«Η κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει με το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο στην πανδημία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Ήπειρος TV 1».
«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ μόνο μέσα στο Δεκέμβρη έχουμε 658 απώλειες» σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «με αυτά τα δεδομένα μόνο για έγκλημα μπορούμε να μιλάμε». «Και αυτό το έγκλημα έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη», πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ότι για το επόμενο διάστημα, καθημερινά θα έχουμε 80 με 100 νεκρούς», επισήμανε, «γιατί ακόμα και αν εμβολιάζονταν αύριο το πρωί οι 500.000 άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί και έκαναν την τρίτη δόση οι 1,5 εκ. άνω των 60, οι επόμενες 40 με 50 μέρες θα ήταν πάρα πολύ δύσκολες για το σύστημα υγείας».
«Δεν γίνεται να ακούμε ειδήσεις για 150 και 170 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος και υπογράμμισε: «για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη από ΜΕΘ και αυτή δεν υπάρχει, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση».
Επαναλαμβάνοντας «τα άμεσα μέτρα» τα οποία αρνείται να λάβει η κυβέρνηση, τόνισε: «εδώ και τώρα ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία πρέπει να μπουν στη μάχη –δεν γίνεται οι ιδιωτικές κλινικές να έχουν πλουτίσει μέσα στην πανδημία». «Δεύτερο άμεσο μέτρο είναι να ακυρωθούν οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, δεν γίνεται εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση να φτιάχνει τάξεις με 28 και 29 παιδιά», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Σημείωσε ακόμα την ανάγκη «επαναφοράς της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποφύγουμε όσο γίνεται τη διασπορά στα μέσα μεταφοράς και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους».
«Χρειάζεται επίσης να γίνεται μαζικό testing, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου, εξηγώντας ότι «δεν γίνεται ένας εργαζόμενος –ακόμα και εμβολιασμένος- που έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα, να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του την επόμενη μέρα». «Πρέπει να έχει πρόσβαση σε δωρεάν μοριακό τεστ», ξεκαθάρισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Αναφέρθηκε δε ξανά στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, λέγοντας ότι «δεν γίνεται οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ να είναι σήμερα 2.500 λιγότεροι σε σχέση με το 2019». «Οι 800 γιατροί που είναι στις λίστες αναμονής για πρόσληψη μπορούν σε λίγες μέρες να είναι στα νοσοκομεία μας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Σχετικά με τον εμβολιασμό, τόνισε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμπυκνώνεται στη φράση «κάν’ το όπως η Πορτογαλία». «Η Πορτογαλία, χωρίς να έχει πάρει τα μέτρα που πήρε εδώ η κυβέρνηση, κατάφερε να επιτύχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό, τρέχοντας τον εμβολιασμό πόρτα-πόρτα με συμμετοχή όχι μόνο γιατρών, αλλά και ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα δεν χρησιμοποιεί τα εργαλεία που ήδη έχει στη διάθεσή της». «Αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει σε μια πρωτοφανή στάση πληρωμών σχετικά με τα έργα ΕΣΠΑ», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ακόμα, από τα 2,5 δισ. που θα έπρεπε κανονικά να απορροφήσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για το 2021, τελικά ξεπερνάμε οριακά τα 150 εκ.», ανέφερε.
Τόνισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση δεν μετατρέπει το όποιο θετικό οικονομικό κλίμα επικαλείται σε πραγματικά οφέλη για την κοινωνική πλειοψηφία. «Αυτό θα σήμαινε συγκεκριμένα μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ –η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που έχει κατώτατο, χαμηλότερο από αυτόν που είχε το 2010». «Ένα τέτοιο μέτρο θα στήριζε τους εργαζόμενους και –μέσω της αύξησης της κατανάλωσης- θα ωφελούσε και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», είπε.
«Εδώ και τώρα πρέπει να μειωθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», πρόσθεσε, αναφερθείς στην αύξηση των τιμών, ειδικά στο ρεύμα. «Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για να συγκρατήσει τις τιμές στο ρεύμα, αντί να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη «ρύθμισης και διαγραφής του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία». «Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε –και με τις περιοδείες μας σε όλη την Ελλάδα- είναι πως μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει τρόπος τα πράγματα να πάνε διαφορετικά», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.