Τη Δευτέρα 9 Μαΐου, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, μίλησε στον Max Fm για τον φονικό μύκητα Candida Auris, αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τουλάχιστον τέσσερις θανάτους στην Πάτρα. Επιπλέον, πρόσθεσε πως ο Candida Auris προκαλεί ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για έναν σπάνιο μύκητα, όπου μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος σε χώρους με ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ωστόσο, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, διαψεύδει τα λόγια της κ. Μαστοράκου, λέγοντας ότι: "Ουδείς θάνατος έχει καταγραφεί στην περιοχή από τον μύκητα Candida Auris. Από τις διαβεβαιώσεις των γιατρών των νοσοκομείων της περιοχής κανένας ασθενής δεν έχει καταλήξει από τον φονικό μύκητα. Τηρούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα από τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων τα οποία και βρίσκονται σε επιφυλακή για τον μύκητα candida auris."
Παράλληλα, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, ανέφερε σχετικά με τον μύκητα, ότι: "Το συγκεκριμένο μικρόβιο υπήρχε και πριν την πανδημία και στοίχιζε πολλές ζωές. Η επιτήρηση χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα σημαντικό κομμάτι των θανάτων οφείλεται στο πρόβλημα αυτό. Όλοι οι γιατροί που ήταν στον έλεγχο των λοιμώξεων πήγαν στις μονάδες Covid-19. Τα πολυανθεκτικά μικρόβια, όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά οι λοιμώξεις που προκαλούν σε ασθενείς, θα είναι το πρώτο αίτιο θανάτου στα νοσοκομεία.
Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Το Candida Auris είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δε βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας. Όταν φύγει ο κορονοϊός, η πολιτεία οφείλει να επικεντρωθεί σε αυτό το πρόβλημα. Το Candida Auris έχει μεγάλη θνησιμότητα, είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και δεν εκριζώνεται. Στο εξωτερικό, οι υπεύθυνοι δε δίστασαν να ξηλώσουν και να ξαναχτίσουν από την αρχή ολόκληρη ΜΕΘ, προκειμένου να εκριζώσουν το μικρόβιο. Οι αυξημένοι θάνατοι στη χώρα μας, την περίοδο της πανδημίας, οφείλονται και στην ύπαρξη των πολυανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία μας."
Τέλος, σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον φονικό μύκητα, αναφέρθηκε ότι: "Η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα. Έχει ήδη ξεκινήσει καταγραφή των νοσοκομειακών λοιμώξεων".