«Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους τους συναδέλφους και σε όλους τους Έλληνες.
Ακούω αρκετή ώρα υπομονετικά τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης και την κριτική που ασκούν στον κρατικό προϋπολογισμό και στις οικονομικές επιδόσεις που έχει η Ελλάδα σήμερα.
Και οφείλω να σας πω, ότι αν αυτή είναι η κριτική που μας ασκείτε, απλώς μας κάνετε τη ζωή πάρα πολύ εύκολη και είναι κρίμα αυτό, γιατί είναι πάρα πολύ χρήσιμο για την εκάστοτε κυβέρνηση να έχει μία αντιπολίτευση που θέτει τα σωστά ερωτήματα και τη σωστή κριτική.
Είναι όμως παντελώς αδύνατον να ασκήσεις σωστή αντιπολίτευση αν δεν ζεις στην πραγματικότητα και έρχομαι σ’ αυτά που άκουσα μόλις προηγουμένως από τον συμπαθή κατά τα άλλα κύριο Μπάρκα.
Διαφήμιζε τη «μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ» με το κοινωνικό μέρισμα που έδινε κάθε τέλος του χρόνου. Έδινε πράγματι 1, 2, 2,5 δισεκατομμύρια.
Όλοι όμως όσοι ζήσαμε στην Ελλάδα την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ, καλώς θυμόμαστε ότι αυτό το μέρισμα ήταν ένα κλάσμα μόνον του πολύ μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος, πολύ μεγαλύτερου από τους στόχους που έθετε το μνημόνιο, το οποίο φυσικά επιτυγχάνονταν με απίστευτους φόρους, μην τους επαναλάβω, σχεδόν σε οτιδήποτε είχε η Ελλάδα.
Υπενθυμίζω απλώς για την ιστορία ότι το μνημόνιο προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και υπήρχε χρονιά που «πετύχατε», σε εισαγωγικά το πετύχατε, θα πω γιατί το βάζω σε εισαγωγικά, 6,5%.
Αφού δηλαδή στραγγίζατε την οικονομία και τη ρευστότητα της όλο το χρόνο, όσο περισσότερο μπορούσατε να κάνετε πραγματικά ερχόσασταν στο τέλος και δίνατε ένα μικρό κλάσμα.
Φυσικά ο κόσμος δεν θυμόταν το μικρό κλάσμα του Δεκεμβρίου, θυμόταν την ανέχεια και την πίεση που δέχονταν κατά τη διάρκεια του έτους και έτσι χάσατε τις εκλογές. Είναι τόσο απλό.
Αν δεν έχετε ακόμα μετά από πέντε χρόνια καταλάβει ότι η οικονομική πολιτική που ασκούσατε με το κοινωνικό μέρισμα όχι από ανάπτυξη, όχι από τα περισσότερα χρήματα που κέρδιζε η χώρα αλλά από τους περισσότερους φόρος, ήταν καταστροφική και για την Ελλάδα και πρωτίστως για τον ΣΥΡΙΖΑ, απλώς μας κάνετε τη ζωή εξαιρετικά εύκολη.
Επίσης πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι σε ένα Υπουργείο, και ο κύριος Σκυλακάκης που είναι παρών, όλοι οι υπουργοί αλλά εμείς οι δύο στο Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε ένα πλεονέκτημα και μειονέκτημα ταυτόχρονα. Εγώ το είδα, αν θυμάστε, όσοι είχατε ακούσει τις προγραμματικές μου δηλώσεις από την αρχή ως πλεονέκτημα.
Αυτά τα οποία κάνουμε είναι μετρήσιμα. Εδώ δεν σηκώνει πολύ θεωρία και σάλτσα. Ή φέρνουμε επενδύσεις, ή δεν φέρνουμε επενδύσεις. Ή απορροφούμε το ΕΣΠΑ ή δεν απορροφούμε το ΕΣΠΑ, ή έχουμε πρόοδο στην οικονομική μας ανάπτυξη σύμφωνα με τους διεθνούς δείκτες ή δεν έχουμε.
Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο σε παραγωγικά υπουργεία διότι, επαναλαμβάνω, μας μετρά όχι μόνο η αντιπολίτευση, μας μετράνε οι αγορές, μας μετράει η Κομισιόν, μας μετράει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μας μετράει η ΕΛΣΤΑΤ, μας μετράνε όλοι μέχρι ευρώ και βλέπουν ακριβώς το τι έχουμε κάνει.
Και ακούω, ας πούμε, το αμίμητο, αυτό είναι πραγματικά το αμίμητο που άκουσα. Υπήρξε συνάδελφος από την αντιπολίτευση σήμερα πριν από λίγο που είπε, μας κατηγόρησε, και κοιταζόμασταν με τον Θοδωρή και σταυροκοπιόμασταν, ότι πώς θα κάνετε, λέει, οικονομική ανάπτυξη ενώ μειώνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;
Μα, ένα λεπτό. Ούτε τον προϋπολογισμό δεν διαβάζουμε; Τα νούμερα; Καταθέτω, αν και υπάρχουν, προτιμώ να τα ακούσει ο ελληνικός λαός, την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το 2012 μέχρι το 2022.
Λέω, λοιπόν, 2015, προσέξτε. Ο προϋπολογισμός μας είχε στόχο το 3,6% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 2016 3,6%, 2017 3,4%, 2018 3,5%, 2019 3,1%. Ο προϋπολογισμός αυτός που ψηφίζουμε τώρα για τον οποίο κατηγορούμαστε ότι μειώνουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει στόχο το 4,2%, χωρίς να υπολογίζουμε τις δαπάνες που θα γίνουν από το Ταμείο Ανάκαμψης που το αναβιβάζουν στο 5,9% ενώ ο τελευταίος ο δικός σας είχε 3,1%
Δηλαδή, εσείς κάνατε προϋπολογισμό με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 3,1% του ΑΕΠ, εμείς καταθέτουμε τώρα προϋπολογισμό με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 5,9% του ΑΕΠ και την ίδια στιγμή μας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι μειώνουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Με συγχωρείτε, δεν μπορεί να γίνει έτσι συζήτηση. Να μας πείτε ότι το 5,9% είναι λίγο και πρέπει να γίνει 10% είναι ένα επιχείρημα.
Να μας πείτε ότι το μειώνουμε ενώ το έχουμε διπλασιάσει από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, με συγχωρείτε αυτό πραγματικά μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε. Εκτός αν δεν έχετε ανοίξει καμία σελίδα του προϋπολογισμού.
Λοιπόν, έρχομαι ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας σε αυτή την επί προϋπολογισμού συζήτηση για να πω τι έχει πετύχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και γιατί πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε απολύτως και τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους ως προς τις επενδύσεις που θέτει ο προϋπολογισμός που σε λίγο θα ψηφίσουμε.
Όταν αναλάβαμε την ευθύνη τον Ιούλιο του 2019 και εγώ προσωπικά κατόπιν της εντολής του κυρίου πρωθυπουργού να έχω στην ευθύνη μου τον τομέα των επενδύσεων στην Ελλάδα, η Ελλάδα στον δείκτη της Ernst & Young για των άμεσων ξένων επενδύσεων, είναι ο μόνος παγκόσμιος δείκτης που μετράει 52 χώρες στην Ευρώπη ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν στη θέση 35.
Παραλάβαμε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους και στον βασικό δείκτη που μετράει αυτό που εγώ έχω την ευθύνη, ήμασταν στη θέση 35.
Πάρτε τον φετινό δείκτη. Παρακαλώ πολύ για τα πρακτικά. Είμαστε στην πρώτη δεκάδα από το 35. Αυτό είναι μετρήσιμο.
Όταν παραλάβαμε την ευθύνη τον Ιούλιο του 2019 κατόπιν της εντολής του ελληνικού λαού και μέσα στον τομέα της ευθύνης μου ήταν η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, η Ελλάδα ήταν στη θέση 19 στην ΕΕ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.
Δείτε τον πίνακα της Κομισιόν το σημερινό, παρακαλώ πολύ, η Ελλάδα είναι στη θέση 1. Από την θέση 19 στην πρώτη θέση δηλαδή.
Όταν παραλάβαμε την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον Ιούλιο του ’19 η Ελλάδα ποτέ στην ιστορία της, ποτέ, το ξαναλέω, δεν είχε λάβει πρώτη την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα είναι μέχρι σήμερα η μόνη χώρα της οποίας έχει εγκριθεί το νέο ΕΣΠΑ και θα είμαστε οι πρώτοι που θα βγάλουμε τα νέα τομεακά προγράμματα από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Πάμε στις οικονομικές επιδόσεις του κράτους μας. Έχει λεχθεί αλλά θα το ξαναπώ. Το 2020 προβλεπόταν για την Ελλάδα από όλους τους θεσμούς και από την Κομισιόν ότι λόγω της μεγάλης εξάρτησής μας από τον τουρισμό, θα έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή ακριβώς το ποσοστό του ΑΕΠ που εξαρτάται από τον τουρισμό στην Ελλάδα, είναι το διπλάσιο από τον αμέσως επόμενο. Οι προβλέψεις βασίζονταν σ’ αυτό και στο ότι λόγω της πανδημίας σταμάτησαν τα ταξίδια, οι αεροπορικές μεταφορές και ο τουρισμός.
Συνεπώς, η αυτόματη πρόβλεψη όλων ήταν ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη. Μάλιστα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνονταν αυτές οι προβλέψεις είχε περίπου πανηγυρίσει.
Το 2020 η Ελλάδα ήταν 4η από το τέλος. Αυτό είναι επιτυχία όταν μας είχανε στην πρόβλεψη τελευταίους με διαφορά.
Φέτος η Ελλάδα είναι η πρώτη σε επίπεδο 3ου τριμήνου σε ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη. Η πρώτη.
Σε επίπεδο εννεαμήνου η δεύτερη και είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα μας θα καταφέρει το έτος 2021, εγώ δεν θα πω νούμερο, δεν θέλω να πω νούμερο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διότι τα νούμερα θα τα δούμε όταν ολοκληρωθεί η χρονιά. Θα σας πω όμως αυτό το οποίο σίγουρα θα γίνει. Θα είμαστε μέσα στις 3 μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχουμε καλύψει σε ένα χρόνο όλη τη ζημιά του 2020. Οι υπόλοιπες 24 χώρες δεν θα έχουν καταφέρει αυτό που θα έχει καταφέρει η μικρή Ελλάδα.
Όλα αυτά που λέμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι θεωρίες, δεν είναι αν εγώ έχω τσιριχτή φωνή, δεν είναι αν ήμουν τηλεβιβλιοπώλης, δεν είναι αν κάποιος με συμπαθεί, δεν είναι αν κάποιος με αντιπαθεί, δεν είναι αν είμαι κοντός, δεν είναι αν είμαι ψηλός. Είναι τα νούμερα.
Δεν μπορεί στον προϋπολογισμό να μην μιλάμε για αυτά και να ακούω όλα αυτά τα παλαβά που μου λέτε. Εκτός εάν υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία. Εδώ δεν μιλάμε πια για «λίστα Πέτσα». Εδώ μιλάμε για μία λίστα που πιάνει την JP Morgan που προχθές έβγαλε μία έκδοση διθύραμβο για την ελληνική οικονομία, την Morgan Stanley, τη UBS, όλο το διεθνή οικονομικό τύπο, το Bloomberg, τους Financial Times. Όλοι στη «λίστα Πέτσα»;
Αν αυτό πιστεύετε, συνεχίστε έτσι, αλλά μετά μην απορείτε γιατί σας ρίχνουμε 10 και 12 μονάδες σε κάθε δημοσκόπηση. Σας ρίχνουμε 10 και 12 μονάδες γιατί μιλάτε σε άλλη πραγματικότητα.
Ανεβαίνετε επάνω και αρχίζετε: «Η κοινωνική καταστροφή, η ανέχεια, η φτώχεια». Βεβαίως, όλα αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα. Τώρα το ανακαλύψατε; Δεν υπήρχε ανέχεια και φτώχεια επί του ΣΥΡΙΖΑ;
Το ζήτημα στην πολιτική δεν είναι αν υπάρχουν, που υπάρχουν, το ζήτημα είναι αν πάμε προς το καλύτερο ή πάμε προς το χειρότερο. Δεν ξέρετε ότι η ανεργία έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 ετών, που σημαίνει ότι πολύς κόσμος βρήκε δουλειά;
Αυτοί που σας ακούνε και βρήκανε δουλειά, όταν σας ακούνε, τι νομίζετε ότι λένε; Και εν πάση περιπτώσει, εάν υπήρχε όλη αυτή η ανέχεια, όλη αυτή η φτώχεια, όλη αυτή η κοινωνική καταστροφή, γιατί μας ψηφίζει ο κόσμος. Μαζοχιστές είναι; Ζούνε όλοι σε ανέχεια και φτώχεια και μας ψηφίζουνε και μας ξαναψηφίζουνε και μας ξαναψηφίζουνε; Πώς γίνεται; Άρα, σοβαρευτείτε και κάντε πραγματική αντιπολίτευση.
Κλείνω, κυρία Πρόεδρε, και θέλω να το πω αυτό κυρίως για να τα ακούσουν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και να αισθανθούν υπερηφάνεια για τα αποτελέσματα της κυβερνήσεώς μας. Εγώ ως πολιτικός υπεύθυνος αυτού του υπουργείου αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για τα νούμερα που θα σας πω τώρα για να κάνουμε και τη σύγκριση.
Λοιπόν, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντίστοιχη συζήτηση του Δεκεμβρίου 2017 θέτουν στον προϋπολογισμό του 2018 στόχο για αύξηση των επενδύσεων, δηλαδή τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, όπως το λέμε, κατά 11,4% το 2018. Προέβλεπαν ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο 11,4%. Τι καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για το 2018; Μείωση 4,3%. Πέφτουν έξω 15,7 μονάδες. Όχι μόνο δεν έρχονται επενδύσεις αλλά η υποεπένδυση συνεχίζεται.
Στον προϋπολογισμό του 2019 τώρα. Θέτουν ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%. Τι καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ: Το πρώτο τρίμηνο -7,5%, το δεύτερο τρίμηνο – 18,8%. Πήγαιναν δηλαδή να πέσουν έξω 20 ποσοστιαίες μονάδες το 2019.
Γίνονται οι εκλογές του 2019. Το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο κλείνουμε θετικά γιατί αλλάζει το οικονομικό κλίμα και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να επενδύουν.
Έρχεται η πανδημία, μας βλάπτει το 2020 προφανώς αλλά παρόλη την πανδημία δεν χάνουμε τίποτα σε επενδύσεις. Μένουμε ακριβώς σταθεροί σε ό,τι είχαμε πετύχει το 2019 σε ετήσια βάση. Το οποίο, τηρουμένων των αναλογιών, ήταν επιτυχία.
Και ερχόμαστε στο 2021, και αυτό νομίζω ότι περιποιεί τιμή σε όλη την ομάδα του οικονομικού επιτελείου, συμπεριλαμβανομένων του κυρίου Σταϊκούρα, του κυρίου Σκυλακάκη, εμού, του κυρίου Παπαθανάση, του κυρίου Τσακίρη, του κυρίου Δήμα, όλων όσοι έχουμε στην ευθύνη μας το οικονομικό επιτελείο, όπως λέγεται. Του κύριου Χατζηδάκη προφανώς στο Υπουργείο Εργασίας, να μην αδικήσω κανέναν γιατί η πολιτική των επενδύσεων είναι συνολική κυβερνητική πολιτική, αυτό θέλω να πω.
Προσέξτε, λοιπόν, τι έχουμε πετύχει. Το 2021 θα κλείσουμε με αύξηση επενδύσεων 11,7%. Αυτή είναι η καλύτερή μας επίδοση από το 2006. Μιλάμε δηλαδή για 4 χρόνια πριν τη χρεοκοπία.
Ο δε στόχος μας για συν 21,9% στην αύξηση των επενδύσεων το 2022 εφόσον επιτευχθεί και ζητάω την ψήφο σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για να μας δώσετε τη δύναμη να δώσουμε τη μάχη για να επιτευχθεί και δεσμεύομαι και σας λέω ότι θα επιτευχθεί, θα είναι η καλύτερη επίδοση της Ελλάδος εδώ και 27 χρόνια. Αυτά κάνει η κυβέρνησή μας. Και όσοι ζείτε στο πραγματικό κόσμο βλέπετε και τις οικοδομές που ξανά χτίζονται, και τους μηχανικούς που έχουν βρει δουλειά ενώ ήταν άνεργοι, και παιδιά πολλά που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Και ξενοδοχεία που ανακαινίζονται. Και επενδύσεις μεγάλες που έρχονται, μην τις επαναλάβω, Pfizer, Cisco, Microsoft, Amazon, Digital Realty, ούτε στον ύπνο σας δεν τους βλέπατε. Και όλα αυτά που ο ελληνικός λαός τα βλέπει, τα αναγνωρίζει και για αυτό μας στηρίζει.
Καλώ λοιπόν τους συναδέλφους να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του έτους 2022. Προϋπολογισμός ο οποίος θα βγάλει οριστικά την Ελλάδα και από την οικονομική κρίση αλλά και από την κρίση αυτών των τελευταίων δύο ετών που ήρθε απρόβλεπτα αλλά με μεγάλη ζημία.
Και ένα τελευταίο μόνο σχόλιο για τον πληθωρισμό. Αυτό το οποίο είπα για να μην διαστρεβλώνεται, είναι ότι η σύγκριση Νοεμβρίου ’21 με Νοέμβριο ’20 που διαρκώς κάνει η αντιπολίτευση, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα για την αντίληψη της πραγματικότητας.
Το Νοέμβριο του 2020 είχαμε μεγάλο αποπληθωρισμό μείον 2,1% λόγω των μέτρων της καραντίνας που ίσχυαν παγκοσμίως. Άρα, προφανώς όταν συγκρίνεις Νοέμβριο με μείον 2,1% το νούμερο αυξάνει. Ο πληθωρισμός του έτους ’21 θα κλείσει σε ετήσια βάση στο 0,1%. Γιατί το πρώτο 7μηνο είχαμε διαρκή αποπληθωρισμό.
Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις τιμών. Προφανώς, υπάρχουν αυξήσεις τιμών σε σχέση με τον αποπληθωρισμό μεγάλες, σε σχέση με το ’19 μικρότερες.
Το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός το ’22, σήμερα κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει ακριβή πρόβλεψη καθόσον κανένας στον κόσμο δεν ξέρει πού θα πάει ακριβώς η ενέργεια και πού θα πάνε ακριβώς τα ναύλα.
Εγώ προσωπικά εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι μετά το πρώτο τρίμηνο που θα υπάρχουν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.
Ευχαριστώ πάρα πολύ».