Στην παρέλαση για τον εορτασμό της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης εμφανίστηκαν υπερήφανοι οι εύζωνές μας, οι οποίοι πέρασαν μπροστά από την πλατεία Συντάγματος, με τον ήχο από τα τσαρούχια τους, τα οποία ζυγίζουν τρία κιλά, να ακούγεται δυνατά.
Η ιστορία των ευζώνων
Οι εύζωνες, όπως αναφέρει το ertnews.gr, είναι γνήσιοι απόγονοι του έπους των βαλκανικών πολέμων και του έπους του 1821, άξιοι προστάτες και θεματοφύλακες του ελληνισμού, κατέχουν την μοναδική τιμή του ελληνικού στρατού να παραμένουν όλο το 24ωρο άγρυπνοι φρουροί, στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης του έθνους στους ήρωες του.
Η πρώτη μαρτυρία για εύζωνες συναντάται στα ομηρικά έπη, δηλαδή πριν από 3.000 χρόνια. Ο Όμηρος αποκαλεί τους Μυρμιδόνες του Αχιλλέα, εύζωνες και τους εγκομιάζει για το θάρρος τους και την ταχύτητά τους στην μάχη. Σήμερα οι Εύζωνες στελεχώνουν την προεδρική φρουρά, επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια. Ήθους, παράστασης και συμπεριφοράς. Μετά από επίμονη εκπαίδευση φέρουν τη δοξασμένη στολή. Το εθνικό ένδυμα των αγωνιστών του 1821. Η φουστανέλα αποτελείται από λευκό ύφασμα μήκος 30 μέτρων και φτάνει μέχρι τα γόνατα. Τη συναντάμε κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Αττική και στη Στερεά Ελλάδα.
Το καπέλο τους είναι φτιαγμένο από κόκκινη τσόχα. Εκφράζει το αίμα, το πένθος και τα δάκρυα των Ελλήνων στο βωμό της Ελευθερίας κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Το τσαρούχι των ευζώνων
Χαρακτηριστικός είναι ο ήχος από το τσαρούχι. Είναι χειροποίητα, με κόκκινο δέρμα και στις σόλες τους υπάρχουν 60 καρφιά. Το ζευγάρι ζυγίζει περίπου 3 κιλά. Η μύτη του τσαρουχιού στο πάνω μέρος της καταλήγει σε μια αιχμηρή προεξοχή η οποία είναι η γνωστή φούντα η οποία καλύπτει αυτή την αιχμηρή προεξοχή.