Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατηγόρησε την Τουρκία για πρωτοφανή αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Ειδικότερα, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι:
"Μέσα σε μία ημέρα, είχαμε 168 παραβιάσεις του εναερίου χώρου και 42 υπερπτήσεις. Έγιναν υπερπτήσεις άνωθεν Ελληνικού εδάφους και κατοικημένων περιοχών σε αρκετά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πρόκειται για ρεκόρ, καθώς ο προηγούμενος μεγαλύτερος αριθμός υπερπτήσεων Τουρκικών αεροσκαφών πάνω από Ελληνικό έδαφος είχε γίνει το 2020, όπου ήταν 23. Σ αυτή την κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει θεμελιώδεις κανόνες διεθνούς δικαίου, αλλά επηρεάζει και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα καλής γειτονίας που η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει. Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ των καλών σχέσεων με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εδώ μιλάμε για σαφή παραβίαση της Ελληνικής κυριαρχίας, η οποία δε μπορεί να μείνει αναπάντητη και γι’ αυτό μάλιστα έγιναν δύο διαδοχικά διαβήματα μέσα σε δύο ημέρες από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε αρκετές επαφές με πρέσβεις στην Αθήνα για αυτή την κατάσταση, ενώ έγιναν και ενημερώσεις στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπου και μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια της Αθήνας.
Ο στόχος είναι να πέσει η ένταση και αυτό ήταν και το μήνυμα που μεταφέραμε σε εταίρους και συμμάχους. Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έρχεται σε μία περίοδο που όλη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην Ουκρανία. Το ζήτημα της αύξησης της έντασης από πλευράς Τουρκίας είναι αυτονόητο ότι θα τεθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσινγκτον και στις επαφές που θα έχει εκεί στις 16 και τις 17 Μαΐου."