Ο μητρικός Θηλασμός VS COVID 19
Έφη Γκάσταλη Αρθρογράφος & συγγραφέας Ο πρώτος "φυσικός εμβολιασμός" χαρακτηρίζεται από την ειδική επιστομονική κοινότητα το μητρικό γάλα, γι' αυτό και προτρέπουν τις μητέρες νεογνών και βρεφών να θηλάζουν ακόμα και εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς με αυτόν τον τρόπο ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής τους. Ο θηλασμός βέβαια μπορεί να συνεχιστεί μαζί με τις κατάλληλες στερεές τροφές, έως τα δυο πρώτα χρόνια ζωής ή και για όσο επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.
Βάση αυτού ο ρόλος του μητρικού γάλακτος στη μετάδοση SARS-COV-2 μέχρι στιγμής είναι αμελητέος. Έτσι οι μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν και είτε είναι ύποπτες ως προς τη νόσο είτε ήδη νοσούν από COVID-19 μπορούν να συνεχίζουν να θηλάζουν παίρνοντας όμως απλά κάποιες παραπάνω προφυλάξεις.
Ο κυριότερος κίνδυνος λοιπόν που αναφέρεται για τα βρέφη που θηλάζουν από μητέρες με COVID-19 είναι η μετάδοση μέσω σταγονιδίων λόγω της στενής επαφής.
Τεκμηριωμένα από παιδίατρους και επιστήμονες οπότε οι προφυλάξεις που καλέιται να πάρει η μητέρα είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την επαφή με το βρέφος, η ορθή χρήση της ιατρικής μάσκας κατά τη διάρκεια του θηλασμού καθώς και η απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών που έρχεται σε επαφή. Μόνο ωστόσο σε περίπτωση όπου η μητέρα εμφανίζει πιο βαριά συμπτωματολογία, μπορεί να αντλήσει το γάλα της και να δοθεί στο βρέφος από ένα υγιές αμέσως πιο κοντινό άτομο.