«Εκτός από το γεγονός ότι η εκλογή Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήθηκε και θα χρησιμοποιηθεί από τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Αλέξη Τσίπρα, η συζήτηση την επόμενη μέρα της εκλογής του κ. Ανδρουλάκη θα πρέπει να γίνει όχι επί των προσώπων αλλά επί των πολιτικών που υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η συζήτηση που ενδιαφέρει την κοινωνία και τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο, γιατί αυτή η επιλογή θα επηρεάζει τη ζωή των πολιτών», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Α. Λυκεσά.
«Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει», πρόσθεσε, «για το εάν η πολιτική του θα κινείται σε προοδευτική, δημοκρατική κατεύθυνση και να τοποθετηθεί, και μέσω του νέου του Προέδρου, για τη στάση του στην Συμφωνία των Πρεσπών, για τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για την πορεία χρεωκοπίας και μνημονίων και κυρίως για το σήμερα: τι λέει σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης για τις πολιτικές λιτότητας, πώς αξιολογείται η καταστροφική πορεία στην οποία οδηγεί τη χώρα η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ποια είναι η άποψη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, τη φίμωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τον περιορισμό δημοκρατικών λειτουργιών και δικαιωμάτων, τον κατώτατο μισθό, την ενίσχυση του ΕΣΥ κλπ.».
Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου για την πιθανότητα να διατηρηθεί η «πολιτική ασάφεια» του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την ευθύνη να θέτει ερωτήματα αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, στα οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από τη στάση του κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού τις επόμενες ημέρες, καθώς και στο κεντρικό θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης.
Για τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε επιπλέον πως η κυβέρνηση θα κριθεί για το αν θα λάβει υπόψη την κραυγή αγωνίας των γιατρών, των νοσηλευτών, των εκπαιδευτικών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εάν δηλαδή θα προχωρήσει σε προσλήψεις στην υγεία, στην παιδεία και στην αυτοδιοίκηση, κάτι που πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό. Αν δηλαδή η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην επιλογή της να αποδυναμώνει διαρκώς το κράτος, την πολιτεία και να αφήνει τους πολίτες μόνους. Για το ζήτημα αυτό οφείλει να τοποθετηθεί και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε.
Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε στη συνέχεια την τεράστια απόσταση μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, με αφορμή τις φυσικές καταστροφές στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, κάνοντας αναφορά και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ενώ η κυβέρνηση, στον προϋπολογισμό του 2021, προέβλεπε τη μείωση των δασικών πυρκαγιών κατά 10%, δεν υλοποίησε τις πολιτικές πρόληψης που ήταν νομοθετημένες και με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας στα καταστροφικά αποτελέσματα του καλοκαιριού. Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρήκε «παγωμένα», στα συρτάρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας τα οποία και ολοκλήρωσε το 2018 για πρώτη φορά. Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχώρησε την προκήρυξη και ολοκλήρωση της 1ης αναθεώρησής τους έως τις 31.12.2021 και δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει καν οι σχετικές συμβάσεις.
Τόνισε πως ο πρώτος κλιματικός νόμος του 2016 προέβλεπε τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, δηλαδή όλες τις δράσεις για την ανθεκτικότητα και τη θωράκιση των Περιφερειών. Ενώ όλες αυτές οι μελέτες ξεκίνησαν επίσης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σήμερα παραμένουν ανεφάρμοστες με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ.
Για το φαινόμενο των αυτοαποκαλούμενων «θεματοφυλάκων του Συντάγματος» που προχώρησαν και στην αρπαγή του γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο Πιερίας τέλος, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε πως: «Παρακολουθούμε δυστυχώς ακροδεξιές πρακτικές και μία ανακύκλωση του παράδοξου που τροφοδοτείται από την αναξιοπιστία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και «πατάει» στην ακροδεξιά ρητορική που ξεκίνησε να «χαϊδεύει» η ΝΔ ως αντιπολίτευση με τη στάση της απέναντι στο Μακεδονικό, στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στοιχεία της ακροδεξιάς αυτής ρητορικής έχει ενσωματώσει όμως και στην πολιτική της ως κυβέρνηση, ως επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε τελικά η κυβέρνηση να διαψεύδεται ως προς τις δικές της δεσμεύσεις για τάξη και ασφάλεια. Η δική μας απάντηση είναι περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη προστασία στα δικαιώματα, με αξιοποίηση της επιστήμης και της γνώσης, αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να υπάρχει ασφάλεια στην κοινωνία».