Ν. Δένδιας | Η Ελλάδα κινείται αξιακά εντός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Ν. Δένδιας | Η Ελλάδα κινείται αξιακά εντός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας:

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι βρισκόμαστε εδώ σήμερα μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, 2 χρόνια πανδημίας, 2 και πλέον χρόνια σχεδόν διαρκούς κρίσης στα εθνικά θέματα, μιας μόνιμης με εξάρσεις κρίσης στο μεταναστευτικό και με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι συνθήκες αυτές επιβάλουν ωριμότητα στον πολιτικό διάλογο και νομίζω πολύ σωστά το είπε αυτό ο προηγούμενος ομιλητής, ο φίλος μου ο κύριος Ανδρέας Λοβέρδος.

Δηλαδή, προϋποθέτει ότι ο καθένας πρέπει να ασκήσει το θεσμικό του ρόλο, με την ωριμότητα που αποκτά το πολιτικό σύστημα μέσα από την πορεία του σε αυτές τις πολλαπλές κρίσεις.

Και η κυβέρνηση, το έχει πει ο Πρωθυπουργός από την αρχή, αντιλαμβάνεται ως απολύτως αναγκαία την κριτική τής αντιπολίτευσης.

Ακόμα και την έντονη κριτική όταν οι συνθήκες θα το δικαιολογούσαν. Όμως, το στοιχείο της ωριμότητας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι  η κατάθεση και της θετικής πρότασης, όχι μόνο της κριτικής.

Η όξυνση είναι  ένα πράγμα. Η πλειοδοσία στη συναισθηματική αντίδραση είναι  άλλο πράγμα. Ας είμαστε, λοιπόν, εδώ μεταξύ μας ειλικρινείς.

Πρόταση μομφής υπεβλήθη. Πρόταση βελτίωσης δεν υπεβλήθη από τη αντιπολίτευση, είτε τη μείζονα, είτε την ελάσσονα. Επιδιώκεται η διέγερση αντανακλαστικών. Δεν επιδιώκεται η διεξαγωγή νοήμονος διαλόγου.

Στο ζήτημα της κακοκαιρίας υπήρχαν λάθη, προφανώς και είναι  φανερό ότι η Αττική Οδός δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της.

Εξέθεσε τους πολίτες και εξέθεσε και τους πελάτες σε απίστευτη ταλαιπωρία. Οι ευθύνες αυτές διερευνώνται και από την Εισαγγελία και από τη Διοίκηση.

Η διαφορά είναι πώς προσεγγίζει όμως η κυβέρνηση  τα λάθη και οφείλω να πω ότι ο Πρωθυπουργός με ευθύτητα αναγνώρισε αμέσως τις ευθύνες.

Ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, φρόντισε και αυτό είναι  πρωτοφανές, για την άμεση αποζημίωση από τους ιδιώτες παραχωρησιούχους των πολιτών και αξιολογεί το τι συνέβη.

Περιμένουμε και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι καιρικά φαινόμενα σαν αυτά που βίωσε η χώρα θα τα βλέπουμε πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι διορθώσεις είναι  βέβαιο ότι πρέπει να γίνουν, αλλά δεν ακούστηκε πρόταση.

Δεν ακούγεται πρόταση για το ποιες πρέπει να είναι αυτές οι διορθώσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να έρθω λίγο στον τομέα την ευθύνη του οποίου μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκπονήσαμε και εφαρμόζουμε με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων μία διαφοροποιημένη πολιτική.

Δεν μείναμε εγκλωβισμένοι στον συνήθη εσωτερικού ακροατηρίου διάλογο για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και δεν αναλωθήκαμε στις αδιέξοδες κομματικές αντεγκλήσεις περί μείζονος και ελάσσονος πατριωτισμού. Δεν επιδιώξαμε να λύσουμε μέσω εξωτερικής πολιτικής κομματικούς λογαριασμούς του παρελθόντος.

Συμπεριφερθήκαμε σαν ευρωπαϊκή χώρα. Σας είχα πει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ως η πιο σημαντική ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια και νομίζω όλοι πια μας αντιμετωπίζουν έτσι.

Αντιμετωπίσαμε, λοιπόν, την βαλκανική μας παρουσία όχι σαν γεωγραφική καταδίκη αλλά σαν αποστολή εξαγωγής σταθερότητας, ευημερίας, ευρωπαϊκής πορείας όλης της περιοχής, Κοσόβου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβουνίου.

Αντιμετωπίσαμε την οθωμανική τουρκική επιθετικότητα σαν εφαλτήριο συνεννόησης σε όσους πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας όσο μακριά και αν βρίσκονται αυτοί από την περιοχή μας.

Και διαγνώσαμε στην πανδημία την υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε πέραν των συνόρων μας σε εκπλήρωση του πανανθρώπινου καθήκοντος.  Η εντολή που έχω από τον Πρωθυπουργό είναι κάθε Έλληνας να έχει προσφέρει ένα εμβόλιο σε έναν ακόμη συνάνθρωπό του στον πλανήτη.

Είδαμε, λοιπόν, καθαρά ότι η Ελλάδα πρέπει να υπερβεί τα εσκαμμένα, να διευρύνει τους ορίζοντές της, να αποκτήσει επαφές με χώρες στις οποίες πλέον βρίσκονται τα πλοία του εμπορικού μας στόλου, που έχουν εγκατασταθεί εξωστρεφείς επιχειρήσεις μας, που μπορούνε να αναζητηθούν αγορές για τα προϊόντα μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρόλα τα προβλήματα, οι επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραμένουν σημαντικές σε όλα τα επίπεδα. Δεν άντεξε μόνο το σύστημα υγείας, στο οποίο αναπόφευκτα εξαιτίας της πανδημίας έπεσε το μεγαλύτερο βάρος.

Άντεξε η οικονομία, άντεξε η κοινωνία, οι δείκτες ανάκαμψης, ανάπτυξης εμφανίζονται θετικοί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέστησε την Ελλάδα ασφαλή επενδυτικό προορισμό. Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Και η χώρα μετά από πολλά χρόνια ενισχύεται σημαντικά με σύγχρονα αμυντικά μέσα.

Και το Υπουργείο Εξωτερικών αλλάζει. Εκσυγχρονίζονται οι δομές, δημιουργείται ενιαίος κλάδος διπλωματών, δημιουργείται στρατηγικός σχεδιασμός με υλοποιήσιμους και κυρίως μετρήσιμους στόχους. Επιλύθηκε το χρόνιο καρκίνωμα της Μεταφραστικής Υπηρεσίας. Ψηφιοποιείται το σύνολο των παρεχόμενων εντός και εκτός Ελλάδος υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Όμως το πιο σημαντικό, και να είμαστε ειλικρινείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτεύχθηκε με τη στήριξη της ευρείας πλειοψηφίας αυτής της αίθουσας και πρέπει να το αναγνωρίσω αυτό, σε 30 μήνες ό,τι ήταν ζητούμενο για περίπου μισό αιώνα.

Γιατί δεν ήταν αυτονόητες οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.  Οδήγησαν στην πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην αντιμετώπιση του άκυρου και παράνομου τουρκολυβικού "μνημονίου".

Δεν ήταν αυτονόητη η συμφωνία, η κατανόηση για παραπομπή του θέματος με την Αλβανία οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η οποία εδραίωσε την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί με όλους τους γείτονές της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Δεν ήταν αυτονόητες οι συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ενδυναμώνουν την άμυνα της χώρας μας, οδηγούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο ψηλότερο ιστορικά σημείο τους.

Δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία. Συμφωνία που φέρνει τη μόνη πυρηνική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν ήταν αυτονόητες οι συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία που δημιουργούν γέφυρες προς και από τον Κόλπο.

Δεν είναι αυτονόητα τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασιών που προωθήσαμε στην περιοχή.  Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο 3+1: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν είναι αυτονόητη η επαναενεργοποίηση της χώρας μας στην επίλυση κρίσεων από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία.  

Απουσιάζαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τη Συρία και τη Λιβύη. Η Λιβύη είναι 20 λεπτά πτήση από την Κρήτη και το πληρώσαμε ακριβά.

Δεν είναι αυτονόητο το Filia Forum, η υπογραφή των κοινών αρχών του Δικαίου της Θάλασσας από μεγάλο αριθμό χωρών. Δεν είναι αυτονόητη η παρουσία Έλληνα υπουργού στη Ρουάντα, στην Γκάμπια, στην Γκάνα, στη Νιγηρία, σύντομα στη Σενεγάλη, στο Τσαντ, στο Πράσινο Ακρωτήριο, που διευρύνει το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, διευρύνει το οικονομικό μας αποτύπωμα.

Δεν ήταν αυτονόητη η διπλωματία των εμβολίων. Δεν ήταν αυτονόητη η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας μετά από έξι χρόνια.

Κάναμε τα αποκαλυπτήρια, μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων τον κύριο Μπακογιάννη, το άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι, το αναφέρω γιατί σήμερα είναι η επέτειος του θανάτου του.

Δεν είναι αυτονόητο το επίπεδο των σχέσεών μας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο ή αυτονόητο ότι η παρούσα Κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της έχει υπογράψει 118 διμερείς συμφωνίες και 39 πολυμερείς συμβάσεις. Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στη μεταπολίτευση.

Δεν είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα εξελέγη πρώτη σε ψήφους στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας. Μας ψήφισαν 150 από τα 157 μέλη. Εκλεχθήκαμε δεύτεροι από τον πρώτο γύρο στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με 119 ψήφους.

112 κράτη-μέλη του ΟΗΕ στήριξαν την πρόταση μας για απόφασή της Γενικής Συνέλευσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Και δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι έχουμε πλέον 97 γραπτές δεσμεύσεις για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 25- 26, θα κάνουμε και ανακοίνωση για αυτό μέσα στην εβδομάδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη επεδίωξα την συναντίληψη στις εθνικές γραμμές. Ειδικά την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές. Και αυτό θα συνεχίσω να πράττω.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένας κύκλος ενημέρωσης των τομεαρχών των κομμάτων. Γιατί η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική ως φέουδο.

Έρχομαι στα Ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα δεν άφησε αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση. Διαμηνύσαμε ότι επιθυμούμε τον εποικοδομητικό διάλογο και μια θετική ατζέντα. Όμως, στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Και ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς την απόλυτη θέληση της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Ελλάδα κινείται αξιακά πάντα εντός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Ελλάδα κινείται, είπα, πάντοτε εντός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία εκτός. Casus belli. Τουρκολυβικό "μνημόνιο". Γαλάζια Πατρίδα. Υπερπτήσεις. Παραβιάσεις εθνικού εναερίου χώρου. Αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών. Συνέχιση της κατοχής της Κύπρου. Ρητορική δυο κρατών. Επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Ιράκ, Καύκασος, Συρία, Λιβύη. Μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετατροπή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμιά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να αντιληφθούμε κάτι σε αυτή την αίθουσα. Ότι η Τουρκία, δυστυχώς, έχει μεταβάλλει πορεία.

Δεν είναι η Τουρκία που παρ’ όλες τις ιδιομορφίες της προσέβλεπε προς την Δύση και σε μια Ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, απέναντι στην χειρότερη κατάσταση από το 74 η χώρα μας πέτυχε να ανασχέσει την επιθετικότητα.

Πέτυχε και κάτι παραπάνω, εκμεταλλευόμενη τα παράθυρα ευκαιρίας. Να μετατρέψει την προκλητικότητα και την αλαζονεία του απειλούντος σε ασπίδα και βάση συνεννόησης των ορθοφρονούντων απέναντι στην απειλή.

Επαναλαμβάνω, εμείς τον διάλογο με την Τουρκία τον επιθυμούμε αλλά εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Και όχι διάλογο επί παραλόγων, παρανόμων απαιτήσεων. Όχι διάλογο επί παρανόμων κεκτημένων.

Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα δεν είναι μια φοβική Ελλάδα. Δεν είναι μια περιθωριοποιημένη, περιχαρακωμένη Ελλάδα.

Και για να ξεκαθαρίσω και κάτι, δεν ενοχλείται η Ελλάδα όταν εταίροι και σύμμαχοι μας στην περιοχή συνομιλούν με την Τουρκία.
Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχει επαφές η Τουρκία με κράτη που η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες απόψεις. Δηλαδή, να ακούει η Τουρκία τα ίδια πράγματα από πολλές πλευρές και από πολλά στόματα και θα ήταν ευχής έργον η Τουρκία να βγει από την απομόνωση και να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή πορεία.

Ουδείς θέλει μια απομονωμένη Τουρκία. Μια επιθετική Τουρκία. Ουδείς θέλει μια Ισλαμική νεοθωμανική Τουρκία. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανέρχομαι στο βασικό θέμα της συζήτησης και τελειώνω.

Θα μου επιτρέψετε να δω ψύχραιμα τα πράγματα, για την πατρίδα μας, πέρα από το χιονιά, πέρα από την πανδημία και θα ήθελα να σας πω, ότι η άποψή μου είναι, ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ελλάδα.

Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την πατρίδα όλων σε αυτήν την αίθουσα. Η χώρα μας παρά τα προβλήματα, είναι μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα.

Μια σύγχρονη χώρα με μεγάλες γεωπολιτικές δυνατότητες. Η χώρα μας παρά τα προβλήματά της, είναι  μία ακμάζουσα δημοκρατία. Αυτό αποδεικνύει η σημερινή συζήτηση.

Μια Ελλάδα  ισχυρή χάρις στο υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, χάρις στο εξαιρετικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια χώρα πυλώνα ασφάλειας, σταθερότητας, τουριστικός, επενδυτικός προορισμός. Μια χώρα η οποία είναι  αξιόπιστος και εποικοδομητικός συνομιλητής όλων, ακόμα και σε ζητήματα που δεν μας αφορούν άμεσα.

Αυτήν την Ελλάδα υπηρετεί η κυβέρνηση  Μητσοτάκη. Αυτήν την Ελλάδα υπηρετεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δηλαδή, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους ευχαριστώ για τους αγώνες τους, για τη στήριξή τους και για την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.