Άρθρο από ilfconsult
«Κλειδώνει» το ποσό της επιταγής ακρίβειας, το λεγόμενο και «δώρο Πάσχα» – Ποιοι οι δικαιούχοι – Αναμένονται οι ανακοινώσεις.
Tο «κύμα» ακρίβειας σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ «καλπάζει», πλήττοντας τους τελευταίους μήνες τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει διάταξη που θα «ξεκλειδώνει» την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά πριν το Πάσχα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει και επιδότηση στα καύσιμα με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το επίδομα θα δοθεί κοντά στο Πάσχα και δικαιούχοι θα είναι «αυτοί που έχουν γενικά χαμηλό εισόδημα».
Αντίστοιχα για τις οικογένειες με παιδιά και που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:
- Με 1 παιδί θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ.
- Με 2 παιδιά θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
- Με 3 παιδιά θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 13.500 ευρώ.
Παράλληλα, το επίδομα θα το λάβουν 238.000 νοικοκυριά τα οποία παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η κατηγορία αυτή των πολιτών θα εισπράξει ένα επιπλέον επίδομα.
Ακόμα 173.000 άτομα με αναπηρία θα λάβουν 250 ευρώ με την προϋπόθεση ότι παίρνουν το προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.
Χαμηλοσυνταξιούχοι
Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θα είναι όσοι έλαβαν τον Μάρτιο του 2022:
- Οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
- Προσυνταξιοδοτική παροχή.
- Αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ).
- Οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες κ.λπ.).
Εάν ακολουθηθεί το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, τότε οι χαμηλοσυνταξιούχοι για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
- Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ.
- Tο ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ.
- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
- Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.
Σημειώνεται ότι το επίδομα Χριστουγέννων είχε χορηγηθεί σε περίπου 800.000 συνταξιούχους με ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ με παράλληλο κριτήριο ακίνητης περιουσίας (έως 200.000 ευρώ). Για κάθε δικαιούχο, το ποσό των 250 ευρώ προσαυξανόταν κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Αντίστοιχο επίδομα εξετάζεται να δοθεί και για περίπου 170.000 ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.
Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο που δόθηκε τα Χριστούγεννα ήταν 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογουμένου σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2020.
Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.
πηγή: proson.gr