των πλοίων και των μαχητικών έγινε σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις αρχικές.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα Rafale λέγοντας πως για την επιλογή τους υπήρξε εισήγηση Ικάρων, καθώς ο τύπος αυτών των μαχητικών είναι κατάλληλος για τις συνθήκες που επικρατούν στον ουρανό της Ελλάδας και πρόσθεσε πως πέρα από τακτικό, δίνουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα ενάντια σε αυτούς που επιβουλεύονται κυριαρχικά δικαιώματα. Έπειτα, εξήγησε πως η Ελληνική Αεροπορία έχει άνω των 40 ετών εξοικείωσης με τα Γαλλικά αεροσκάφη και δήλωσε πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας, αλλά χρειάζονται σύγχρονα μέσα στη διάθεσή τους, ενώ ανέφερε πως ο Ελληνικός λαός υποδέχθηκε με υπερηφάνεια τα νέα αεροσκάφη.
Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε κατά της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως: "Απ’ ό,τι κατάλαβα, λέτε ναι στις Belharra και στις τορπίλες, λέτε όχι στα Rafale τα οποία είχατε υπερψηφίσει πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ είχατε καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Όλα αυτά τα βάζετε σε κάποιο κοινοβουλευτικό μίξερ, για να καταλήξουμε τελικά στο παρών. Και σας ρωτώ αν αυτό σήμερα είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταψηφίσατε τη συμμαχία με την Γαλλία. Καταλαβαίνω ότι ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε και τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα έρθει στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες. Έτσι δεν είναι κ. Τσίπρα; Τις οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο. Καταψηφίσατε όλα όσα χαιρέτισαν δηλαδή όλοι οι Έλληνες. Και βέβαια, μιας και είστε στην αίθουσα, θα ήταν καλό να δώσετε και μία διευκρίνιση για αυτό το οποίο άκουσα από τον κ. Γιώργο Τσίπρα, τον εξάδελφό σας, ο οποίος είπε επί λέξει "τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό το οποίο πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας. Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός". Επαναλαμβάνω: "η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός". Είναι έτσι; Δεν είναι αυτοσκοπός. Επιμένετε ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Για αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός, ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι τελείως διαφορετικό, οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδελφός σας και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να διορθώσει αυτή τη λεκτική αστοχία. Θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις ο Πρόεδρός σας. "
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναγύρισε στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη Γαλλία, λέγοντας πως είναι μια πυρηνική δύναμη, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό κράτος που διαθέτει την πιο προηγμένη αμυντική τεχνολογία και τεχνογνωσία, όπως επίσης και ένας σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως η Γαλλία ενισχύσει το Ατλαντικό ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Μακρόν είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε πως με την αναβάθμιση του εξοπλισμού της, η Αθήνα συντονίζει το βηματισμό της με το Παρίσι, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, το γεγονός πως το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με τη Γαλλία θεμελιώθηκε το 2021 και ολοκληρώνεται το 2022, δείχνει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να κινηθεί σε πολλά επίπεδα. Έπειτα, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Τουρκία δηλώνοντας πως "Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Με το αμόκ σχετικά με τα νησιά, όμως, κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν ταυτόχρονα το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες, την Ιστορία και τη γεωγραφία. Γι’ αυτό, άλλωστε, πήραν άμεση απάντηση από όλους, ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Με τη δική μας θέση να είναι πάντα σταθερή. Η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα. Η Ελλάδα, άλλωστε, δεν έχει καμία ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες για να αποσπά διεθνή προσοχή από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της, όπως δυστυχώς κάνουν οι γείτονές μας. Είναι περήφανη και για την οικονομία της και για τη δημοκρατική της λειτουργία. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση σε κάθε πεδίο και μια χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Και αυτό οφείλει πρώτη να το αντιληφθεί η Δύση, αντιμετωπίζοντας τις εξωτερικές προκλήσεις ασφάλειας, αλλά με την ίδια σοβαρότητα και εκείνες που αναδύονται στο εσωτερικό της. Γιατί, πράγματι, ενώ όλοι στο ΝΑΤΟ, και σωστά, μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία, μέσα στο ίδιο το ευρωατλαντικό πλαίσιο διαγράφεται μία θεμελιώδης αντίφαση. Ένας εταίρος, σταθερός και φιλειρηνικός, απειλείται από ένα άλλον, ο οποίος μάλιστα αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της Συμμαχίας και ενίοτε την εκβιάζει, εξοπλιζόμενος με ρωσικά συστήματα."
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως το υψηλό κόστος της αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τις αντοχές της εθνικής οικονομίας και ότι η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς αλλά και παράλληλες προτεραιότητες, ενώ ανέφερε πως οι τρεις δεσμεύσεις τους ως προς τους πολίτες είναι:
- Πως θα συνεχιστεί, για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών
- Πως στις 1η Μαΐου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ υψηλότερη της πρώτης
- Πως τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως: "Δε θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω. Κινήσεις που θα την ανάγκαζαν τελικά να καταφύγει γρήγορα στην επιβολή νέων φόρων, στερώντας την ανάπτυξη και τις δουλειές που αυτή φέρνει. Με άλλα λόγια, δε θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία. Κάθε βήμα προς τα εμπρός θα γίνεται σταθερά, ώστε να μην ακολουθούν μετά πολλά βήματα προς τα πίσω. Γι’ αυτό και κάθε μέτρο, στο εξής, θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο για να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα" και πρόσθεσε: "Προχώρησα στην παραπάνω αναφορά για να τονίσω ότι η ασπίδα της άμυνας είναι και η ασπίδα της οικονομίας, η οποία μόνο σε συνθήκες ασφάλειας μπορεί να προοδεύει. Όμως και η δεύτερη, η οικονομία, είναι η ασπίδα της ασφάλειας, καθώς τελικά είναι και εκείνη που τη χρηματοδοτεί. Απέναντι συνεπώς σε αυτήν την διπλή πρόκληση, οφείλουμε να έχουμε για οδηγούς τη σύνεση και την τόλμη. Έτσι πετύχαμε από την ασύμμετρη επίθεση που δεχτήκαμε στον Έβρο, τώρα να διαχειριζόμαστε το προσφυγικό – μεταναστευτικό, επιτέλους με ασφαλή σύνορα, έχοντας μειώσει κατά 90% τις ροές στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορά μας. Και η όποια επιθετικότητα των γειτόνων να προσκρούει ήδη στην πανοπλία ισχύος των δικών μας δικαίων. Με την ίδια, λοιπόν, ισορροπία ρεαλισμού και αυτοπεποίθησης, η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες στη διετή καταιγίδα της πανδημίας, χάρις στις τεράστιες θυσίες των πολιτών αλλά και στις προσπάθειες της πολιτείας, που εξασφάλισε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα 43 δισεκατομμυρίων, χωρίς στιγμή όμως να αναστείλει το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. Σίγουρα δεν έλειψαν λάθη και αστοχίες, στις οποίες πάντως απαντάει ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μία οικονομία η οποία, παρά τις προβλέψεις διαφόρων, αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Κυρίως όμως, στις όποιες αδυναμίες που σκιάζουν τις επιτυχίες απαντούν δύο ρήματα: νιώθουμε και προσπαθούμε.
Το πρώτο συμπυκνώνει την αναγνώριση από την κυβέρνηση ότι παραμένουν σημαντικά άλυτα προβλήματα. Τριάντα μήνες δεν είναι και τόσοι για να κλείσουν πληγές δεκαετιών. Και η μνήμη δύσκολα συγκρατεί τα ευχάριστα, η ζωή αφομοιώνει γρήγορα τα βήματα προόδου και σκοντάφτει τελικά μόνο στις καθυστερήσεις. Ενώ το δεύτερο ρήμα σηματοδοτεί το δικό μας καθημερινό χρέος. Να γινόμαστε όλο και καλύτεροι, προσφέροντας όλο και περισσότερα. Με σιγουριά αλλά και με αίσθηση ευθύνης ταυτόχρονα. Με αυτό το πνεύμα, λοιπόν, μετέχουμε στη σημερινή διαδικασία της Βουλής. Θεωρώντας ότι αυτό κατ’ εξοχήν απαιτεί και ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά την εθνική άμυνα. Μπορεί βέβαια τα αντίπαλα έδρανα να με διαψεύσουν, όμως για ακόμα μία φορά εγώ θα ζητήσω από αυτό το σώμα ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή. Υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς. Τώρα, όπως είπα και στην αρχή, είναι μία ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα συνεπούς συμπαράταξης προς τους φίλους μας, αλλά και ένα μήνυμα δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Πάνω απ’ όλα όμως, πάνω απ’ όλα, οφείλουμε να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο σήμα προς όλες τις Ελληνίδες και προς όλους τους Έλληνες ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας".