Πόσο γρήγορα και σε ποια όργανα εξαπλώνεται ο καρκίνος του πνεύμονα

Πόσο γρήγορα και σε ποια όργανα εξαπλώνεται ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα εντοπίζεται ιδεατά, όταν δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τους πνεύμονες. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) προσθέτει ότι το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τον εντοπισμένο στον πνεύμονα καρκίνο είναι πάνω από 10 φορές υψηλότερο σε σχέση με το αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αναπτύσσεται γρήγορα;

Ο συγκεκριμένος καρκίνος χωρίζεται σε δύο τύπους:-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC)

-μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC)

Διαφορετικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς.Ο NSCLC αντιπροσωπεύει περίπου το 85% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Ο τύπος SCLC είναι λιγότερο κοινός, αλλά τείνει να εξαπλώνεται πιο γρήγορα. Οι γιατροί τείνουν επίσης να διαγιγνώσκουν τον SCLC σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πιο θεραπεύσιμος στα αρχικά στάδια, αλλά η έγκαιρη ανίχνευση είναι σχετικά σπάνια. Περίπου το 57% όλων των καρκίνων του πνεύμονα έχουν εξαπλωθεί πέρα από το στήθος μέχρι τη στιγμή διαγιγνώσκεται.
Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στην περίπτωση του τύπου SCLC. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) αναφέρει ότι 2 στις 3 περιπτώσεις SCLC έχουν ήδη εξαπλωθεί πέρα από τους πνεύμονες μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης.

Πού εξαπλώνεται συνήθως πρώτα ο καρκίνος του πνεύμονα

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες, αλλά να παραμείνει εντός της θωρακικής κοιλότητας.
Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εξαπλωθεί σε πιο απομακρυσμένα μέρη του σώματος μέσω της διαδικασίας της μετάστασης. Τα πιο κοινά σημεία στο σώμα για την εμφάνιση μεταστάσεων καρκίνου του πνεύμονα είναι:

-το ήπαρ
-τα οστά
-ο εγκέφαλος
-τα επινεφρίδια στους νεφρούς

Τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα μπορούν να εξαπλωθούν σε κοντινούς στο στήθος ιστούς, ή να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων, ή του λεμφικού συστήματος.

Μπορεί ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα να ζήσει για 10 χρόνια;

Η πρόγνωση ενός ασθενούς εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα που έχει, το στάδιο κατά τη διάγνωση και τη συνολική του υγεία.
Το συνολικό ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα στις ΗΠΑ είναι 20,5%.
Η πρόγνωση βελτιώνεται όταν ο καρκίνος διαγνωστεί και ξεκινήσει εγκαίρως η θεραπεία. Πάνω από μισούς ασθενείς που λαμβάνουν διάγνωση καρκίνου που είναι εντοπισμένος μόνο στον πνεύμονα θα ζήσουν για τουλάχιστον 5 χρόνια.
Καθώς βελτιώνονται οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς επιβιώνουν για μια δεκαετία ή περισσότερο.

NSLC

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου αναφέρει ότι μεταξύ των ατόμων που έλαβαν διάγνωση NSLC το 2010–2016, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης ήταν:

-63% για εντοπισμένο στον πνεύμονα καρκίνο
-35% για NSCLC που είχε εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς
-7% για το NSCLC που είχε εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος

Το συνολικό ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για άτομα με NSCLC ήταν 25%.

SCLC

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου αναφέρει ότι μεταξύ των ατόμων που έλαβαν διάγνωση SCLC το 2010–2016, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης ήταν:

-27% για εντοπισμένο στον πνεύμονα SCLC
-16% για SCLC που είχε εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς
-3% για SCLC που είχε εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος

Το συνολικό ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για άτομα με SCLC ήταν 7%.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.