Συνάντηση Ν. Δένδια με Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα

Συνάντηση Ν. Δένδια με Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Λαβρόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κίεβου πως σαμποτάρει τις διπλωματικές συζητήσεις και χαρακτήρισε ως καπρίτσιο της Δύσης το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο NATO. Επίσης, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε την ανησυχία της Μόσχας για τους βομβαρδισμούς που παίρνουν μέρος εντός των Ουκρανικών συνόρων, χαρακτηρίζοντάς τους ως καταπάτηση της συμφωνίας του Μινσκ. Αντίστοιχα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην Ουκρανική κρίση λέγοντας πως: "Μία σύγκρουση στην Ουκρανία δε θα έχει κανέναν νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι. Η Ελλάδα ακούει με προσοχή τις ανησυχίες της Ρωσίας. Συζητήσαμε για την Ουκρανία και στάθηκα σε τρία πράγματα. 1. Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης 2. Στηρίζουμε πλήρως ως Ελλάδας τις συμφωνίες του Μινσκ και 3. αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τη Μαριούπολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει όσα χρειάζονται για την προστασία της ομογένειας"

 Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην Ελληνοτουρκική κρίση, δηλώνοντας πως η Τουρκία διατηρεί μια στρατιά απέναντι από τα Ελληνικά νησιά και τονίζοντας πως η Άγκυρα απειλεί με casus belli τη χώρα μας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS, ενώ υποστήριξε πως η συμφωνία για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, αφορούσε στην ουσία τη Σοβιετική Ένωση και όχι την Τουρκία: "Η Τουρκία διατηρεί τη στρατιά του Αιγαίου απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν ασκήσουμε τα δικαιώματα που προβλέπονται από το δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα την UNCLOS. Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές. Η συμφωνία για αποστρατικοποιήση των Δωδεκανήσων δεν αφορούσε την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της Σοβιετικής Ένωσης" με τον κ. Λαβρόφ να δηλώνει πως :"Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη στάση μας υπέρ της διευθέτησης οποιονδήποτε διαφορών, όπως αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας συμφωνίας των μερών διαφοράς. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη διευθέτηση των διαφορών. Νίκο, πρέπει να κάνεις τα παράπονά σου στους Δυτικούς σας συμμάχους οι οποίοι σήμερα έχουν ρίξει το βάρος στην Ουκρανία"
 
Ο υπουργός Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας πως: "Θα ήθελα πολύ να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ. Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό. Η Τουρκία απαιτεί την αναγνώριση της ανεξάρτητης οντότητας της ΤΔΒΚ πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο" με τον κ. Λαβρόφ να δηλώνει πως: "Επιβεβαιώνω τη θέση μας για επίλυση του Κυπριακού βάσει ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ"
 
Οι δύο αξιωματούχοι της Εξωτερικής πολιτικής συζήτησαν για τη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στους τομείς εμπορίου και φυσικού αερίου, με τον κ. Λαβρόφ να δηλώνει: "H Αθήνα είναι σημαντικός μας εταίρος στην Ευρώπη. Συζητήσαμε επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίας συνεργασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών Μητσοτάκη – Πούτιν και το κοινό πρόγραμμα δράσης 2022- 2024. Αύξηση 67% παρουσίασε η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα κι έφτασε τα 4,5 δισ, που συνιστά ρεκόρ από το 2012. Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο διασφαλίζει το 40% των αναγκών της και σε αυτό συμβάλλει η νέα συμφωνία μέχρι το 2026, ενώ διαπιστώθηκε η ασφάλεια αυτών των προμηθειών" 
 
 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Μόσχα δίνει ιδιαίτερη αξία στο διάλογο με την Αθήνα για τις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμφέροντας της Ελλάδας, ενώ τόνισε πως η Ρωσία χαίρεται να συζητάει με την Ελλάδα για τα θέματα που μας προβληματίζουν. Έπειτα αναφέρθηκε στη συνάντηση του κ. Πούτιν με τον κ. Μητσοτάκη στο Σότσι και τις διαβουλεύσεις με τον κ. Μισούστιν, δηλώνοντας πως είναι απόδειξη της πολιτικής εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως: "Μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε πώς υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα στο επίπεδο των ηγετών μας στην ανάπτυξη των εμπορικών-οικονομικών σχέσεων, τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, των μεταφορών και επικοινωνιών και φυσικά του τουρισμού και της κατοχύρωσης της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών". Τέλος, ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε ως σημαντικό έγγραφο το Κοινό Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2022 έως 2024, τονίζοντας πως η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στις ανθρωπιστικές και πολιτιστικές επαφές, ξεχωρίζοντας την επιτυχή διοργάνωση του Έτους Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας, που συνέπεσε με τα 200 χρόνια της έναρξης της ελληνικής Επανάστασης και συνεχίζεται έως τα μέσα του 2022 έπειτα από απόφαση των δύο κυβερνήσεων. 
 
Να σημειωθεί, πως η σημερινή συνάντηση είναι η πέμπτη που πραγματοποιούν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.
 
Κατά την έναρξη της συνομιλίας τους, ο κ. Δένδιας δήλωσε τα εξής:
 
"Αγαπητέ Sergey. Θα ήθελα, καταρχήν, να σε ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σου να επισκεφθώ και να συναντηθούμε σήμερα στη Μόσχα. Έχω την εντύπωση, αν μετράω καλά, ότι είναι η πέμπτη συνάντησή μας τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια. Θεωρώ όμως τη σημερινή μας συνάντηση ως μία συνάντηση μεγάλης σημασίας. Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και, βεβαίως, στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα, επίσης, να μου δώσεις την ευκαιρία να σε ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, και να ζητήσω τις απόψεις σου για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη. Τέλος, προσβλέπω σε μία εκτεταμένη συζήτηση για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Putin τον περασμένο Δεκέμβριο. Νομίζω ότι υπάρχει μία σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση. Και πάλι ευχαριστώ πολύ."
 
 

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.