Την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, περιέγραψε την κατάσταση με τα σπίτια που βουλιάζουν στον Νέο Βουτζά λέγοντας:
"Έχουμε μια κατολίσθηση ουσιαστικά, με αρκετά μεγάλη κατακόρυφη συνιστώσα και μικρή οριζόντια που μοιάζει με καθίζηση, αλλά είναι κατολίσθηση. Επηρεάζει 7 υποδομές. Η μία είναι προς κατεδάφιση, οι άλλες κινδυνεύουν από στιγμή σε στιγμή.
Είναι μια θέση εκεί όπου για να γίνει αυτό το φαινόμενο υπήρχαν οι κατάλληλες μορφολογικές συνθήκες, δηλαδή μεγάλες κλίσεις, είχαμε έναν ελαστικό μανδύα ο οποίος ήταν αρκετά φτωχός σε γεωτεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρή αντοχή, είχαμε τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά και το κάψιμο του δάσους στο Μάτι.
Υπήρχε μια μικρή υποσκαφή από παρακείμενο ρέμα που ήταν στο κάτω μέρος του οικοπέδου και όλα αυτά συνέδραμαν στο να έχουμε την εκδήλωση αυτού του φαινομένου "
Στη συνέχεια, ο κ. Λεκκάς εξήγησε πως:
"Εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνεται ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν εκεί σπίτια. Έγιναν φιλότιμες προσπάθειες για να γίνονται όλες αυτές οι μελέτες που απαιτούνται πριν το χτίσιμο μιας κατασκευής, γεωλογικές και γεωτεχνικές. Στα δημόσια κτήρια γίνονται, αλλά στα ιδιωτικά επειδή θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση δεν γίνονται.
Και όταν λέμε οικονομική επιβάρυνση, μια γεωτεχνική-γεωλογική μελέτη είναι της τάξεως των 5.000 ευρώ, ενώ στην συνέχεια υπάρχουν τεράστιες σπατάλες όταν ένα μπάνιο μπορεί να κοστίζει 60.000 ευρώ για παράδειγμα, ένα σαλόνι ή μια κουζίνα, σαν έπιπλο. Δεν υπάρχει κουλτούρα να επενδύουμε στην ασφάλεια και να αφήνουμε τα άλλα λίγο πιο πίσω. Σε σχέση με το έδαφος, είναι μια ιστορία που πρέπει να την αναλάβει ο ιδιοκτήτης, αυτός εκμεταλλεύεται το ακίνητο και μέσα στην εκμετάλλευση περιέχεται ο όρος ασφάλεια, συνεπώς δεν μπορεί η πολιτεία να αναλάβει ένα τεράστιο βάρος για αντίστοιχες μελέτες από 500-1000 οικόπεδα.
Τέλος, ο καθηγητής διαχείρισης Καταστροφών ανέφερε πως " Δεν σώζονται τα σπίτια. Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλου κατεδάφισης και από κει και πέρα θα ληφθούν προληπτικά μέτρα, έτσι ώστε να μην επεκταθεί το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, είναι ένα σπίτι που πρέπει να κατεδαφιστεί, ένα που κινδυνεύει άμεσα, ένα τρίτο που επίσης διατρέχει άμεσο κίνδυνο και άλλα τρία που κινδυνεύουν λιγότερο"