Ακολουθούν σημεία συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΚΡΗΤΗ TV:
"Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αντί να προστατέψει τους πολίτες, να καλύπτει την αισχροκέρδεια. Με βάση μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα. Έχουμε πλέον επιστρέψει σε μια κατάσταση που, όχι μόνο οι πιο ευάλωτοι, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα ήδη από το Νοέμβριο. Υπάρχουν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μας έχουν φέρει εδώ. Όπως η βίαιη απολιγνιτοποίηση ή το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που έχει βασικό μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010. Ένα μέτρο που πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί και δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 27% για τους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, η κατανάλωση ενισχύθηκε και τα δημόσια έσοδα βελτιώθηκαν.
Η ακρίβεια είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παραδέχεται καν ότι οι εταιρείες ενέργειας αυτή τη στιγμή έχουν υπερκέρδη. Όποιος δει τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές λιανικής και στις τιμές παραγωγής, καταλαβαίνει ότι το τελευταίο επτάμηνο οι εταιρείες ενέργειας στη χώρα έχουν περίπου 1,5 δισ. κέρδος, αυτό που η ίδια η Κομισιόν αποκαλεί ουρανοκατέβατα κέρδη. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει αυτά τα κέρδη, αρνείται δηλαδή ένα πολύτιμο έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό, σημαίνει ξεκάθαρα ότι καλύπτει την αισχροκέρδεια. Από την πλευρά μας, καλούμε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας. Η Γαλλία επέλεξε να βάλει ένα πλαφόν στις τιμές της “γαλλικής” ΔΕΗ. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε μέσα στην κρίση να είμαστε η μοναδική χώρα που ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει στα δημόσια εργαλεία. Δεκατέσσερις χώρες στην ευρωζώνη, με τελευταίες την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία μείωσαν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Η εφαρμογή αυτής της μείωσης στη χώρα μας για ένα χρόνο, στο κατώτατο όριο που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ, ακριβώς όσο κοστίζει η ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Δεν είναι λοιπόν ζήτημα δυνατοτήτων, είναι ζήτημα επιλογών. Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση του ΕΦΚ αφορά σε σημαντικό βαθμό τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφορά και τους αγρότες. Ο αγροτικός κόσμος έχει τεράστιο πρόβλημα με το κόστος παραγωγής και αυτό έχει αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων. Είναι ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.
Αν η κυβέρνηση δεν πάρει αυτά τα μέτρα τώρα και η κατάσταση συνεχίσει όπως έχει τους επόμενους μήνες, τότε χιλιάδες πολίτες θα φτωχοποιηθούν και κινδυνεύουμε με πάρα πολλά λουκέτα. Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά παραδέχθηκε δημόσια ότι η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη φθορά. Ο τόπος αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο:
- Ρύθμιση και διαγραφή του πανδημικού χρέους, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα του ΕΣΥ
- Αύξηση του κατώτατου μισθού, ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας
Σε αυτή τη βάση καλούμε τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση την επόμενη μέρα".