Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ ONEX και Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η τελετή υπογραφής πήρε μέρος στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ η συμφωνία προβλέπει:
- Την κατασκευή 2+1 τελευταίας τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών κορβετών στα Ναυπηγεία OnexElefsis και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμού, που υπολογίζεται περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ.
- Τη δημιουργία 1000 νέων θέσεων εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία.
- Τη συνεργασία με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελληνική οικονομία και άμυνα, ενώ ενισχύει την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των δύο Ομίλων σε μελλοντικά προγράμματα κατασκευής πολεμικών και εμπορικών πλοίων.
Σχετικά με τη συμφωνία, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως: "Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΟΝΕΧ και της Fincantieri είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την Ελληνική οικονομία καθόσον, εφόσον υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας στα Ελληνικά ναυπηγεία στην Ελευσίνα, θα αποκτήσουν δυνατότητες που ποτέ δεν είχαν στο παρελθόν. Ασφαλώς και η σημερινή υπογραφή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας για το πρόγραμμα των κορβετών που θα είναι μια απόφαση που θα λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζοντας συνολικά, με ισότιμο τρόπο, όλες τις κατατεθειμένες προτάσεις. Όμως, το σημερινό μνημόνιο εξασφαλίζει ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες και να παραδώσουν το σχετικό πρόγραμμα, εάν και εφόσον επιλεγούν από το Πολεμικό Ναυτικό. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή υπογραφή δείχνει το ισχυρό ενδιαφέρον ενός τεραστίου παγκοσμίως ναυπηγικού ομίλου για την Ελλάδα. Πολύ τιμητικό για την ελληνική οικονομία, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και ψήφος εμπιστοσύνης στην ΟΝΕΧ. Θερμά συγχαρητήρια".
Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι: "Θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Ξενοκώστα της ONEX Shipyards και τον κύριο Fogiero από την εταιρεία Fincantieri για την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας. Από την πρώτη στιγμή αυτή η Κυβέρνηση είπε ότι θα αλλάξει το περιβάλλον, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει μια φιλική χώρα στην επιχειρηματικότητα. Για αυτό λοιπόν η αναβίωση της λειτουργίας καταρχάς των Ναυπηγείων της Ελευσίνας δίνει μια νέα δυναμική σε έναν πολύ ισχυρό κλάδο που ήκμαζε στο παρελθόν αλλά ταυτόχρονα η ενδυνάμωση αυτή στηρίζει και θα στηρίζει έναν πολύ ισχυρό εμπορικό στόλο μιας και η Ελλάδα έχει τον ισχυρότερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Συνεχίζουμε, λοιπόν. Η στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο ότι δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για νέες και νέους στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και ένα οικοσύστημα από άλλες δραστηριότητες που ενισχύουν γενικότερα τη βιομηχανία στην πατρίδα μας που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Ευχαριστώ".
Ο διευθύνων Σύμβουλος της Fincantieri, Pierroberto Folgiero, δήλωσε: "Η κατασκευαστική στρατηγική μας βασίζεται σε ένα αποδεδειγμένο μοντέλο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του τοπικού εταίρου με μεταφορά τεχνολογίας, αξιοποιώντας συνέργειες και διασυνδέσεις μεταξύ της παραγωγής στην Ιταλία και την Ελλάδα, με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Αξιοποιούμε επίσης ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας, όπου ένα δίκτυο μικρομεσαίων εταιρειών συνεργάζεται με παγκόσμιες: αυτό ακριβώς θέλουμε να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα για να κάνουμε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σημείο αναφοράς".
Τέλος, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, ανέφερε: "Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την παγκόσμια ηγέτιδα του κλάδου Fincantieri, σχηματίζοντας μια ισχυρή Αμερικανό-Ιταλό-Ελληνική συμμαχία με βάση την Ελλάδα και τα ναυπηγεία της χώρας. Η σημερινή συμφωνία ανάπτυξης βάσης κατασκευής και υποστήριξης της γραμμής παραγωγής των υπερσύγχρονων κορβέτων τύπου Doha, είναι μόνο η αρχή. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η εκπαίδευση εργαζομένων, τεχνιτών, στελεχών των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τη Fincantieri είναι μια εθνικής σημασίας παρακαταθήκη. Αφορά πολλά περισσότερα από την αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν περιφερειακό κόμβο κατασκευής και υποστήριξης αμυντικών πλατφόρμων. Η δέσμευση και των δύο εταιριών έχει στο επίκεντρο το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και τους συμμαχικούς στόλους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Αμερικανικού".