Προτιμώμενη η ζάχαρη από τα γλυκαντικά για τη μείωση βάρους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Προτιμώμενη η ζάχαρη από τα γλυκαντικά για τη μείωση βάρους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι ανθρώποι που επιδιώκουν να χάσουν βάρος συχνά αντικαθιστούν τη ζάχαρη με γλυκαντικά όπως η στέβια και η ζαχαρίνη. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει νέες κατευθυντήριες οδηγίες που συνιστούν την αποφυγή των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (Non-sugar sweeteners- NSS) για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD).

Η σύσταση αυτή βασίζεται σε μια συστηματική επανεξέταση των διαθέσιμων στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η χρήση των γλυκαντικών δεν έχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά. Ακόμα, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών, όπως αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, για παράδειγμα να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα» λέει ο Francesco Branca, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ. «Τα NSS δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά στη διατροφή τους, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους» τονίζει.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.