Το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σίγιαρτο, στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Δένδιας δήλωσε τα εξής:
"Είναι μεγάλη μου χαρά που σε υποδέχομαι ξανά σήμερα στην Αθήνα, λίγους μήνες μετά την τελευταία επίσκεψή σου εδώ, τον περασμένο Οκτώβριο. Δυστυχώς, όμως, ζούμε σήμερα σε έναν διαφορετικό κόσμο. Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις στην Ευρώπη. Η εισβολή στην Ουκρανία, ο συνεχιζόμενος πόλεμος που διαρκεί σχεδόν 4 μήνες, έχουν τελείως αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, συζητήσαμε αρκετά θέματα κατά τη συνάντησή μας και θα συνεχίσουμε κατά το γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει. Κατ’ αρχάς, μιλήσαμε πάρα πολύ για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Τόσο η ελληνική κοινωνία, όσο και η ουγγρική κοινωνία, έχουν επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια.
Αυτό έχει επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών των χωρών μας και, βεβαίως, όσον μας αφορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει λάβει μία σειρά από μέτρα προσπαθώντας να ανακουφίσει τους Έλληνες καταναλωτές. Επίσης, συζητήσαμε για την προσπάθεια της Ελλάδας, η οποία καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος, από τον οποίο μπορεί να μεταφέρεται φυσικό αέριο προς την ευρύτερη περιοχή μας στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ευρώπη και σε διαβεβαίωσα για τον στόχο μας, να συνδεθεί αυτό το δίκτυο με την κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Οι σταθμοί υγροποιημένου αερίου, τόσο ο υπάρχων στη Ρεβυθούσα, όσο και ο υπό κατασκευή, στην Αλεξανδρούπολη, θα συνεισφέρουν σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση και, επίσης, οι διασυνδετήριοι αγωγοί, ο ΤΑΠ και ο IGB, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του πάρα πολύ σύντομα. Θα μιλήσουμε, επίσης, μετά και για την επισιτιστική κρίση που έχει δημιουργήσει η σύρραξη. Θα μου επιτρέψεις να σε ενημερώσω για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν χώρες άμεσης γειτονίας μας, όπως η Αίγυπτος.
Είχαμε τον συνάδελφό μας, τον Sameh Shoukry, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων μόλις πριν από λίγες μέρες και, βεβαίως, συζητήσαμε κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ουγγαρία και για εμάς κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ, και θα συνεχίσουμε και στο γεύμα, για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο οι θέσεις μας συγκλίνουν ιδιαίτερα. Είμαστε πεπεισμένοι, και η Ουγγαρία και η Ελλάδα, ότι πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, όπου το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε άλλες περιοχές και σε άλλες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να καταστούν επίσημα υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει να λησμονούμε τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούνται από χώρες που έχουν καταβάλει και συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για να αποτελέσουν μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.
Και δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κενό σε αυτή την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στην προσπάθειά τους να είναι μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Εάν αφήσουμε αυτό το κενό, θα το εκμεταλλευτούν άλλες δυνάμεις, φυγόκεντρες, οι οποίες προσβλέπουν σε ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή μας, για την Ευρώπη, για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τέλος, είχα την ευκαιρία να σε ενημερώσω για την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταρχάς, στο επίπεδο της ρητορικής, είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προσπάθειας αμφισβήτησης, δυστυχώς και στο πεδίο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη και με παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων. Επίσης, σε διαβεβαίωσα ότι παρότι απαντάμε στο σύνολο των παρανόμων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε πάντοτε ψύχραιμα, με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τον σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας, και να μην παρασυρόμαστε σε ρητορικές αντιπαραθέσεις.
Αλλά, βεβαίως, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία χώρα να μας προσβάλλει με ψευδείς θεωρίες, με ψευδείς ειδήσεις. Και στο πλαίσιο αυτό, περιμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ζητάμε από τους εταίρους μας, τους φίλους μας, το αυτονόητο, αυτό που εμείς διακηρύξαμε αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δηλαδή τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων και στην κυριαρχία όλων των κρατών, καθώς και τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες. Επίσης, θα ήθελα, αν μου επιτρέπεις, και κατά το γεύμα να συζητήσουμε το μεταναστευτικό. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω εδώ, δημοσίως, εκ νέου, για τη συνεισφορά της Ουγγαρίας στη FRONTEX, η οποία έχει αναπτυχθεί στα ελληνικά σύνορα που είναι και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δυστυχώς, η ενημέρωση που θα σου κάνω δε θα είναι πολύ ευχάριστη. Βλέπουμε μια μεγέθυνση της προσπάθειας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και μια ρητορική όξυνση προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά, αγαπητέ μου Πίτερ, θέλω να τελειώσω λέγοντας ότι, παρότι κάθε φορά υπάρχουν πολλά προβλήματα να συζητήσουμε, είναι μεγάλη μου χαρά να σε υποδέχομαι στην Αθήνα και σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη χαρά που μου έδωσες να είσαι σήμερα μαζί μας."