Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για την αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, για τις μάσκες καθώς και για το ζήτημα της 4ης δόσης στις ηλικίες 30 με 59 ετών, λέγοντας πως:
"Η ύπαρξη των δύο πολύ μεταδοτικών υποπαραλλαγών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το καλοκαίρι στη χώρα μας είναι μια πολύ ιδιαίτερη εποχή με έντονη κοινωνικοποίηση αλλά και το ότι βγήκαν οι μάσκες που είναι ένα πολύ ισχυρό προστατευτικό μέσο, συνετέλεσαν στην αύξηση των μολύνσεων με Covid-19, όπως ήταν αναμενόμενο.
Δε βιαστήκαμε να βγάλουμε τις μάσκες, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη τις έβγαλαν πολύ νωρίτερα από εμάς. Πρέπει να σκεφτούμε ότι οι μάσκες δε βγήκαν, απλώς έφυγε η υποχρεωτικότητα. Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος, όπως σε πλοία, αεροδρόμια και αεροπλάνα, ενδεχομένως η μάσκα πιθανότατα να χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό. Ίσως θα πρέπει να προσαρμόσουμε αυτό που εγκαταλείψαμε ξαφνικά. Τον τελευταίο καιρό έχουν χορηγηθεί αρκετά αντιικά φάρμακα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι νεότεροι άνθρωποι βάζουν τους μεγάλους ανθρώπους σε κίνδυνο, κάνοντας επισκέψεις ενώ βρίσκονται σε φάση που είναι πολύ κοντά σε ενδεχόμενη μόλυνση. Πρέπει να τους προστατέψουμε γιατί είναι οι ομάδες εκείνες που οδηγούν τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.
Στην ιατρική πρέπει να προτείνεις όταν έχεις δεδομένα. Αυτή τη στιγμή δεδομένα κάτω των 60 ετών σε ανθρώπους υγιείς για τέταρτη δόση δεν υπάρχουν, ούτε δεδομένα αποτελεσματικότητας ούτε ασφάλειας. Έχουμε μια υποπαραλλαγή η οποία φαίνεται ότι δεν αναπτύσσει αμυντική τάση ο οργανισμός στον βαθμό που θα θέλαμε με τον υπάρχοντα εμβολιασμό και με αυτό το δεδομένο δεν μπορείς να κάνεις ισχυρή σύσταση. Γι’ αυτό σε αυτή την περίπτωση έγινε ασθενής σύσταση, κυρίως γιατί δεν υπάρχουν δεδομένα. Δεν μπορεί επιστημονικά να προτείνεις κάτι όταν δεν υπάρχει ένα δεδομένο το οποίο να το υποστηρίζεις. Δεν μπορώ να πάω να πω σε έναν τριαντάρη, κάνε τέταρτη δόση όταν δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη που να δείχνει ότι θα τον βοηθήσει να μη μολυνθεί και να μην κάνει σοβαρή νόσο. Αντίθετα στην περίπτωση των μεγαλύτερων ατόμων, άνω των 60 ετών, υπάρχουν δύο μελέτες, που στηρίζουν επιστημονικά τη σύσταση για εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Η μία κυρίως που δημοσιεύτηκε πριν από έναν μήνα σε ένα μεγάλο ιατρικό περιοδικό με μεγάλη βάση δεδομένων, δείχνει ότι υπάρχει βραχυχρόνια μεν προστασία στη μόλυνση, αλλά δείχνει ισχυρή προστασία στη σοβαρή μόλυνση που για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αυτά είναι τα βιβλιογραφικά δεδομένα".