Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, είναι πιθανό να ανακοινωθεί νέο πακέτο μέτρων από την κυβέρνηση που σε πρώτη φάση θα αφορά τους εργαζόμενους σε κλάδους που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα και σε δεύτερη τις επιχειρήσεις.
Ο πήχης της ανάπτυξης έχει μπει στο 4,5% για εφέτος με το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο 1,2% του ΑΕΠ, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στον προϋπολογισμό.
Είναι σίγουρο ότι στην περίπτωση που υπάρξουν αστοχίες τότε ανατρέπεται ο σχεδιασμός που δεν είναι άλλος από το τρίπτυχο, έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και βέβαια η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα επιτρέψει στην χώρα να δημιουργήσει μία πιο στέρεη σχέση με τις αγορές.
Ο σχεδιασμός αυτός, πριν από μερικούς μήνες, θεωρούνταν ιδιαίτερα προσιτός στην υλοποίησή του, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει σήμερα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της Alpha Bank στο μηνιαίο της δελτίου που μεταξύ των άλλων σημειώνει «η νέα κανονικότητα αναμένεται να έχει βασικό δομικό στοιχείο τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας».
Στην κυβέρνηση, αν και δεν το φωνάζουν, ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη της πανδημίας και βέβαια του πληθωρισμού. Για την πανδημία μάλιστα εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης, τουλάχιστον για τους κλάδους που πλήττει για την ώρα η Όμικρον, όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός.
Θεωρούν πάντως ότι επί του παρόντος δεν θα απαιτηθεί να ανοίξει ακόμη περισσότερο η περίμετρος ενός νέου πακέτου. Πρώτος κλάδος στη σειρά που έχει σηκώσει το χέρι και ζητάει ενίσχυση είναι το λιανεμπόριο.
Αν τελικά δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και άμεσα, τότε μέσα στον μήνα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η στήριξη των εργαζομένων, που ενδεχομένως θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού έχει υπάρξει μία πιο σαφής εικόνα για το που πάει η κατάσταση. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, «προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, όπως οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού».
Πάντως με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η δημοσιονομική επίπτωση δεν θα είναι μεγάλη, καθώς τα υγειονομικά μέτρα και οι περιορισμοί δεν θα έχουν την έκταση των προηγούμενων παρεμβάσεων και εφόσον βέβαια ότι δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά.
Η ανησυχία βέβαια στο οικονομικό επιτελείο δεν μένει μόνο στο θέμα της πανδημίας. Και ο πληθωρισμός είναι ένα ζήτημα καίριο, ειδικά σε ότι αφορά τις τιμές της ενέργειας. Με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να έχει πραγματοποιήσει άλμα στο 4,8% τον Νοέμβριο, οι ανησυχίες δείχνουν εύλογες, ενώ οι εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο είναι ότι θα γράψει μπροστά πέντε (5).
πηγή: newsit.gr