Κρήτη | Χάθηκε το 25% του ζωικού κεφαλαίου σε ένα χρόνο

Κρήτη | Χάθηκε το 25% του ζωικού κεφαλαίου σε ένα χρόνο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του neakriti.gr, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης αντιμετωπίζουν μείωση στο ζωικό κεφάλαιο, όπου αγγίζει το 25% μέσα σε έναν χρόνο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πανδημία, ο αυξημένος πληθωρισμός και ο Ρωσό-Ουκρανικός πόλεμος, έχουν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το κόστος της παραγωγής, με τους κτηνοτρόφους να έχουν ξεκινήσει τη σφαγή προβάτων και κατσικιών για να διασφαλίσουν το οικονομικό τους μέλλον. Αντίστοιχα, ο κτηνοτρόφος, Νίκος Δασκαλάκης, μίλησε στη ΝΚ για την κατάσταση που επικρατεί, λέγοντας ότι:

"Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους αντικοινωνικούς. Δεν έβγαιναν έξω, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κατανάλωση προϊόντων. Το κρέας έμενε στο ράφι. Έχουμε ένα μεγάλο κόστος παραγωγής. Αυτή είναι η αιτία που ωθεί πολλούς κτηνοτρόφους να περιορίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Η τροφή των ζώων έχει πάρει αύξηση κατά 40% και οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους για να ζήσουν. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια αρκετά άσχημη κατάσταση. Οι περισσότερες ζωοτροφές ήταν από την Ουκρανία. Η πρώτη ύλη είναι το κριθάρι και γενικά οι ζωοτροφές έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Το πετρέλαιο, επίσης, κοστίζει πολύ σε μας. Τα προβλήματα είναι πολλά για μας. Βιώνουμε μια απίστευτη απελπισία και απογοήτευση. Σε όλα τα προβλήματά μας ήρθε να προστεθεί και το κυβερνητικό “τσεκούρωμα” κατά 40% όσον αφορά στις επιδοτήσεις που δικαιούμαστε. Οι φόροι είναι πάρα πολλοί. Πλέον, στην κρητική ύπαιθρο είναι ανοιχτό το ζήτημα να εγκαταλειφθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής από μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων"

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, τόνισε πως: "Και στην Κρήτη έχει συμβεί η σφαγή αμνοεριφίων ως ένας τρόπος μείωσης του κόστους παραγωγής. Εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει ο περιορισμός του ζωικού κεφαλαίου, εξαιτίας του τεράστιου κόστους στις ζωοτροφές. Το έχω αναφέρει στον κ. Γεωργαντά και πιο συγκεκριμένα του έχω πει δημόσια τι συμβαίνει με τις τιμές στο τριφύλλι, στο καλαμπόκι και γενικότερα στην πρώτη ύλη. Εντός των ημερών θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στο τεράστιο κόστος των ζωοτροφών. Μέχρι στιγμής, έχουμε πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Πιστεύω πως θα μοιραστούν τα χρήματα άμεσα και δίκαια, για να δούμε πώς θα εξασφαλιστεί η παραγωγή και πιο συγκεκριμένα: γάλα, κρέας και να γνωρίζουμε πως το κεφάλαιο που ήρθε στα χέρια μας από τους παππούδες και τους πατεράδες μας θα παραμείνει σε μας. Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί αρκετά στην Κρήτη. Σε σχέση με πέρυσι, έχει περιοριστεί κατά 25% το ζωικό κεφάλαιο στο νησί. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με βάση τις τιμές που υπάρχουν. Το έχω πει ως πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου στον Μυλοπόταμο, πως εδώ στην Κρήτη ταΐζουμε τα ζώα 365 ημέρες τον χρόνο"

Τέλος, ο οικονομολόγος, Γιάννης Νικηφόρος, δήλωσε ότι: "Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου είναι μείωση της ποσότητας ενός προϊόντος. Η μείωση ζωικού κεφαλαίου θα αγγίξει και άλλα πεδία οικονομικής δράσης. Η τροφική αλυσίδα θα δεχτεί ψαλίδι. Θα υπάρξει πρόβλημα στη γαλακτοπαραγωγή, αλλά και στο ντόπιο κρέας. Θα μειωθεί ο τζίρος σε ζωοτροφές. Το ντόπιο κρέας θα ακριβύνει από τη στιγμή που η προσφορά θα είναι περιορισμένη. Δύσκολα θα υπάρξει υποκατάσταση της μειωμένης προσφοράς από εισαγωγές. Δε νομίζω ότι θα τεθεί θέμα άμεσου επηρεασμού. Θα επηρεαστεί η ποιότητα του προϊόντος που καταναλώνει ο μέσος Κρητικός".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.